Dina Levačić

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Dina Levačić (Split, 1996.), hrvatska daljinska plivačica i prva Hrvatica koja je preplivala La Manche.[1] Ujedno je tek šesta osoba i druga žena u povijesti daljinskog plivanja koja je za 90 dana isplivala trostruku krunu daljinskog plivanja: mostove Manhattana u New Yorku, kalifornijski zaljev od otoka Cataline do San Pedra, te La Manche.[2]

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođena je u Splitu 1996. godine. Podrijetlom je s Ista. Članica je kluba daljinskog plivanja Split, stanuje u mjestu Mravince, Solin.

Godine 2014. vrlo uspješno je sudjelovala na argentinskoj turneji. Najprije je bila četvrta na maratonu u Rosariju, potom šesta na 57 kilometara dugom maratonu između gradova Santa Fe i Coronde. Na kraju turneje isplivala je Hernandarias Parana, najduži plivački maraton na svijetu (88 kilometara) koji se pliva u muljevitoj rijeci Parani. Isplivala ga je za manje od 10 i pol sati i završila na visokom 5. mjestu.[3]

Na svim maratonima prati je majka Željana, treneri su joj Karla i Slaven Šitić. Studentica je Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. www.jutarnji.hr Ona je prva hrvatica koja je preplivala La Manche, objavljeno 18. rujna 2017. (pristupljeno 24. rujna 2017.)
  2. www.tportal.hr Josip Antić: To je uspjelo samo šestorici Zemljana. Među njima i Dini iz Splita!, objavljeno 23. rujna 2017. (pristupljeno 24. rujna 2017.)
  3. www.dugirat.com Dina Levačić peta na najdužem plivačkom maratonu na svijetu (izvor: Slobodna Dalmacija), objavljeno 12. veljače 2014. (pristupljeno 24. rujna 2017.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]