Darko Vuković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Darko Vuković (Novi Sad, SAP Vojvodina, SR Srbija, Jugoslavija, 1971.) je umjetnik iz Novog Sada, autonomna pokrajina Vojvodina, Republika Srbija.

Školovanje i karijera[uredi | uredi kôd]

Završio je srednju dizajnersku školu, a studirao je u Novom Sadu, gdje je 1992. godine diplomirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, smjer grafičke komunikacije.

Na istoj akademiji je 2004. godine magistrirao na temu „Ljudska figura u kazališnom plakatu".

Na novosadskoj Akademiji umjetnosti radi od 1997. godine kao asistent, a od 2007. godine je docent za predmet Plakat.

Djela[uredi | uredi kôd]

Autor je brojnih plakata, osobito kazališnih te ostalih vrsta dizajnerskih djela: dizajnirao je kalendare, logotipe, publikacije i ostalo. Od poznatijih radove koje je ilustrirao su knjiga Marija Bare i Tomislava Žigmanova Hrvati u Vojvodini u povijesti i sadašnjosti - osnovne činjenice, omot knjige Ilije Žarkovića Zaboravljeni rječnik - govor golubinačkog kraja i Godišnjak za znanstvena istraživanja[1], likovna oprema knjige o prvom suvremenom slikaru u bunjevačkih Hrvata Stipanu Kopiloviću.[2]

Imao je samostalne i skupne izložbe, kako u tuzemstvu, tako i u inozemstvu. Jednu takvu samostalnu izložbu je ostvario u Subotici, u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata 2. veljače 2010. godine.[1].

Od 1996. godine je članom UPIDIV-a.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Dobio je više priznanja i nagrada.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Radio SuboticaInačica izvorne stranice arhivirana 14. ožujka 2010. Izložba plakata Darka Vukovića u prostorijama ZKVH, 2. veljače 2010.
  2. Hrvatska riječInačica izvorne stranice arhivirana 13. rujna 2011. D.B.P.: Prvi suvremeni slikar u bunjevačkih Hrvata - Novo izdanje ZKVH-a: »Slikar Stipan Kopilović 1877.-1924.«

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]