Djeca ponoći

Izvor: Wikipedija
Djeca ponoći
Naziv izvornika Midnight's Children
Autor Salman Rushdie
Jezik engleski jezik
Vrsta djela roman
Rod
(stil, žanr)
magijski realizam, historiografska metafikcija
Datum (godina)
izdanja
1981.
Broj stranica 446
Mjesto radnje Kašmir, Agra, Bombay, Lahore, Dhaka
Glavni lik(ovi) Saleem Sinai

Djeca ponoći, roman britansko-indijskog književnika Salmana Rushdieja, prvi put objavljen 1981. Opsežna alegorijska priča o rođenju suvremene indijske nacije, s naglašenim elementima magijskog realizma, te elementima komičnog, tragičnog, nadrealnog i mitskog. Roman je proslavio autora u svjetskim razmjerima. Priča se kreće od Kašmira do Agre i Bombaya (danas Mumbai) pa sve do Lahorea i Dhake, i smještena je u kontekst stvarnih povijesnih događaja zbog prelaska Indije iz britanske kolonije u samostalnu naciju, te podjele Britanske Indije na indijski i pakistanski dominion.

Roman je 1981. dobio Nagradu Booker i nagradu James Tait Black Memorial.[1] Nagradu Najbolji Booker osvaja 1993. i 2008.[2] Uvršten je na BBC-jevu listu najomiljenijih britanskih romana,[3] i na Penguinovu listu istaknutih knjiga 20. stoljeća.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Roman je podijeljen u tri cjeline. Pripovjedač i glavni lik Saleem Sinai rađa se u istom trenutku kad Indija postaje nezavisna zemlja. Ima telepatske sposobnosti, kao i ostali iz skupine djece rođene na Dan neovisnosti Indije i Pakistana. Roman prati njihovu sudbinu kroz Saleemovo pripovijedanje, uz brojne reference na ljude te društvena i politička zbivanja toga vremena.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mullan, John. "Salman Rushdie on the writing of Midnight's Children." Guardian. 26 July 2008. (pristupljeno 1. studenog 2017.)
  2. Booker nad Bookerima Salmanu Rushdieju, Booksa.hr, Zagreb, 11. srpnja 2008. (pristupljeno 1. studenog 2017.)
  3. "The Big Read", BBC, travanj 2003. (pristupljeno 1. studenog 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]