Crvenoleđa mišjakinja

Izvor: Wikipedija
Crvenoleđa mišjakinja
Crvenoleđa mišjakinja
Crvenoleđa mišjakinja
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Coliiformes
Porodica: Coliidae
Rod: Colius
Vrsta: C. castanotus
Dvojno ime
Colius castanotus
(Verreaux & Verreaux, 1855)

Crvenoleđa mišjakinja (lat. Colius castanotus) je vrsta ptice iz porodice mišjakinja.

Opis[uredi | uredi kôd]

Duga je oko 35 centimetara, a teška je između 45 i 60 grama. Leđa su joj karakteristične smećkasto-crvene boje. Ostatak tijela je cimetasto-smeđe boje. Trbuh je blijedo-zlatan.

Životne navike i rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Crvenoleđa mišjakinja je frugivorna ptica, hrani se isključivo hranom biljnog podrijetla, točnije lišćem i plodovima. Let joj je dosta lagan i spor zbog velike duljine repa, koji zauzima otprilike jednu polovinu duljine tijela. Živi u skupinama koje se sastoje od pet do osam jedinki.

Rasprostranjena je u Angoli i Demokratskoj Republici Kongo. Nema nijednu podvrstu. Populacija joj još nije poznata, ali prema nekim izvještajima, udomaćena je u ograničenom području.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Gnijezdo je neuredno, oblika šalice. Napravljeno je od biljnog ili životinjskog materijala (perje) te ispunjeno lišćem. Obično se nalazi skriveno među raslinjem, ali ponekad je i blizu tla. U njegovu pravljenju sudjeluju i mužjak i ženka. Jaja su obično svjetlije boje. U gnijezdu se nalazi obično 2-5 jaja, koja inkubiraju oba spola dva do tri tjedna. Ptići obično nauče letjeti 17 dana nakon izlijeganja iz gnijezda.

Izvori[uredi | uredi kôd]