Djelomična selica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Erithacus rubecula (Marek Szczepanek).jpg

Djelomičnim selicama nazivaju se ptice kod kojih se jedinke iste populacije ne ponašaju jednako. Dio populacije zimu provodi na jugu, a drugi dio ostaje na području gniježđenja ili samo neznatno mijenja mjesto.

Većinu srednjoeuropskih vrsta ptica svrstava se u tu skupinu. U nekim zemljama tog dijela Europe oko 80% vrsta su djelomične selice. Poznat primjer takve vrste ponašanja su zebe (Fringilla coelebos) kod kojih samo ženke ujesen odlaze na jug, dok mužjaci ostaju. I strnadice (Emberiza citrinella), crnokape grmuše (Sylvia atricapilla), crvendaći (Erithacus rubecula), čvorci (Sturnus vulgaris), češljugari (Carduelis carduelis) kao i zviždaci (Phylloscopus collybita) su dio ove grupe ptica.

Zbog klimatskih promjena, čini se da neke selice u zadnje vrijeme postaju djelomične selice. Ogranak Švicarskog društva za zaštitu ptica iz Sempacha opisuje dugoročnu biološku korist djelomične seobe:

Kad zbog oštre zime mnoge individue stanarica uginu, one vrste (selice) koje su napustile to područje su u prednosti. Kad je zima blaga, stanarice su u prednosti jer su u vrijeme povratka selica već zaposjele najbolja područja. Djelomične stanarice svojim ponašanjem reagiraju ne samo na redovnu smjenu godišnjih doba i time uvjetovanu promjenu životnih uvjeta kao prave selice, nego i na promjene životnih uvjeta koji su zimi različiti iz godine u godinu.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]