Prijeđi na sadržaj

David Chase

Izvor: Wikipedija
David Chase
David Chase
David Chase 2015.
Rodno ime David DeCesare
Rođenje 22. kolovoza 1945., Mount Vernon, New York, SAD
Zanimanje producent, scenarist, redatelj
Supruga Denise Kelly
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

David Chase (rođen 22. kolovoza 1945.) američki je scenrist, redatelj i producent. Chase je na televiziji radio više od 30 godina; producirao je pisao za serije kao što su The Rockford Files, I'll Fly Away i Život na sjeveru. Kreirao je dvije originalne serije; prva, Almost Grown, emitirala se u 10 epizoda 1988. i 1989. Chase je najpoznatiji po svojoj drugoj originalnoj seriji, utjecajnoj i hvaljenoj HBO-ovoj drami Obitelj Soprano, koja se emitirala šest sezona od 1999. do 2007.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Pravim imenom David DeCesare rođen je u obitelji Henryja i Norme DeCesare u Mount Vernonu u New Yorku. Neki izvori navode kako je rođen pod imenom David Del Cesare. Talijanski Amerikanac,[1] Chase je odrastao u malom stanu u Cliftonu u New Jerseyju[2] i North Caldwellu.[3] Chase je izjavio da je imao mnogo problema sa svojim roditeljima, koji su ga u mladosti kako je on smatrao, ugnjetavali.[2] Odrastao je gledajući kriminalističke filmove te tijekom djetinjstva bio poznat kao vješt pripovjedač.[4] Chase tvrdi kako je njegov otac bio gnjevni čovjek koji ga je kao dijete konstantno tukao remenom, a majka "pasivno-agresivna dramska kraljica" i "nervozna žena koja je dominirala svakom situacijom u kojoj se nalazila, vrlo zahtjevna i uvijek na rubu živaca. Morali ste hodati kao po jajima." Jedan od likova u HBO-ovoj seriji Obitelj Soprano, Livia Soprano temeljen je na njegovoj majci. Chase se kao tinejdžer mučio s kliničkom depresijom. 1964. je maturirao, nakon čega je pohađao Sveučilište Wake Forest u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini, gdje se njegova depresija pogoršala. "Spavao sam 18 sati na dan", izjavio je kasnije Chase. Svoje je probleme opisao kao "ono što će postati poznato kao normalna, mučna klinička depresija. Bilo je užasno."[2] U tom je razdoblju radio i kao bubnjar te gajio aspiracije da bude profesionalni glazbenik.[4] Nakon dvije se godine preselio na Sveučilište New York (NYU), gdje je najavio svoju odluku da se bavi filmom, odluku koju njegovi roditelji nisu dobro primili. Počeo je pohađati Školu filma Sveučilišta Stanford.

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Nakon diplome u New Yorku 1968. Chase se preselio u Kaliforniju i oženio svoju srednjoškolsku simpatiju Denise Kelly.[2]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Prije nego što je kreirao i razvio Obitelj Soprano, Chase je počeo u Hollywoodu kao urednik priča za Kolchak: The Night Stalker, a nakon toga, između ostalih serija, producirao epizode Života na sjeveru i The Rockford Files. Na The Rockford Files je radio i kao scenarist.[2] Osvojio je nekoliko Emmyja, uključujući jedan za priču za televizijski film 1980.[2] Nakon što se The Rockford Files iste godine prestao emitirati, Chase je radio na brojnim televizijskim poslovima sve dok 1993. nije preuzeo Život na sjeveru.[2] Chase je prije Obitelji Soprano uglavnom radio u relativnoj anonimnosti.[2] Kao mladić inspiriran filmom Državni neprijatelj,[4] Chase je osmislio kritički i komercijalno uspješnu seriju koja se uvelike oslanjala na njegov privatni život; lik Livije Soprano oblikovan je prema njegovoj majci.[5] Chase je u intervjuu izjavio kako je dugo vremena bio frustriran nemogućnošću napretka izvan televizijskog žanra.[2]

Njegova prva originalno stvorena serija bila je Almost Grown iz 1988., s Eve Gordon i Timothyjem Dalyjem.[6] Iako su kritičari dobro prihvatili jednosatnu seriju,[7] između studenog 1988. i veljače 1989. prikazano je samo 10 epizoda.[8]

Obitelj Soprano[uredi | uredi kôd]

30 epizoda Obitelji Soprano pripisano je eksplicitno Chaseu. Međutim, kao kreator serije, voditelj produkcije i glavni scenarist odigrao je glavnu ulogu na svim scenarijima, uključujući produciranje i poliranje završne verzije svakog od scenarija.[9] Režirao je i pilot-epizodu i završnicu serije (za koje je i napisao scenarij). Chase je o kontroverznoj posljednjoj sceni završnice serije rekao: "Nemam namjere objašnjavati, braniti, reinterpretirati ili dodavati onome što već postoji."[10]

Scenarij[uredi | uredi kôd]

Režija[uredi | uredi kôd]

Gluma[uredi | uredi kôd]

Chase se pojavio kao čovjek koji sjedi u kafiću i puši cigaretu u Napulju u epizodi druge sezone "Commendatori". Pojavio se i kao putnik u avionu za Italiju u epizodi šeste sezone "Luxury Lounge".

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Pobjede[uredi | uredi kôd]

Nominacije[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Boss of Bosses. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. veljače 2009. Pristupljeno 5. kolovoza 2009.
  2. a b c d e f g h i Peter Biskend. "An American Family" Vanity Fair , travanj 2007., preuzeto 6. svibnja 2007.
  3. DeCaro, Frank. " No Longer the Punch-Line State; Lauryn Hill, the Sopranos and others are unapologetic New Jerseyans.", The New York Times, 4. travnja 1999. "Growing up in Clifton and North Caldwell, Mr. Chase said, New Jersey seemed very exciting and very mysterious, not dull and predictable as many New Yorkers like to believe."
  4. a b c David Chase: CreatorArhivirana inačica izvorne stranice od 19. veljače 2012. (Wayback Machine), HBO.com, preuzeto 6. svibnja 2007.
  5. Dougherty, Robin. Chasing TV, salon.com, 20. siječnja 1999., preuzeto 8. svibnja 2007.
  6. Baker, Kathryn. (23. studenog 1988.) Wichita Eagle. "Almost Grown: tells story of growing up. Section:Lifestyle; Page 9A.
  7. Bark, Ed. (2. listopada 1988.) Dallas Morning News; A critic picks the season's top ten.
  8. Vero Beach Press Journal (12. studenog 2000.) Pipline.
  9. Josh Wolk. 6. travnja 2007. Burying the Sopranos. Entertainment Weekly. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. srpnja 2012. Pristupljeno 19. srpnja 2007.. [Chase] nadgleda sve, od pisanja preko završnog poliranja svih scenarija do nadzora montaže svake epizode.
  10. Alan Sepinwall. 11. lipnja 2007. David Chase speaks. The Star-Ledger

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]