Divanhana (glazbeni sastav)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Divanhana
Divanhana Zavrzlama 1.jpg
Azur Hajdarević, Nedžad Mušović, Šejla Grgić,
Neven Tunjić, Irfan Tahirović
Osnivanje2009.
MjestoSarajevo, Bosna i Hercegovina
Žanr/ovisevdah, neosevdah, tradicijska glazba s Balkana, world music
Djelatno razdoblje2009. - danas
Producentska kućaCPL Music, Multimedia Music, ARC Music,
Internetska stranicaDivanhana
Članovi (članice)
Šejla Grgić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Hajdarević (kontrabas), Irfan Tahirović (udaraljke)
Bivši članovi
Leila Ćatić (vokal)
Naida Čatić (vokal)
Azur Imamović (bas gitara)
Rifet Čamdžić (bubanj)
Danijel Čondrić (gitara)
Meho Radoović (klarinet)
Ismar Porić (klarinet)
Divanhana je bosanskohercegovački sastav koji izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera sastava je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, sa pažljivim fokusom na sevdalinci.


Povijest[uredi | uredi kôd]

Početak sastava[uredi | uredi kôd]

Sastav je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke Akademije u Sarajevu. Debitantski album “Dert” snimaju u veljači 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Njemačkoj, u saradnji s izvođačem tradicionalne glazbe Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvjenac je u svibnju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke skladbe koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti, što je bio rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja.

"Bilješke iz Šestice" - 2013.[uredi | uredi kôd]

Od rujna 2011. godine pripremaju nove materijale sa novom članicom, mladom sarajevskom glazbenicom Leilom Ćatić. Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te "WOMEX" u Solunu. Pored toga, Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih skladbi. Već početkom 2013. godine bilježe izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj, te krajem iste godine objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata u 13 različitih zemalja Evrope. “Bilješke iz Šestice” za tržište Bosne i Hercegovine objavljuje sarajevski RSG radio, dok za teritoriju Balkana izdavaštvo preuzima beogradski Multimedia Music. Nakon izlaska drugog albuma Divanhana kroz 2014. godinu intenzivira svoju koncertnu aktivnost te realizuje preko 60 uspješnih koncerata širom Evrope.

"Zukva" - 2015.[uredi | uredi kôd]

Početkom 2015. godine članovi sastava uzimaju kratak predah u gustom koncertnom rasporedu te u intimnoj atmosferi studija Fattoria Musica snimaju novi materijal. Na snimanju, među mnogobrojnim saradnicima, ostvaruju vrlo produktivnu suradnju i s mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić. Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom dvogodišnjeg koncertiranja i putovanja objedinjen je na novom albumu simboličnog imena “Zukva” koji je krajem 2015. godine objavio beogradski "Multimedia Music", a mjesec dana kasnije i izdavačka kuća "ARC Music" iz Velike Britanije, čime „Zukva“ za Divanhanu biva prvi album koje je objavljen za tržište cijelog svijeta. Nedugo nakon toga pomenuta sevdah izvođačica Naida Čatić postaje nova članica sastava.

"Live in Mostar" - 2016.[uredi | uredi kôd]

U ožujku 2016. godine Divanhana započinje svoju prvu veliku koncertnu turneju nazvanu upravo po novom albumu „Zukva“. U sklopu trogodišnje turneje sastav je realizovao preko 150 koncerata, te bivao učesnik mnobrojnih eminentnih world music festivala. Pomenuta turneja je iznjedrila i vrlo uspješne projekte; prvo live diskografsko izadnje „Live in Mostar“, kao i prvi dokumentarni film o bendu i njihovoj uspješnoj turneji „Zukva“. Dokumentarni film realizovala je televizijska kuća Al Jazeera Balkans.

"Kardeş" - 2018.[uredi | uredi kôd]

Krajem 2017. godine Divanhana ostvaruje vrlo uspješan koncert u Istanbulu, gdje je kao gošća pozvana popularna turska glumica i glazbenica Suzan Kardeş. Nedugo nakon tog koncerta, već u veljači 2018. godine, Divanhana i Suzan se sastaju u Sarajevu, te kroz druženje i kreativni rad zajednički snimaju novi materijal koji objavljuju na novom studijskom albumu imena „Kardeş". Album biva skrojen od 10 skladbi poteklih iz bosanskohercegovačke i turske glazbene tradicije, koje su vijekovima putovale i komunicirale, ljubile, grlile, rađale nove ljubavi, sreće i tuge, njedrile glazbeno bratstvo i sestrinstvo.

"Kardeş“ je u travnju 2018. godine objavio Kalan Muzik, najpriznatija world music izdavačka kuća u Turskoj, čime Divanhana prvi put dobiva izdanje za teritoruju te zemlje.

Divanhana i Suzan, odmah nakon objavljivanja novog albuma, započinju promotivnu koncertnu turneju rasprodanim koncertima u Sarajevu, Tuzli i Zenici (Bosna i Hercegovina), te u Beogradu (Srbija) u okviru festivala „Todo Mundo“. Sastav, usporedo sa koncertima koje ostvaruje sa Suzan, realizuje i samostalne koncerte širom Evrope, kao i projekt s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u kojem su po prvi put spojili glazbu sa Broadwaya i sevdah. Upravo u tom projektu ostvaruju saradnju sa priznatim Američkim broadway pjevačem Breadley Deanom, sa kojim snimaju i objavljuju sevdalinku „Vino piju nane Age sarajlije“.

Početkom mjeseca rujna 2018. godine rade na novom projektu s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ovaj put na broadwayskom mjuziklu „The 25th Annual Putnam County Spelling Bee“ na kojem upoznaju mladu umjetnicu i glazbenicu Šejlu Grgić. Mjuzikl predstavljaju publici u 7 gradova u Bosni i Hercegovini; Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Jajcu i Banja Luci. Nedugo nakon realizovanih koncerata Šejla Grgić postaje nova punopravna članica sastava.

"Zavrzlama" - 2022.[uredi | uredi kôd]

Album "Zavrzlama" je sniman, neposredno pred početak pandemije, u veljači 2020. godine u muzičkom studiju Metro u Ljubljani u suradnji s eminentnim slovenskim producentom Janezom Križajem, te naknadno produciran u Sarajevu u suradnji s dugogodišnjim suradnikom sastava Borjanom Miloševićem. Zavrzlamu su svojim notama oplemenili umjetnici s raznih krajeva svijeta kao što su Carlitos Yoder (Argentina), Danica Krstić (Srbija), Lakiko (Švicarska), Duygu Demir (Turska), Goran Bojčevski (S. Makedonija), Ivan Bobinac i Iwan Josipović (Hrvatska), te Rok Nemanič i Klemen Bračko (Slovenija). Album je za svjetsko tržište objavila njemačka izdavčka kuća CPL Music, dok je izdanje za regionalno tržište preuzela beogradska Multimedia Music.

Današnju postavu čine: Šejla Grgić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Hajdarević (kontrabas) i Irfan Tahirović (udaraljke).[1]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Live albumi[uredi | uredi kôd]

  • Live in Mostar (Balkan Region Release)
  • Live in Mostar (Worldwide Release)

Dokumentarni filmovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Udruženja Divanhana (http://www.divanhana.ba). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Udruženje Divanhana.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2022013010005396.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.