Deizam

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Procesija državnog deističkog kulta u revolucionarnoj Francuskoj, 1794. godine

Deizam znači vjerovanje u postojanje Boga, u racionalnom smislu, bez vezanja za ijednu od trenutnih religija. Deisti ne vjeruju da se Bog prikazao čovjeku kroz riječi iz Biblije, Kur'ana i ostalih knjiga. Deisti se ne slažu s vjerovanjima ateista da Bog ne postoji. Riječ deizam potječe od latinske riječi Deus što znači Bog.

Na samom početku, na deizam se gledalo kao na jednu vrstu radikalnog kršćanstva koje nije vjerovalo u čuda, pojave i Bibliju. U kasnim godinama 20. stoljeća deizam se ne asocira s kršćanstvom niti bilo kojom drugom religijom.

Deisti vjeruju u sljedeće stvari i principe:

  • Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega,
  • Bog se ne prikazuje niti je postojao u ljudskoj formi,
  • Čovjek se ne može približiti Bogu ni kroz jednu religiju ili rituale,
  • Bog nema odabrani narod,
  • Čuda se ne događaju.
  • Sve što se događa djelo je prirodnih i fizikalnih zakona koje je, naravno, ustanovio Bog i zadatak je znanosti da ih racionalno i empirijski objasni.

Nakon Francuske Revolucije, državne vlasti su zabranile katoličku vjeru (sudjelovanje na misi je bilo kažnjivo smrću; takva su se pogubljenja nerijetko i provodila) te je uvedena državna deistička religija, pod nazivom "Kult Razuma i Višnjeg Bića", franc. Culte de la Raison et de l'Être suprême. Nakon što je tvorac te nove religije i glavni akter brutalnog revolucionarnog terora Maximilien Robespierre pogubljen na giljotini 28. srpnja 1794. godine, ona više nije smatrana državnom religijom. Naposljetku ju je Napoleon Bonaparte službeno zabranio, nakon što je između Francuske i Svete Stolice 1801. godine sklopljen konkordat.

Trenutno ne postoji nijedno aktivno mjesto za molitvu niti bilo kakva hijerarhija ili organizacija deista.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]