Djedkare Isesi

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Zlatni pečat cilindar koji sadrži ime i titulu faraona Djedkare Isesi.
Rekonstrukcija kompleks piramida Djedkare kod Saqqare.

Djedkare Isesi, (na grč. poznat kao Tankeris) bio je faraon Egipta za vrijeme Pete dinastije. Pripisuje mu se relativno duga vladavina od 28 godina u Torinskom kanonu, dok neki egiptolozi vjeruju da je to pogreška, odnosno da je vladao 38 godina. Manethon mu pripisuje vladavinu od 44 godine dok arheološki dokazi sugeriraju da je vladao duže od 32 godine.

Nije, kao što je bio običaj njegove dinastije, sagradio vlastiti sunčev hram, ali je sagradio vlastitu piramidu u Saqqari umjesto u Abusiru. To se tumači kao znak da je Oziris zamijenio sunčevog boga Ra kao najpopularnije božanstvo. Za naslove se sada vjerovalo da imaju magičnu moć. Njihova inflacija se tumači kao znak postupne decentralizacije vlasti. Niz datiranih administrativnih papirusa iz Djedkareovog doba, (Papirus Prisse u Louvreu, napisan od Ptah-hotepa), je otkriven u zagrobnom hramu Neferirkarea. Prema Miroslavu Verneru, najviši datum Djedkareove vladavine je Dan 12 godine 22. IV Akheta papirus, što bi moglo pripadati svakoj godini od godine 32. do godine 44. ovisno o tome je li popis stoke bio dvogodišnji (2 X) ili poludvogodišnji (1.5 X).

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Miroslav Verner, Archaeological Remarks on the 4th and 5th Dynasty Chronology, Archiv Orientální, Volume 69: 2001, pp.405-410

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]