Deset tisuća

Izvor: Wikipedija
Pohod Ksenofonta i Deset tisuća

Deset tisuća je naziv koji povjesničari koriste za grupu plaćeničkih vojnika uglavnom iz Grčke, koje je unajmio Kir Mlađi u svom pokušaju da preotme perzijsko prijestolje svomu bratu Artakserksu II.[1] Njihov pohod u bitci kod Kunakse i povratak natrag u Grčku (401.399. pr. Kr.) zabilježio je Ksenofont (jedan od vođa pohoda) u svom djelu „Anabaza“.[1]

Sastav vojske[uredi | uredi kôd]

Prema Ksenofontu, Deset tisuća su se sastojali od:

Navedene trupe imale su potporu i od flote s 35 trirema pod Pitagorom iz Sparte i 25 trirema pod Tamosom iz Egipta, kao i sa 100.000 perzijskih vojnika pod Ariaejem (iako Ksenofont navodi da ih je bilo 100.000, većina modernih povjesničara vjeruje da su Ariaejeve trupe imale samo 20.000 vojnika).

Sve do nedugo nakon bitke kod Kunakse, spartanski general Klearh je bio priznat kao zapovjednik vojske. Kada je Tisafern zarobio i pogubio Klearha, Proksena, Menona, Agiju (moguće istu osobu kao i Sofeneta), te Sokrata, njihova mjesta su zauzeli Ksenofont, Timasion, Ksantiklo, Kleanor i Filezije, pod Spartancem Hirizofom kao vrhovnim zapovjednikom.

Popularna kultura[uredi | uredi kôd]

  • Bitka kod Kunakse spomenuta je u Walter Hillovom filmu „Ratnici podzemlja“ (The Warriors) iz 1979., gdje je redatelj prebacio Ksenofontovu priču među maloljetničke bande modernog New Yorka. Nakon što su vodstvu jedne bande ubijeni vođe, deveteročlana banda „Ratnika“ pod lažnom optužbom mora putovati natrag od Coney Islanda kroz teritorije koje kontroliraju neprijateljske bande kao „Siročići“, Boppersi, Hi-Hatsi i Hoplitesi.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]