Demokratska stranka (SAD)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Demokratska stranka
Democratic Party
{{{logo opis}}}
Vođa Tom Perez
Voditelj manjina u Zastupničkom domu Nancy Pelosi
Voditelj manjina u Senatu Charles Schumer
Osnovana 1792. (povijesno)
1828. (moderno)
Sjedište Washington D.C.
Država djelovanja Sjedinjene Američke Države
Studentsko krilo Fakultet demokrata Amerike
Ideologija Američki liberalizam
Treći put
Progresivizam
Politički položaj S centar na lijevi centar
Senat Sjedinjenih Američkih Država
46 / 100
Zastupnički dom Sjedinjenih Država
194 / 435
Službene boje plava

Demokratska stranka (Democratic Party) jedna je od dvije vodeće stranke Sjedinjenih Američkih Država.

Premda tvrdi da svoje podrijetlo vuče iz Demokratsko-republikanske stranke koju je 1792. osnovao Thomas Jefferson, njezin uspon dolazi tek podjelom te stranke na dvije frakcije, za vrijeme predsjednika Andrewa Jacksona. Tada su se pristaše počele zvati demokratima.

Kad je nastala, u 19. stoljeću, to je bila konzervativna stranka koja se bavila poljoprivrednim interesima robovlasničkog Juga. Ostala je dominantna sve do američkog građanskog rata, kad su se mnogi demokrati našli na strani poražene Konfederacije Američkih Država. Tada joj je prevlast ukrala Republikanska stranka, dok su se demokrati bazirali na etničkim manjinama i siromašnim farmerima.

Dolaskom Thomasa Jennigsa Begana na vlast, stranka je počela skretati ulijevo. To je nastavio Franklin Delano Roosevelt sa svojim New Dealom, a kulminiralo je šezdesetih godina 20. stoljeća, pod Lyndonom B. Jonhnsonom.

Reaganovom revolucijom 1980. stranka počinje kliziti prema centru i desnici. To kulminira Billom Clintonom. U 21. stoljeću stranka jača zahvaljujući nezadovoljstvu republikanskim Bushom i ratom u Iraku.