Daniel Cohn-Bendit

Izvor: Wikipedija
Daniel Cohn-Bendit
Daniel Cohn-Bendit (1968.)

Daniel Cohn-Bendit, (Montauban, Tarn-et-Garonne, Francuska, 4. travnja 1945.) europski je političar.

Bio je vođa ljevice na demonstracijama 1968., zatim postaje ekolog, zatim zamjenik gradonačelnika Frankfurta na Maini a sada je član Europskog parlamenta.

Daniel Cohn-Bendit rođen je u Francuskoj u koju su se roditelji odselili jer su bili njemačko-židovskog podrijetla (otac je bio Nijemac a majka Francuskinja). Cohn-Bendit je bio apatrid (bez državljanstva) sve do svoje 18. godine kada postaje državljanin Zapadnje Njemačke da bi izbjegao služenje vojnog roka u Francuskoj, ali nastavlja živjeti u Francuskoj. Bio je član Fédération Anarchiste, koju kolektivno napušta 1967. zajedno s Groupe anarchiste de Nanterre i pridružuju se Noir Et Rouge.

Bio je jedna od vodećih osoba svibanjskih demonstracija 1968., na Sveučilištima Nanterre i Sorbonne, što je bio prvi već val radikalnosti lijevo orijentiranih na kraju 60.-ih. Sudjelovanje u demonstracijama dovelo je do progona s francuskog terotorija, sa zabranom ulaska koja je vrijedila do 1978. Tijekom ovih godina Cohn-Bendit živio je u Njemačkoj i bio je politički neaktivan.

1981. prekinuo je s anarhizmom kada je podržavao komičara Coluchea u francuskoj izbornoj kampanji. 1986. i službeno se odriče revolucionarne perspektive kroz knjigu Nous l'avons tant aimé, la Révolution (Mi koji smo toliko voljeli Revoluciju).

On će poslije upravo sam utjelovljivati ono čega su se studenti u Parizu pokušavali riješiti 1968. Čak i kao član njemačke stranke zelenih, činio je stvari koje nisu bile u duhu s pacifističkim tradicijama. Podržao je bombardiranje SRJ-a a od tada je stranka zelenih Njemačke glasovala još nekoliko puta za vojne akcije.

1994. Cohn-Bendit postaje njemački predstavnik u Europskom parlamentu, kao zastupnik ekologista. 1999. izabran je kao francuski predstavnik, 2004. kao njemački i ponovno 2009. kao francuski zastupnik.

Od 2002. je supredsjedatelj Europarlamentarne skupine: Skupine zelenih/Europska slobodna alijansa. 2004. postaje glasnogovornik europske stranke zelenih. I u današnjem EU Parlamentu (2009. – 2014.) je zastupnik na glasogovorničkim konferencijama kao i u Odboru za proračun.
Cohn-Bendit podržava ideju jedne federalne europske države.

Vidi još[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Daniel Cohn-Bendit