Derventski dekanat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Derventski dekanat je rimokatolički dekanat u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Pripada Plehanskom arhiđakonatu kojem još pripadaju Tuzlanski i Usorski dekanat. Dekan Derventskog dekanata je OFM Ivan Marić u Koraću. Unutar Derventskog dekanata su župe: Bijelo Brdo, Bosanski Brod, Brusnica, Bukovica, Cer, Derventa, Foča, Gornja Močila-Sijekovac, Kolibe, Koraće, Kulina, Novo Selo, Plehan, Sočanica, Žeravac.[1] Župa Bijelo Brdo posvećena je sv. Ivanu Krstitelju i sjedište je u Derventi. Župa Bosanski Brod posvećena je sv. Iliji proroku i sjedište je u ul. sv. Save 86, Bosanski Brod. Župa Brusnica posvećena je Rođenju BDM i sjedište je u Vinskoj kod Broda. Župa Bukovica posvećena je sv. Anti Padovanskome i sjedište je u Velikoj Bukovici kod Dervente, Bukovica 111. Župa Cer posvećena je Kristu Kralju i sjedište je u Komarici 243, M. Sočanica. Župa Derventa posvećena je sv. Jurju mučeniku i sjedište je na Trgu oslobođenja 20, Derventa. Župa Foča kod Dervente posvećena je Prečistu Srcu Marijinu i sjedište je u Kotorskom, Foča bb. Župa Gornja Močila-Sijekovac posvećena je sv. Anti Padovanskome i sjedište je u Gornjim Močilima bb, Bosanski Brod. Župa Kolibe posvećena je sv. Mihovilu arhanđelu i sjedište je u Bosanskom Brodu. Župa Koraće posvećena je Uznesenju BDM i sjedište je u Koraću 78, Bosanski Brod. Župa Kulina posvećena je sv. Petru i Pavlu, a sjedište je u Kulina 102A, Kulina. Župa Novo Selo posvećena je Presvetom Srcu Isusovu i sjedište je u Gornjim Kolibama, 74454. Župa Plehan posvećena je sv. Marku evanđelistu i sjedište je u Kovačevcima 36, Derventa. Župa Veliki Prnjavor - Mala Sočanica posvećena je sv. Anti Padovanskome i sjedište je u 74418 Maloj Sočanici, Komarica 243. Župa Žeravac posvećena je sv. Franji Asiškome i sjedište je u Žeravcu 134, Derventa.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vrhbosanska nadbiskupijaInačica izvorne stranice arhivirana 28. listopada 2018. Ustrojstvo > Dekanati (pristupljeno 27. listopada 2018.)
  2. Vrhbosanska nadbiskupijaInačica izvorne stranice arhivirana 20. studenoga 2017. Ustrojstvo > Župe (pristupljeno 27. listopada 2018.)