Dino Mustafić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dino Mustafić
Dino Mustafić
Rođen1969., Sarajevo
Zanimanjeredatelj

Dino Mustafić, (Sarajevo 6. lipnja 1969.), bosanskohercegovački filmski i kazališni redatelj, javni zagovarač REKOM-a u Bosni i Hercegovini. DINO MUSTAFIĆ rođen je u Sarajevu, gdje je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti, Odsjek za režiju, te Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Režirao u mnogim pozorištima i gradovima kao sto su: Pariz, Sofia, Bratislava, Beograd, Novi Sad, Zagreb, Tirana, Trst, Skadar, Ljubljana, Novi Sad, Subotica, Skopje, Priština, Podgorica, Rijeka,  Split, Maribor, Nova Gorica , Podgorica, Cetinje, Bar....predstave su mu igrale u mnogim evropskim gradovima, kao i u Americi, Africi, Aziji, izvodjene na raznim jezicima, osvajale nagrade na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima i gradovima kao što su : Mexico City, Kairo, Aleksandrija, Rim, Firenza, Venecija, Madrid, Barselona, Frankfurt, Minhen, Bogota, Bratislava, Oslo, Beč, Toronto, Gvadalahara, Paris, Nica, London, Štokholm, Istanbul, Sibiu,Varna, Vratsa, Blagoevgrad, San Jose, Budva, Rijeka, Udine, Zagreb,NoviSad,Subotica, Budimpešta,Niksic,Beograd, Ljubljana,Skopje, Bursa, Modena, Solun,Skien,Ulan,Bator,Kisinjev....

Predstave su mu višestruko nagrađivane na mnogim internacionalnim, regionalnim i nacionalnim festivalima, dok je predstava "Helverova noć" Kamernog teatra 55  ušla u historiju bosanskohercegovačkog pozorišta kao najnagradjivanija sa brojem internacionalnih priznanja. Režirao je vise od 100 predstava klasičnih i savremenih pisaca.

Snimio je više dokumentarnih filmova (Pista života, Neka bude svjetlosti, Čudo u Bosni..) sa kojim je bio na zapaženim festivalima dokumentarnog filma(Montreal, Amsterdam, Istanbul, Zagreb, Beograd.....) potom i dugometražni igrani film Remake (svjetska premijera na Roterdam film festivalu 2003-uvršten medju pet najboljih filmova festivala), zatim prikazan na vise od 40 medjunarodnih festivala i nagradjen u Minhenu i SanFrancisku.Posljednji dokumentarni film "Transforming tomorrow" prikazan i nagrađen na AJB DOC festivalu u Sarajevu u septembru 2020 god i osvojio Gran PRIX na Green Montenegro Int Fest u avgustu 2021 god.

Od januara 2003. do decembra 2005. je bio Umjetnički direktor drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predavač je na ASU(Akademiji Scenskih Umjetnosti).

Nalazio se na čelu najstarijeg pozorišnog festivala u regionu, Internacionalnog festivala MESS od 1997 do 2016 god. kojeg je obnovio nakon opsade Sarajeva sa svojim saradničkim timom. Osnivač je MESS Teatra- Scena Mess i MESS Dance Company. Od avgusta 2021 dolazi za direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Dino Mustafić je diplomirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na odsjeku Opća književnost i bibliotekarstvo. Bio je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Sa Danisom Tanovićem 2008. godine osnovao je Našu stranku.

Režirao je dokumentarne filmove ("Čudo u Bosni" i mnoge druge), muzičke programe i kazališne predstave. Njegov debitantski igrani film "Remake" po scenariju Zlatka Topčića doživio je veliki uspjeh. Prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta, gdje je višestruko nagrađivan.

Predstave Dine Mustafića izvođene su u kazališnim središtima postjugoslavenskih prostora, te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu, Italiji i mnogim drugim zemljama. Režirao je predstave po tekstovima Sartra ("Zid", "Prljave ruke"), Ionesca ("Nosorog", "Kralj umire"), Mrožeka ("Pješice", "Policajci"), Molijera ("Tartif"), Koltesa ("Roberto Zucco"), Shakespearea ("Macbeth"), Wildera ("Spašeni za dlaku"), Schwaba ("Predsjednice"), Bojčeva ("Pukovnik ptica", "Hanibal podzemni"), Gardnera ("Nisam ja Rappaport"), Villqista ("Helverova noć"), Lohera ("Adam Geist"), Nick Wooda ("Trg ratnika"), Glowackog ("Četvrta sestra"), Martin McDonagh (Sakati Billy) i dr.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Film "Remake" je nagrađen za najbolji debitantski film, najbolje glumačko ostvarenje i Nagradom za mir i kulturalno razumijevanje na Wine Country filmskom festivalu u San Franciscu, Specijalnom nagradom "One Future Prize" na Filmskom festivalu u Münchenu, a dobitnik je i nagrade na Berlinaleu. Nominiran je za nagrade: Zlatni tulipan na Internacionalnom filmskom festivalu u Istanbulu, Grand Prix na Filmskom festivalu u Parizu, East of West nagrada na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma i Zlatni tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Predstave "Pukovnik Ptica", "Četvrta sestra" i "Helverova noć" nagrađene su nagradom "Ključ Tmača" koju dodjeljuje časopis za dramu, teatar i odgoj TmačaArt. "Helverova noć" je ušla u povijest bosanskohercegovačkog kazališta kao internacionalno najnagrađivanija predstava.

Na Međunarodnom kazališnom festivalu Novi Tvrđava teatar u Novom Sadu održanom od 10. do 16. srpnja 2016. dobio je Nagradu za najbolju režiju za predstavu Kamernog teatra 55 Naš razred.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. «NOVI TVRĐAVA TEATAR»: Dini Mustafiću «Nagrada za najbolju režiju» u Novom Sadu. slobodna-bosna.ba. Pristupljeno 20. srpnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]