Culture Club

Izvor: Wikipedija
Culture Club
Boy George, pjevač sastava Culture Club
Osnivanje1981.
Mjesto London, Velika Britanija
Žanr/ovisoft rock, rock, pop, novi val
Djelatno razdoblje1981. - 1986.
1998. - 2002.
2011. - danas
Producentska kućaVirgin Records, Epic Records
Članovi (članice)
Boy George
Roy Hay
Mikey Craig
Jon Moss
Bivši članovi (članice)
Sam Butcher

Culture Club je britanski pop sastav osnovan u Londonu krajem 1970-ih. Naziv Culture Club uzimaju 1981. Prije ovoga nazivali su se The Sex Gang Children. Članovi sastava bili su Boy George, Jon Moss, Roy Hay i Mikey Craig.

Neki od poznatih hitova Culture Clubsa bili su "Do You Really Want to Hurt Me?", "Church of the Poison Mind", "It's a Miracle" i "Karma Chameleon". Ova zadnja pjesma je bila na vrhu top ljestvica u SAD i u Engleskoj. Radnja videa odigrava se u Mississippiju 1870. Video "It's a Miracle" je kratka priča kako je nastao Culture Club, i njegova povijest sve do trena pisanja ove pjesme.

Culture Club se raspada 1986. zbog toga što je Boy George postao ovisnik o drogama. Bio je uhićen od britanske policije zbog posjedovanja cannabisa.

1998. dolazi do ponovnog ujedinjenja sastava; izdaju jedan album i prave svjetsku turneju. Snimili su i jednu novu pjesmu "I Just Wanna Be Loved". Poslije nekoliko godina opet se razilaze. Na nekoliko pjesama se pojavila i Helen Terry kao pjevačica, uglavnom kao prateći vokal.

Sastav je nagrađen jednim Grammyjem. Poslije raspada, Boy George započinje solo karijeru i tada nastaju pjesme "Run", "To be Reborn" i "When will you Learn".

Boy George je objavio 27. siječnja 2011. BBC-ju da će se sastav ponovno sastati glede proslave 30 godišnjice osnivanja sastava, i da će napraviti turneju nešto kasnije iste godine kao i da će objaviti novi album 2013. godine.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

  • Kissing to Be Clever (1982.)
  • Colour by Numbers (1983.)
  • Waking Up with the House on Fire (1984.)
  • From Luxury to Heartache (1986.)
  • Don't Mind If I Do (1999.)
  • Life (2018.) (potpisuju Boy George & Culture Club)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Culture Club