DVD Jamarice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Članovi DVD-a Jamarice na natjecanju “Vatrogasni izazov” u Novskoj 2010. godine.

DVD Jamarice je dobrovoljno vatrogasno društvo iz Jamarica, pored Kutine.

Dobrovoljna je, stručna, humanitarna, neprofitna i nestranačka udruga. Udružena je u Vatrogasnu zajednicu Grada Kutine i županije sisačko moslavačke, te preko njih u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Ideja o osnivanju DVD-a Jamarice, potekla je od mjesnog učitelja Đuke Čaića. Društvo je osnovano 8. lipnja 1930. godine. Prvi upravni odbor činili su: Đuka Čaić, Mato Šepac, Ivan Badalić i Josip Berdar. Početci vatrogastva u Jamaricama su bili dosta teški, oprema sa kojom je društvo tada raspolagalo bila je priručna. Tek je 15. kolovoza 1932. kupljena polovna vatrogasna štrcaljka od DVD-a Kutine. Godine 1934. DVD Jamarice gradi vatrogasni dom, koji i danas služi svrsi. Tijekom drugog svjetskog rata i nakon rata društvo teško radi, ali ipak 1963. godine nabavljena je vatrogasna pumpa "Savica". Nakon toga ponovo dolazi do uzleta u radu društva, te se intenzivirao rad s mladeži, pod vodstvom tadašnjeg učitelja Vladimira Stanića. Tadašnji pioniri na Republičkom natjecanju 1969. godine postaju prvaci Hrvatske, u kategoriji pionira "B".

Godine 1970. kupljeno je vatrogasno kombi vozilo. Godine 1971. nabavljena je nova "Rosenbauer" vatrogasna pumpa. Sedamdesetih su se također isticala djeca, te je tako u Trogiru osvojeno 4. mjesto u Hrvatskoj, a u Kraljevu 6. mjesto u Jugoslaviji. Narednih godina intenzivno se radilo u društvu. Jedna od važnijih godina bila je 2000. godina kada je proslavljeno 70 godina društva, nabavljeno je nabavljeno vatrogasno vozilo. Iste godine DVD Jamarice uspješno organizira županijsko vatrogasno natjecanje za djecu i mladež. Godine 2003. uz pomoć Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i Vatrogasne Zajednice grada Kutine te donatora Ivana Čevizović, uspijeva se kupiti visoko-tlačni vatrogasni modul. Iste godine dograđeno je i vatrogasno spremište.

Godine 2004. prva vatrogasna štrcaljka DVD-a Jamarice, vraćena je u Kutinu, te je sad izložena u Kutini.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

http://webograd.tportal.hr/dvd-jamarice/Vijesti