Prijeđi na sadržaj

Didak Alkalski

Izvor: Wikipedija
Sveti Didak Alkalski
Sveti Didak Alkalski na slici Francisca de Zurbarána
Sveti Didak Alkalski na slici Francisca de Zurbarána
Rođen oko 1400.
San Nicolás del Puerto, Sevilla
Preminuo 12. studenog 1463.
Alcalá de Henares
Kanoniziran 2. srpnja 1588.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 13. studenog
Simboli križ, ljiljan
Zaštitnik gradova, krajeva i država San Diego
Portal o kršćanstvu

Didak Alkalski (španj. San Diego de Alcalá; San Nicolás del Puerto, Sevilla, 1400.Alcalá de Henares, 12. studenog 1463.), katolički svetac. Bio je brat laik u Redu Manje braće (franjevci).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Njegovi su ga osiromašeni roditelji dali na skrb pustinjaku koji je živio nedaleko od Didakova rodnog grada San Nicolasa del Puerto. Osjetivši poziv u redovnički život stupio je u franjevački red u samostanu Arizafa, te je primljen kao brat laik, to jest kao redovnik koji neće biti ređen za svećenika. Godine 1445. izabran je za gvardijana franjevačke zajednice u Fuerteventuri na Kanarskim otocima. Premda je bilo izvan redovitih pravila da bi brat laik bio poglavar, u njegovu je slučaju velika revnost i razboritost opravdala izbor.

Godine 1449. pozvan je ponovno u Španjolsku, a odatle se zaputio u Rim na proglašenje svetim Bernardina Sijenskog 1450. U Rimu je ostao kao bolničar u samostan Ara Coeli, a njegovi životopisci spominju čudesna ozdravljenja mnogih od onih za koje je skrbio. Na koncu se vratio u Španjolsku te preostale godine svoga života proveo u samostanu u gradu Alcalá, gdje se posvetio pokori, samoći i kontemplaciji.

Didaka je proglasio svetim papa Siksto V. 1588. Spomen mu se slavi, osobito među franjevcima, 13. studenog. U njegovu je čast nazvan američki grad San Diego. Tijelo mu je ostalo neraspadnuto.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Neraspadnuto tijeloArhivirana inačica izvorne stranice od 27. veljače 2015. (Wayback Machine), pristupljeno 30. ožujka 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Didak Alkalski