Dženaza-namaz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fotografija sa zajedničke dženaze ekshumiranim Srebreničanima (2007.)

Dženaza je muslimanski vjerski obred gdje se vrši sahrana jedne ili više osoba. Sastoji se od "dženaza-namaza" (zajedničke molitve) i samog ukopa. Dženaza-namaz klanja se samo stojeći, za razliku od ostalih molitvi. Predvodi je imam, koji stoji ispred džemata okrenut prema umrloj osobi, dok je umrla osoba okrenuta desnom stranom prema kibli, a lijevom prema prisutnima.

Opis obreda[uredi | uredi kôd]

Počinje se tzv. početnim tekbirom (Allāhu ekber - "Alah je najveći"), poslije čega se uči Subhaneke, 1 zatim se izgovori još jedan tekbir, poslije kojeg se uči salavat (blagosiljanje Muhammeda s. a. w. s.), ponovo tekbir i poslije njega dženazetska dova. Završava se tekbirom i predavanjem selama na desnu, a zatim na lijevu stranu (način na koji muslimani završavaju molitvu). Ova 4 tekbira imam izgovara naglas, a ostale džematlije u sebi (u nekim pravnim školama islama i naglas).

Umrlu osobu od gasulhane (prostorije za opremanje umrle osobe) do mjesta klanjanja dženaze i mjesta ukopa nose prisutni, pri čemu sudjeluju svi. U slučaju da je mjesto klanjanja dženaze i ukopa udaljenije, mejt se prevozi vozilom, a nazočni ih slijede.

I u samom ukopu sudjeluju svi prisutni. Na dženazi sudjeluju samo muškarci.

Ono što je kod kršćana kovčeg, to je kod muslimana tabut: s pet strana daske i odozgora platno.

Poslije ukopa imam ili više njih uči ašere (odlomke iz Kurana; dva posljednja ajeta sure El-Bekare), suru Ihlas tri puta, sure Felek, Nas i Fatihu, zatim "Elif-lām-mīm" (početak El-Bekare) i završava dovom, čime je dženaza završena.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

1 Transkripcija: Subhānekellāhumme ve bi hamdike ve tebārekesmuke ve te'alā džedduke ve lā ilāhe gajruke. Prijevod: "Slava Tebi, Gospodaru, i zahvala. Blagoslovljeno je ime Tvoje i uzvišen si. Nema boga osim Tebe."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Wiktionary-logo.svgPogledajte rječničku natuknicu dženaza u Wječniku, slobodnom rječniku.

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]