Društvo književnika Vojvodine

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s DKV)

Društvo književnika Vojvodine (skraćeno DKV) (srp. Друштво књижевника Војводине, mađ. Vajdasági írók egyesűlete, rum. Asociaţia Scriitorilor din Voivodina, slk. Spolok spisovateľov Voivodiny, rsn. Дружтво писательох Войводини) je umjetničko udruženje iz autonomne pokrajine Vojvodine, Republika Srbija. Asocijacija je vojvođanskih pisaca, a obuhvaća pisce koji pišu na svim službenim jezicima AP Vojvodine.

Osnovne informacije[uredi | uredi kôd]

DKV ima u sastavu oko 490 članova koji pišu na svim službenim jezicima koji su u uporabi u Vojvodini. Većina ih piše na srpskom, a značajan dio na mađarskom jeziku. Manji je broj autora na jezicima ostalih manjina: hrvatskom, slovačkom, rumunjskom i rusinskom.

Društvo ima u svom sastavu i oko sedamdesetak književnih prevoditelja. Sekcija vojvođanskih pisaca se izdvojila iz Udruženja književnika Srbije 1966. godine, a 1976. je formirano Društvo književnika i književnih prevoditelja Vojvodine (srp. Društvo književnika i književnih prevodilaca Vojvodine). Sjedište Društva je u ulici Braće Ribnikar 5, Novi Sad.

Sadašnji predsjednik DKV je pjesnik i esejist Jovan Zivlak, potpredsjednici su Franja Petrinović, prozni pisac i János Bányai, kritičar i esejist.

DKV je za svog višedesetljetnog djelovanja organizirao značajne književne manifestacije (Književna kolonija u Čortanovcima, književni karavani, književne večeri, književne promocije, Kongres pisaca Jugoslavije). DKV je pokrenuo, izdavao ili suizdavao mnoge književne publikacije.

Društvo književnika Vojvodine izdaje na srpskom ugledni časopis Zlatna greda (2001.). Časopis se bavi književnošću, umjetnošću i književnom teorijom. Glavni i odgovorni urednik Zlatne grede je Jovan Zivlak.

Međunarodni novosadski književni festival osnovan je 2006. i predstavlja značajne autore iz zemlje i svijeta. Održava se svake godine zadnjeg tjedna u kolovozu.

Od 2008. organizira manifestacije povodom Svjetskog dana poezije.

Nagrade koje dodjeljuje DKV[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska riječ[neaktivna poveznica] Davor Bašić Palković: "Ilija Okrugić Srijemac" za najbolju knjigu na hrvatskom jeziku, 26. ožujka 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]