Crvenomorski galeb

Izvor: Wikipedija
Crvenomorski galeb
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Podred: Lari
Porodica: Laridae
Potporodica: Larinae
Rod: Ichthyaetus
Vrsta: I. leucophthalmus
Dvojno ime
Ichthyaetus leucophthalmus
(Temminck, 1825., obala Crvenog mora)
Raspon
Sinonimi
Larus leucophthalmus

Crvenomorski galeb[2] (lat. Ichthyaetus leucophthalmus) mali je galeb koji je endem Crvenog mora. Njegov najbliži rođak je tamnoprsi galeb. Jedan je od najrjeđih galebova na svijetu, s populacijom od 4.000-6.500 parova. Vrsta je od strane IUCN-a svrstana u kategoriji bliska opasnost, a ljudski pritisak i zagađenje naftom smatraju se glavnim prijetnjama. Kao što je slučaj s mnogim galebovima, tradicionalno je bio smješten u rod Larus.[3]

Opis[uredi | uredi kôd]

Crvenomorski galeb

Perje odraslih crvenomorskih galebova u sezoni parenja ima crnu "kapuljaču" koja se s donje strane proteže dolje na gornji dio grla, a na bočnim stranama vrata omeđena je uskom bijelom trakom. Gornji dio i unutarnja gornja krila su srednje tamno sive boje; prsa su srednje siva, ali ostatak donjeg dijela je bijel. Sekundarno perje je crno s bijelim zadnjim rubom, a primarno je crno. Podkrilo je tamno, a rep bijel. Odrasle ptice u perju van sezone parenja su slični, ali kapuljača je prošarana malim bijelim mrljama.

Crvemomorski galeb stječe odraslo perje u dobi od dvije do tri godine. Mlade ptice imaju vrlo različito perje - čokoladno smeđe na glavi, vratu i prsima te sa smeđim, široko blijedo-resama, perjem na gornjim i gornjim krilima i crnim repom. U prvoj zimi ptice dobivaju sivije perje na glavi, prsima i gornjim dijelovima; perje druge zime bliže je perju odrasle osobe, ali mu nedostaje kapuljača.

Karakteristična značajka crvemomorskog galeba u svim uzrastima je njegov dugački vitki kljun. On je crn u mlađih ptica, ali u odraslih je tamnocrven s crnim vrhom. Noge su žute - najblijeđe su u mlađih ptica, najsvjetlije u odraslih u sezoni parenja. Iako engleski naziv (white-eyed gull, bjelooki galeb) upućuje na to, samo oko nije bijelo; već taj naziv dolazi od bijelih polumjeseca oko očiju, koji su prisutni u svim dobnim skupinama.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Razmnožava se na obalnim otocima sa stijenama i pješčanim plažama, poput Sijalskih otoka u Crvenom moru, od srpnja do rujna. Ostatak godine javlja se u cijelom Crvenom moru, a neke ptice putuju u Oman i Somaliju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International. 2018. Larus leucophthalmus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22694299A132335382. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22694299A132335382.en. Downloaded on 19 December 2018.
  2. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018
  3. Pons J.M., Hassanin, A., and Crochet P.A.(2005). Phylogenetic relationships within the Laridae (Charadriiformes: Aves) inferred from mitochondrial markers. Molecular Phylogenetics and Evolution 37(3):686–699

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Ichthyaetus leucophthalmus
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ichthyaetus leucophthalmus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ichthyaetus leucophthalmus