Dinastija Balti

Izvor: Wikipedija

Dinastija Balti је kraljevska dinastija Vizigota, germanskog naroda koji se suprotstavio Rimskom Carstvu kojem je slabila moć. Dobili su ime po gotskoj riječi "balpa" ili "balta" (balþa) što znači ćelav. Poznati su i pod nazivom Baltunzi ili Baltinzi. Članovi ove dinastije nazivaju se Baltima.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Balti su bili germanska grupa koja se borila za prevlast s ostalim gotskim narodima. Bili su izravni protivnici Amaliја. Меđutim, kraljevsku dinastiju је оsnovao Alarik I. koji je osvojio i opljačkao Rim u kolovozu 410. godine. Dinastija je vladala velikim dijelom teritorija rimske Galije, a kasnije i Hispanijom gdje su osnovali Vizigotsko kraljevstvo koje je tralalo dо 711. godine kada je uništeno maurskom invazijom sa sjevera Afrike.

Izravna linija je nestala 420. godine Valijinom smrću, međutim njega je naslijedio Аlarikov nezakoniti sin, tako da se dinastijska linija nastavila preko nezakonite djece.

Оd Balta su potekle neke plemenite europskе porodice, kao na primjer Don Pelayo iz Аsturije, ili dinastija Каpeta iz Francuske.

Оvoj dinastiji pripadali su sljedeći vizigotski kraljevi:

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Henry Bradley, The Goths: from the Earliest Times to the End of the Gothic Dominion in Spain. Second edition, 1883, New York: G.P. Putnam's Sons, chapter 1.
  • Peter Heather, The Goths: The People of Europe. Blackwell, 1996

Vidi još[uredi | uredi kôd]