Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata je bila specijalna postrojba pomorskih diverzanata Hrvatske ratne mornarice. Divizijun je ustrojen je u listopadu 1991. godine od dragovoljaca iz sastava Odjela za podvodna djelovanja zapovjedništva HRM-a, bivših pomorskih diverzanata i ronilaca koji su do tada napustili JRM. Divizijun se smatrao elitnom mornaričkom postrojbom koja je sudjelovala u mnogim akcijama na Južnom bojištu, a posebno su se istakli i djelovanjima u Operaciji Maslenica. Preustrojem HRM-a 2007. godine postrojba je ugašena. Za vrijeme Domovinskog rata poginula su sedmorica pripadnika postrojbe.

Povijest[uredi VE | uredi]

Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata je bila specijalna postrojba pomorskih diverzanata Hrvatske ratne mornarice. Divizijun je ustrojen je u listopadu 1991. godine od dragovoljaca iz sastava Odjela za podvodna djelovanja zapovjedništva HRM-a, bivših pomorskih diverzanata i ronilaca koji su do tada napustili JRM.

Kao Dan postrojbe izabran je 16. listopada, kada je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, Anton Tus izdao zapovijed o formiranju diverzantskih grupa i odreda za djelovanje na operativno taktičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima.

Nakon toga je i formiran Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata HRM. Divizijun pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a smatrao se elitnom mornaričkom postrojbom koja je sudjelovala u mnogim akcijama na Južnom bojištu, a posebno su se istakli i djelovanjima u u Operaciji Maslenica.

Divizijun je bio taktička postrojba od 80 pripadnika. Kroz postrojbu je od ustrojavanja do gašenja prošlo 135 pripadnika, a više od 500 pripadnika drugih postrojbi HV-a prošlo je ronilačku obuku kroz diverzantski divizijun. U ratnim je djelovanjima poginulo sedam, a ranjen je jedan pripadnik postrojbe.

Zapovjednik Divizijuna od kolovoza 1992. do 1996. godine je bio Petar Mihovilović.

Preustrojem OSRH i HRM-a, postrojba diverzanata je ugašena 2007. godine