Dalmatinski gradovi-države

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Područje Dalmatinskih gradova-država s vlastitim dijalektima, prikazujući Veglia "Vegljotski" and Ragusu for the "Raguški" dijalekt

Dalmatinske gradovi-države bili su dalmatinski lokaliteti gdje su prevladavali lokalni romanski jezici među stanovništvom koji su preživjeli Seobu naroda nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva od. kraja 3. do sredine 6. stoljeća. 8 malih gradova koji su stvorili autohtoni stantovnici koji su održavali političke veze s Bizantskim Carstvom (koji su za obranu svojjih gradova dopuštali njihovu trgovinu).[1] Izvorna imena dalmatinskih gradova su bili Jadera (Zadar), Spalatum (Split), Crespa (Cres), Arba (Rab), Tragurium (Trogir), Vecla (Krk), Ragusium (Dubrovnik) i Cattarum (Kotor). Njihov jezik i njihovi zakoni su, u početku bili latinski, ali nakon nekoliko stoljeća oni su sami razvili svoj neolatinski jezik ("dalmatski"), koji je trajao sve do 19. stoljeća. Gradovi su bili glavna pomorska središta s uglavnom velikom trgovinom s gradovima Apeninskog poluotoka i rastućom Mletačkom Republikom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dalmacija nakon pada Rimskog Carstva sastojala se od skupine autohtonih obalnih gradova koji su funkcionirali kao gradovi-države, s velikom autonomijom, ali bez kontrole nad ruralnim zaleđem koje kontroliraju slavenska plemena koja su došla nakon 640.[2]

Etnički, Dalmacija je debitirala kao jedna od regija Rimskog Carstva, s rimskom kulturom koja se počela razvijati samostalno, formirajući sada izumrli "dalmatski jezik". Pa su ovi gradovi bili obilježeni zajedničkim zakonima na latinskom jeziku, katoličkoj vjeri, istim romanskim jezikom, zajedničkom trgovinom i istim političko-administrativnim strukturama and entitetima.

Osam gradova-država su bile:

  • Jadera, kasnije preimenovan u "Zara" u talijanskom i "Zadar" u hrvatskom jeziku). Izvorno je mali otok u srednjoj Dalmatinskoj obali.
  • Spalatum, talijanski: "Spalato" i hrvatski: "Split". Inicijalno kreirano unutar Dioklecijanove palače
  • Crespa, talijanski: "Cherso" i hrvatski: "Cres". Otok u sjevernoj Dalmaciji
  • Arba, talijanski: "Arbe" ai hrvatski: "Rab". Mali otok ispred Sjevernog Velebita.
  • Tragurium, talijanski: "Trau" and hrvatski: "Trogir". Mali otok nedaleko od Salone
  • Vecla, it: "Veglia" and cr: "Krk". In an island near the northern Dalmatia coast
  • Ragusium, talijanski: "Ragusa" and hrvatski: "Dubrovnik". Originally a small island in southern Dalmatia
  • Cattarum, talihanski: "Cattaro' and hrvatski: "Kotor". Koji se danas nalazi u Crnoj Gori.

Kasnije su nastali i drugi gradovi u sjevernoj i središnjoj Dalmaciji kao Sebenicum (današnja Šibenik), Flumen (današnja Rijeka) i Pagus (danas Pag).

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]