Crvenoglava biserka

Izvor: Wikipedija
Crvenoglava biserka
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Galliformes
Porodica:Numididae
Rod:Agelastes
Vrsta:A. meleagrides
Dvojno ime
Agelastes meleagrides
Bonaparte, 1850.
Baze podataka

Crvenoglava biserka (lat. Agelastes meleagrides) je ptica srednje veličine iz roda Agelastes, porodice biserki.

Duga je obično oko 45 centimetara. Perje joj je crne boje, a glava je malena i blijedo crvenkasta, kao i gornji dio vrata. Donji dio vrata, prsa i leđa su bijeli. Rep joj je dug i crne je boje, dok je kljun zelenkasto-smeđ, a stopala sivkasta. Mužjak i ženka su poprilično slični, samo je ženka malo manja od mužjaka.

Bjeloprsa biserka rasprostranjena je u suptropskim šumama zapadne Afrike (Obala Bjelokosti, Gana, Gvineja, Liberija i Sierra Leone). Ishrana joj se uglavnom sastoji od sjemenki, bobičastog voća, i malih životinja kao što su kukci i manji mekušci. Pojavljuje se sama, u paru ili u manjim skupinama, ali najčešće u skupini od 15 do 24 jedinke. Stalno se kreće u potrazi za hranom i zauzima velika područja. Sezona parenja traje od svibnja do listopada, ponekad i tijekom cijele godine.[1]

Zbog gubitka staništa i lova u nekim područjima, bjeloprsa biserka označena je kao osjetljiva (VU) vrsta na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. lipnja 2011. Pristupljeno 26. lipnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. rujna 2011. Pristupljeno 26. lipnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Agelastes meleagrides
Wikivrste imaju podatke o taksonu Agelastes meleagrides