Dalmatia Tower

Izvor: Wikipedija
Dalmatia Tower
{{{opis slike}}}
Osnovni podatci
Mjesto Flag of Croatia.svg Ul. Domovinskog rata, Split, Hrvatska
Otvorenje 2022.
Saniranje 2022.
Status gradnje Dovršeno
Stil gradnje Neo-futuristički
Arhitekt Otto Barić
Korisnici
Namjena poslovno-turistička
Glavni korisnik prostora Hotel Marriott
Tehnički podatci
Visina s antenom 135[1] m
Visina s krovom 115 m
Broj katova prizemlje + 27 + restoran
Broj dizala 8
Vrijednost €80 milijuna

Dalmatia Tower (hrv. Toranj Dalmacija) je najviši neboder u Hrvatskoj.[2] Prvi je hrvatski neboder koji je prešao granicu od 100 metara. Dio je projekta Westgate i dovršen je u drugoj njegovoj fazi. Gradnja je započela 2017. godine, a dovršen je 12. svibnja 2022.[3] Neboder je mješovite poslovne namjene, a glavni zakupac je hotelska grupa Marriott koja na ovaj način ulazi na hrvatsko tržište.

Zapadno od Dalmatia Towera nalazi se prvi neboder sagrađen u sklopu projekta Westgate - Westgate A, čija je visina 55 m. Westgate A je sjedište OTP banke. Splitski Westgate projekt je 2017. godine dobio nagradu za najbolju europsku poslovnu visokogradnju.[4]

Opći podaci[uredi | uredi kôd]

Dalmatia Tower je 135 metara visok (bez antene 115 metara) i ima 27 katova.[2] Neboder posjeduje pet podzemnih katova namijenjenih parkiranju vozila. Ukupno osam dizala opslužuju zgradu. Četiri dizala će opsluživati od 1. do 15. kata gdje će biti smješten poslovni prostor, dok ostala četiri dizala opslužuju od 16. do 27. kata, gdje će se, s izuzetkom 27-og kata, nalaziti ugostiteljski prostor globalne hotelske tvrtke Marriott.[2] Na vrhu nebodera je predviđen ugostiteljski objekt s promatračnicom.[5]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ova zgrada je dio Westgate kompleksa koji sadrži dva nebodera. Prvi, s imenom Westgate Tower A, je već izgrađen s 12 katova i 55 metara visine i služi kao glavno sjedište OTP banke.[6] Drugi, izvorno nazvan Westgate Tower B, je prvotno predviđen s 17 katova i visinom od 75 metara, međutim gradnja je zaustavljena šest mjeseci nakon završetka 17-og kata kako bi se dobila nova građevinska dozvola koja dozvoljava katnost od ukupno 27 katova. Gradnja je nastavljena sredinom 2018. godine.[7]

Neboder je završen 2022. godine. [8]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Akvedukt u podnožju najviših hrvatskih tornjeva
  2. a b c NOVA NAJVIŠA ZGRADA U HRVATSKOJ Split je dobio sasvim nove vizure uz izgradnju nebodera “Dalmatia”, dalmacijadanas.hr, pristupljeno 12. kolovoza 2020.
  3. VIDEO: DALMATIA TOWER Od danas i službeno najviši objekt u Hrvatskoj nalazi se u Splitu | | Morski HR. 13. svibnja 2022. Pristupljeno 14. svibnja 2022.
  4. Westgate Split najljepši je poslovni centar u Europi
  5. Najveći hotelski lanac na svijetu sljedeće godine otvara luksuzni hotel u splitskom Westgateu: 'Inače odabiremo glavne gradove, ali u Hrvatskoj smo napravili iznimku', slobodnadalmacija.hr, pristupljeno 12. kolovoza 2020.
  6. Splićani guštali na otvaranju tornja West Gate; Ževrnja: Ovo je pravi ukras grada; Baldasar: Drago nam je Što Splitska banka ostaje u Splitu, slobodnadalmacija.hr, pristupljeno 12. kolovoza 2020.
  7. Split će ipak imati najviši toranj u Hrvatskoj! Westgate napokon dobio dozvolu, no jedna je bitna stvar još uvijek nejasna..., slobodnadalmacija.hr, pristupljeno 12. kolovoza 2020.
  8. Toranj razdora: Gradnja najviše zgrade u Hrvatskoj dovela do niza tužbi partnera, novac.jutarnji.hr, pristupljeno 12. kolovoza 2020.