Determinizam

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Determinizam (lat. determinare ograničiti, odrediti) ili predodredba jest teza da je u svakom trenutku samo jedna budućnost fizikalno moguća.[1] Negacija te teze je indeterminizam ili neodredba.

Vrste determinizma[uredi VE | uredi]

Na temelju onoga što čini da je samo jedna budućnost fizikalno moguća, mogu se razlikovati tri vrste determinizma: teološki, fizikalno uzročni i metafizičko logički determinizam.[2]

Teološki determinizam[uredi VE | uredi]

Bog svojom voljom uzročno preodređuje da postoji samo jedna fizikalno moguća budućnost. Božja volja, kao dio božanskog savršenstva, nezaustavljiva je od bilo čega drugoga i time sve njene posljedice su nužne. Na primjer, ako Bog odluči da će Ivan sutra igrati nogomet, Ivan će sutra igrati nogomet i nemoguće je da bude drugačije.

Fizikalno uzročni determinizam[uredi VE | uredi]

Svaki je događaj uzročno preodređen fizikalnim uzrokom i fizikalno je nemoguće da se fizikalni uzrok pojavi a događaj ne dogodi.

Metafizičko logički determinizam[uredi VE | uredi]

Prošlost i zakoni prirode logički sadrže samo jednu fizikalno moguću budućnost. Metafizički je nemoguće da budućnost bude drugačija nego jest s obzirom na prošlost i zakone prirode. Izraženo formalnije: Ako su p i q tvrdnje koje iskazuju cijelokupno stanje svijeta u nekim trenutcima, onda konjunkcija tvrdnje p sa tvrdnjom koja iskazuje zakone prirode sadrži q.

Kako je logičko sadržanje simetrična relacija, ovako definiran determinizam neutralan je o smjeru sadržavanja pa po njemu sljedi da sadašnje i buduće stanje svijeta u konjunkciji sa zakonima prirode sadrži prošlo stanje svijeta jednako kao što prošlo stanje svijeta u konjunkciji sa zakonima prirode sadrži sadašnje i buduće stanje svijeta.

Poznati deterministi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Peter van Inwagen, An Essay on Free Will, Oxford, OUP, 1983: 3.
  2. Michael, McKenna i Derk Pereboom, Free Will: A Contemporary Introduction, New York, Routledge, 2016: 16 - 18.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]