David Joshua Peterson

Izvor: Wikipedija
David Joshua Peterson
David Joshua Peterson
Peterson u lipnju 2019. godine
Rođenje 20. siječnja 1981., Long Beach, Kalifornija, SAD
Nacionalnost Amerikanac
Poznat(a) po Izrada umjetnih jezika za seriju Igra prijestolja i druge
Zanimanje jezikoslovac, pisac, radi umjetne jezike
Supruga Erin Peterson (rastavljeni)
Jessie Peterson[1]
Portal o životopisima

David Joshua Peterson (20. siječnja 1981.) američki je lingvist, pisac, umjetnik i conlanger (osoba koja izrađuje umjetne jezike).

Izradio je umjetne jezike za serije poput Igre prijestolja i filmove kao što su Thor: Svijet tame i Dina.[2][3]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Studirao je na Sveučilištu u Kaliforniji u Berkeleyju gdje je stekao bakalaureat iz engleskog jezika i jezikoslovlja. Na Sveučilištu u Kaliforniji u San Diegu stekao je naziv Master of Arts iz jezikoslovlja.[4]

Prema intervjuu koji je dao za Conlangs Monthly prvi mu je kontakt s umjetnim jezicima bio za vrijeme studiranja u Berkeleyju gdje je slušao kolegij o esperantu 2000. godine.[5]

Sudjelovao je u uspostavljanju Language Creation Societyja s drugih devet conlangera i bio je predsjednik od 2011. do 2014. godine.

HBO je zamolio Language Creation Society da naprave umjetni jezik za njihovu seriju Igra prijestolja. To je rezultiralo natjecanjem u kojem je Peterson pobijedio. Otada je radio na mnogim drugim projektima, a također pokušava popularizirati konstruiranje umjetnih jezika. Napravio je mnoge videozapise na YouTubeu, seriju pod imenom The Art of Language Invention, a objavio je i istoimenu knjigu 2015. godine.[4] Bio je i izvršni producent dokumentarnog filma Conlanging: The Art of Crafting Tongues 2017. godine.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.instagram.com/p/CzAfpVqt5Ze/?img_index=1
  2. Creator of 'Game of Thrones' languages coming to Iowa State in February • News Service • Iowa State University. www.news.iastate.edu. Pristupljeno 21. siječnja 2022.
  3. Game of Thrones Language Builder David Peterson Is Working on Denis Villeneuve's Dune. Gizmodo (engleski). Pristupljeno 21. siječnja 2022.
  4. a b » About David J. Peterson Dothraki. web.archive.org. 6. travnja 2021. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. travnja 2021. Pristupljeno 21. siječnja 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  5. Conlangs Monthly - February Edition | PDF | Syllable | Arabic. Scribd (engleski). Pristupljeno 21. siječnja 2022.
  6. About. Conlanging, The Film (engleski). Pristupljeno 21. siječnja 2022.