Dana White

Izvor: Wikipedija
Dana White
Rodno ime Dana Federick White Junior
Rođenje 28. srpnja, 1969., Mancherster, Connecticut
Prebivalište Las Vegas, Nevada
Nacionalnost Amerikanac
Državljanstvo američko
Poznat(a) po vlasnik i upravitelj svjetske MMA organizacije UFC
Titula glavni izvršni direktor UFC
Vjera ateist
Supruga Anne White
Portal o životopisima

Dana White punim imenom Dana Frederic White Jr. rođen je 28. srpnja 1969. u Mancherster, Connecticut u SAD-u. Irskog je podrijetla. Dana i njegova sestra Kathy odrastali su u krugu majčine obitelji.

Dana je američki poduzetnik, trenutno je na poziciji Predsjednika UFC-a, kojeg je zajedno sa svojim školskim prijateljem Lorenzom Ferttitom pretvorio u najveću borilačku organizaciju u svijetu slobodne borbe.

Rani život[uredi | uredi kôd]

U mladosti se počeo baviti boksom te je s 19. god. odlučio da želi biti dio "borilačkog svijeta". U međuvremenu je boksao, trenirao ali i vodio karijere ponekih boraca, Tito Ortiza i Chuck Lidela, koji su kasnije postali prvaci UFC-a. Početkom 90-ih posjeduje teretanu u Bostonu, međutim nakon 5, 6 godina na "vrata mu kuca" Irska mafija tražeći od njega 21000$ kojih on nije tada imao, zbog čega sjeda na avion i leti za Las Vegas. Kad je Dana saznao da je tadašnji UFC pri bankrotu nazvao je svog školskog prijatelja Lorenza Fertittu i nagovorio ga da kupe UFC za 2 000 000 $, te su od njega napravili najveću kompaniju u svijetu slobodne borbe.

Poslovna karijera[uredi | uredi kôd]

Dana postaje poznat Hrvatskoj javnosti nakon potpisivanja proslavljenog borca "Mirka Cro Cop Filipovića" 2006. god. nakon njegovog osvajanja Open Grand Prix-a u Pride[neaktivna poveznica]-u. Dana White je tokom svog dosadašnjeg predsjedanjem UFC-om s nekim borcima ostvario "prijateljski odnos" kao što su Michael Bisping, i Conor McGregor, dok s nekima baš i ne, kao što je slučaj s teškašem Roy Nelsonom kojeg je kritizirao zbog njegove debljine. Dana je poznat po svom osebujnom pristupu prema "sedmoj sili" i energiji koju ulaže u promociju MMA, odnosno UFC-a, zbog čega je MMA proglašen najbrže rastućim sportom na svijetu u posljednje vrijeme. 2010. proglašen je čovjekom godine od strane magazina "Fighters Only".

                                                                                     UFC ima financijskih problema? Zato proširujem svoj ured!
                                                                                                                               -Dana White
                                                                                           


Mega borbe[uredi | uredi kôd]

U ljeto 2017, ulazi u svijet boksa kao promotor Conora McGregora. U tom meču Conor je izgubio od [neaktivna poveznica]-a. Dana je kasnije tu borbu nazvao najvećom borbom u povijesti. Whiteovim ulaskom u "boksačke vode" počele su kružiti priče kako je UFC u financijskim problemima, što je Dana oštro opovrgnuo. Za vrijeme UFC-a 220, na kojem je naočigled svih navijao za izazivača teške kategorije [neaktivna poveznica]a, iako je prvak Stipe Miocic imao priliku postati najveći teškaš UFC-a (što je na kraju i ostvario), Dana je svojim tepanjem francuskom izazivaču kamerunskog podrijetla samo potvrdio da UFC zanimaju samo mega borbe i atraktivni prvaci.

                                                                                      Dana White je govno, treba mu boks da bi se spasio!
                                                                                                                                 -Bob Arum

Donacije[uredi | uredi kôd]

Iako Dana White ponekad ostavlja dojam tipa koji mari samo za novac, neka njegova djela ne idu u prilog tome. Naime Dana je spasio život malenoj djevojčici s Tajlanda kojoj je hitno trebala transplantacija zbog rijetke bolesti jetre. Dana White spasio je djevojčici život isplaćivanjem 50 000 $. Preko borca Mikea Swicka je tijekom godina dobivao informacije o zdravstvenom stanju malene heroine. UFC-ov predsjednik je i posjetio djevojčicu na Tajlandu, gdje su mu njezini roditelji praktički podigli spomenik iz zahvalnosti zbog njegovog dobrog djela.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Dana White Biography

Jimmy Kimmel Live

Dana White on Profightstore

[http://www.fightsite.hr/ Dana White on Fightsite