Davor Viduka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Davor Viduka

216937 1046541293078 9071 n.jpg

Poznat/a i kaoDJ Vodeno oko
Žanr/ovirock
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara, električna gitara
Producentska kućaDancing Bear
AngažmanGreaseballs, Kojoti, Free Tibet, Abrakha-Dub-R, Majke, Pips, Chips & Videoclips, Kawasaki 3P
Značajni instrumenti
gitara
Portal o glazbi

Davor Viduka je hrvatski glazbenik, autor, producent i gitarist. Stalni je član Hrvatskog Društva Skladatelja u Statusu Slobodnog Umjetnika, smjer Kompozitor.

Biografija[uredi VE | uredi]

Krajem 80-ih godina stupio je na zagrebačku glazbenu scenu formirajući rockabilly sastav Greaseballs čiju je uzlaznu putanju prekinuo početak ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije.

U prvoj polovici 90-ih prihvaća ulogu gitarista u grupi Majke kao i kratko, doduše u Pips, Chips & Videoclipsima.

1992. osniva grupu Kojoti koji su uzdrmali hrvatsku rock'n'roll scenu i snimili tri albuma: "Kojoti" (1995.), "Halucinacija" i "Sex Disco Kung Fu" (1998.) pri čemu su dobili Porin u nominaciji za alternativni rock album godine u izdanju Dancing Beara. Najpoznatije uspješnice ovog sastava su "Sto milja daleko od nje", "Razuzdan i lud", "Hodala je pola metra iznad zemlje", "Halucinacija", "Izgubljen u svemiru", "Zajaši zmaja" i "Trese, lupa, udara". Dok je svirao u Kojotima ušao je par godina za redom u uži izbor za Najboljeg gitarista za nagradu Status. Sastav je prestao s djelovanjem 2000. godine.

Nakon raspada Kojota, Viduka je udružen s Đanom Šegon osnovao Free Tibet potpuno drugačiji cover sastav, te je počeo svirati dub sa sastavom Abrakha-Dub-R (iz kojeg će kasnije nastati Brkovi).

2000. godine pridružuje se grupi Kawasaki 3P koji su do sada objavili tri albuma: "Kawasaki 3p" (2003.) i "Idu Bugari" (2009.), "Goli zbog pasa" (2015.). Osvojili su dva Porina, Crnog mačka, Davorina i sedam Zlatnih koogli. Iznjedrili su brojne hitove, od "Malo vas je", "Antonija", preko "Ni da ni ne", "Puta madre", "Niskarastaman", "Mate Parlov" do novijih "Jebotext", "Loš, zao", "3 problema", "Kristin", itd. Album "Goli zbog pasa" je ubrzo nakon objavljivanja dospio na prvo mjesto najprodavanijih domaćih albuma gdje se zadržao nekoliko tjedana. Kawasaki 3P su ušli u sam vrh regionalne rock scene, što su dokazali i fenomenalnim, rasprodanim koncertom u Tvornici 21. ožujka 2015. godine.

Kao autor, osim spomenutih sastava, Viduka surađuje i s Natali Dizdar (nominacija za Porin za pjesmu "Ne daj" za koju je napisao glazbu i osvojena Zlatna koogla u kategoriji hit godine), Đanom Šegon, Centralnim problemom i u posljednje vrijeme s Ivanom Rushaidat.

24. rujna 2016. godine konačno također za Dancing Bear objavljuje album svog prvog sastava Greaseballs koji izlazi u CD i LP formatu i na kojem je Viduka većinski autor i producent.

29.01.2017. nakon puno pritisaka publike i organizatora ponovo okuplja grupu Kojoti i sviraju prvi i sada već legendarni povratnički koncert na festivalu 'Brijačnica'. Nakon toga bend dobija jako veliki broj ponuda i cijelu 2017. i veliki dio 2018. sviraju po Hrvatskoj i regiji.

Prije prvog povratničkog solo koncerta u rasprodanoj Tvornici 09.12.2017. Dancing Bear objavljuje luksuzno opremljen Bokset Kojota 'Dragocjeno Raskošno Blistavo' koji sadrži sva tri albuma i puno bonusa između kojih su i prve nove pjesme nakon zadnjeg albuma: 'Mi ne pripadamo tu' i 'Nova Riječ'.

2018. band intenzivno radi na novom albumu i za poklonike vinila objavljuje kompilacijski L.P.'Najboljih 11'sa trećom novom pjesmom 'Ljubav u kvaru'.

Prvog ožujka 2019. Kojoti objavljuju potpuno novi album 'Sve je pod kontrolom?' (Dancing Bear) na kojem je Viduka autor glazbe i tekstova i producent koji redom pobire hvalospjeve i od publike ali i od kritike koji ga proglašavaju: 'Najboljim povratničkim albumom ikada na našoj sceni', 'Daleko najkvalitetnijim albumom u opusu banda', 'Sigurnim konkurentom za najbolji rock album godine' itd. te ostatak godine provode promovirajući ga.

28. svibnja 2019. Kawasaki 3P objavljuje Live CD i DVD '25xLive Teatar&TD'.

Kada se ne bavi glazbom Davor Viduka je i najveći proizvođač kupina i proizvoda od kupina u Zagrebu i okolici a povremeno u zagrebačkim klubovima pušta muziku kao DJ Vodeno oko.

Izvori[uredi VE | uredi]