Divanhana (glazbeni sastav)

Izvor: Wikipedija
Divanhana
Irfan Tahirović, Larisa-Lejla Droce, Azur Hajdarević, Nedžad Mušović, Neven Tunjić, Selma Droce, Rok Nemanič.
Osnivanje2009.
MjestoSarajevo, Bosna i Hercegovina
Žanr/ovisevdah, neosevdah, tradicijska glazba s Balkana, world music
Djelatno razdoblje2009. - danas
Producentska kućaCPL Music, Multimedia Music, ARC Music,
Internetska stranicaDivanhana
Članovi (članice)
Selma Droce (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Hajdarević (kontrabas), Irfan Tahirović (udaraljke), Darko Saračević (inženjer zvuka)
Bivši članovi (članice)
Leila Ćatić (vokal)
Naida Čatić (vokal)
Šejla Grgić (vokal)
Azur Imamović (bas gitara)
Rifet Čamdžić (bubanj)
Danijel Čondrić (gitara)
Meho Radoović (klarinet)
Ismar Porić (klarinet)
Divanhana je bosanskohercegovački sastav koji izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera sastava je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, s pažljivim fokusom na sevdalinki.


Povijest[uredi | uredi kôd]

Početak sastava[uredi | uredi kôd]

Sastav je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke Akademije u Sarajevu. Debitantski album “Dert” snimaju u veljači 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Njemačkoj, u suradnji s izvođačem tradicionalne glazbe Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih europskih world music producenata. Prvijenac je u svibnju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke skladbe koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentirane javnosti, što je bio rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja.

"Bilješke iz Šestice" - 2013.[uredi | uredi kôd]

Od rujna 2011. godine pripremaju nove materijale s novom članicom, mladom sarajevskom glazbenicom Leilom Ćatić. Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te "WOMEX" u Solunu. Pored toga, Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih skladbi. Već početkom 2013. godine bilježe izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj, te krajem iste godine objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata u 13 različitih zemalja Europe. “Bilješke iz Šestice” za tržište Bosne i Hercegovine objavljuje sarajevski RSG radio, dok za teritoriju Balkana izdavaštvo preuzima beogradski Multimedia Music. Nakon izlaska drugog albuma Divanhana kroz 2014. godinu intenzivira svoju koncertnu aktivnost te realiziraju preko 60 uspješnih koncerata širom Europe.

"Zukva" - 2015.[uredi | uredi kôd]

Početkom 2015. godine članovi sastava uzimaju kratak predah u gustom koncertnom rasporedu te u intimnoj atmosferi studija Fattoria Musica snimaju novi materijal. Na snimanju, među mnogobrojnim suradnicima, ostvaruju vrlo produktivnu suradnju i s mladom talentiranom sevdah izvođačicom Naidom Čatić. Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom dvogodišnjeg koncertiranja i putovanja objedinjen je na novom albumu simboličnog imena “Zukva” koji je krajem 2015. godine objavio beogradski "Multimedia Music", a mjesec dana kasnije i izdavačka kuća "ARC Music" iz Velike Britanije, čime „Zukva“ za Divanhanu biva prvi album koje je objavljen za tržište cijelog svijeta. Nedugo nakon toga pomenuta sevdah izvođačica Naida Čatić postaje nova članica sastava.

"Live in Mostar" - 2016.[uredi | uredi kôd]

U ožujku 2016. godine Divanhana započinje svoju prvu veliku koncertnu turneju nazvanu upravo po novom albumu „Zukva“. U sklopu trogodišnje turneje sastav je realizirao preko 150 koncerata, te bivao sudionik mnobrojnih eminentnih world music festivala. Spomenuta turneja je iznjedrila i vrlo uspješne projekte; prvo live diskografsko izadnje „Live in Mostar“, kao i prvi dokumentarni film o bendu i njihovoj uspješnoj turneji „Zukva“. Dokumentarni film realizirala je televizijska kuća Al Jazeera Balkans.

"Kardeş" - 2018.[uredi | uredi kôd]

Krajem 2017. godine Divanhana ostvaruje vrlo uspješan koncert u Istanbulu, gdje je kao gošća pozvana popularna turska glumica i glazbenica Suzan Kardeş. Nedugo nakon tog koncerta, već u veljači 2018. godine, Divanhana i Suzan se sastaju u Sarajevu, te kroz druženje i kreativni rad zajednički snimaju novi materijal koji objavljuju na novom studijskom albumu imena „Kardeş". Album biva skrojen od 10 skladbi poteklih iz bosanskohercegovačke i turske glazbene tradicije, koje su vijekovima putovale i komunicirale, ljubile, grlile, rađale nove ljubavi, sreće i tuge, njedrile glazbeno bratstvo i sestrinstvo.

"Kardeş“ je u travnju 2018. godine objavio Kalan Muzik, najpriznatija world music izdavačka kuća u Turskoj, čime Divanhana prvi put dobiva izdanje za teritoruju te zemlje.

Divanhana i Suzan, odmah nakon objavljivanja novog albuma, započinju promotivnu koncertnu turneju rasprodanim koncertima u Sarajevu, Tuzli i Zenici (Bosna i Hercegovina), te u Beogradu (Srbija) u okviru festivala „Todo Mundo“. Sastav, uporedo s koncertima koje ostvaruje sa Suzan, realizira i samostalne koncerte širom Europe, kao i projekt s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u kojem su po prvi put spojili glazbu s Broadwaya i sevdah. Upravo u tom projektu ostvaruju suradnju s priznatim Američkim broadway pjevačem Breadley Deanom, s kojim snimaju i objavljuju sevdalinku „Vino piju nane Age sarajlije“.

Početkom mjeseca rujna 2018. godine rade na novom projektu s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ovaj put na broadwayskom mjuziklu „The 25th Annual Putnam County Spelling Bee“ na kojem upoznaju mladu umjetnicu i glazbenicu Šejlu Grgić. Mjuzikl predstavljaju publici u 7 gradova u Bosni i Hercegovini; Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Jajcu i Banja Luci. Nedugo nakon realiziranih koncerata Šejla Grgić postaje nova punopravna članica sastava.

"Zavrzlama" - 2022.[uredi | uredi kôd]

Album "Zavrzlama" je sniman, neposredno pred početak pandemije, u veljači 2020. godine u glazbenom studiju Metro u Ljubljani u suradnji s eminentnim slovenskim producentom Janezom Križajem, te naknadno produciran u Sarajevu u suradnji s dugogodišnjim suradnikom sastava Borjanom Miloševićem. Zavrzlamu su svojim notama oplemenili umjetnici s raznih krajeva svijeta kao što su Carlitos Yoder (Argentina), Danica Krstić (Srbija), Lakiko (Švicarska), Duygu Demir (Turska), Goran Bojčevski (S. Makedonija), Ivan Bobinac i Iwan Josipović (Hrvatska), te Rok Nemanič i Klemen Bračko (Slovenija). Album je za svjetsko tržište objavila njemačka izdavčka kuća CPL Music, dok je izdanje za regionalno tržište preuzela beogradska Multimedia Music.


28. siječnja 2022. godine izdavčka kuća CPL Music iz Njemačke objavljuje novi album Zavrzlama za worldwide tržište, dok izdanje za teritorij bivše Jugoslavije preuzima beogradska Multimedia Music. Zavrzlama ubrzo bilježi iznimno pozitivne recenzije i kritike eminentinih Evropskih i svjetskih medija. Tako dva mjeseca biva vodeći album na evropskom radijskom panelu World Music Charts Europe, te na visokom drugom mjestu svjetskog kritičarskog panela Transglobal World Music Charts. Britanski Songlines magazin ističe Zavrzlamu u konkurenciji Top of the World albuma, te i sam osnivač i dugogodišnji glavni urednik magazina Simon Broughton ga već sada vidi kao sevdah album godine.

Nošen krilima novog studijskog izdanja i sjajnih recenzija, sastav započinje novu koncertnu turneju #ZavrzlamaTour koja u prvoj polovini 2022. godine obuhvaća koncerte u Oslu, Budimpešti, Beču, Linzu, Ankari i mnogim Europskim metropolama. U jeku koncerata Divanhana javnosti objelodanjuje vijest da završavaju profesionalnu suradnju sa Šejlom Grgić, te predstavljaju novu članicu Selmu Droce s kojom nastavljaju koncertnu turneju.

Turneja Zavrzlama nastavljena je i tokom 2023. godine gdje Divanhana bilježi iznimno uspješne koncerte na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, ali i učešća na festivalima u Belgiji, Austriji, Mađarskoj, Grčkoj te drugim gradovima Evrope. Kraj godine donio je dva važna priznanja za sastav. Naime, Divanhani je u Istanbulu uručeno priznanje u kategoriji „Najbolji umjetnici Bosne i Hercegovine“, u okviru šestog izdanja manifestacije Best of Rumeli čiji organizator i inicijator je RUBAFED, organizacija osnovana s ciljem uspostavljanja i održavanja prijateljskih i partnerskih odnosa sa državama Balkana.

Također, prestižni Songlines magazin iz Londona proglasio je Divanhanu najboljim world music sastavom svijeta, što je najveći međunarodni uspjeh zabilježen u istoriji tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine. U prosincu je održana online ceremonija dodjele Songlines glazbenih nagrada na kojoj je sastavu Divanhana uručena i nagrada „Best group“. Tom prilikom Divanhana je uživo, iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, publici sa svih krajeva svijeta poklonila pjesmu „Na Kušlatu se mahrama vihori“ za koju su ranije izjavili da je kreativni vrhunac njihovog posljednjeg studijskog izdanja.

Današnju postavu čine: Selma Droce (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Hajdarević (kontrabas) i Irfan Tahirović (udaraljke), Darko Saračević (inženjer zvuka).[1]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Live albumi[uredi | uredi kôd]

  • Live in Mostar (Balkan Region Release)
  • Live in Mostar (Worldwide Release)

Dokumentarni filmovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Udruženja Divanhana (http://www.divanhana.ba). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Udruženje Divanhana.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2022013010005396.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.