Damara (narod)

Izvor: Wikipedija
Pripadnici Damara.

Damara je etnička skupina, koja čini 8,5% stanovništva Namibije.

Govore jezik khoekhoe kao i etnička skupina Nama. Većina živi u sjeverozapadnoj Namibiji, no također i širom cijele zemlje. Nemaju kulturoloških poveznica ni s jednom etničkom grupom u Africi,[1] a vrlo se malo zna o njihovom podrijetlu. Vjeruje se, da su potomci lovaca - sakupljača jugozapadne Afrike, koje zastupaju Cimba, Kwisi i Kwadi. Usvojili su jezik khoekhoe od doseljenika iz etničke skupine Nama.[2]

Prije 1870. godine, Damare su živjeli u većem dijelu središnje Namibije, ali veliki broj se raselio kada su se naselili skupine Nama i Herero u potrazi za boljom ispašom. Nakon toga, Damare su u drugom planu i rade za pripadnike Name i Herera, koji dominiraju.

Godine 1960., južnoafrička vlada natjerala je Damare u bantustan Damaraland, područje sa siromašnim tlom i s malo kiše. Oko polovica njih i dalje tamo živi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.namibiatourism.com.na/damara/Arhivirana inačica izvorne stranice od 5. studenoga 2012. (Wayback Machine) Preuzeto 26. listopada 2012.
  2. Blench, Roger. 1999. "Are the African Pygmies an Ethnographic Fiction?". Pp 41–60 in Biesbrouck, Elders, & Rossel (eds.) Challenging Elusiveness: Central African Hunter-Gatherers in a Multidisciplinary Perspective. Leiden.Preuzeto 26. listopada 2012.