Dobitnici nagrade Ponos Hrvatske za 2010. godinu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobitnici nagrade Ponos Hrvatske za 2010. godinu:

Ime Životopis Slika
1. Silvana Novak, Varaždin U 16. tjednu trudnoće liječnici su Silvani dijagnosticirali leukemiju i preporučili pobačaj. No ona se odlučila za život, i rodila je zdravog sinčića Lea. Unatoč snažnoj volji, nije uspjela pobijediti bolest. Žrtvovala se kako bi Leo živio.
Silvana novak.jpg
2. Ilija i Stjepan Dilber, Zagreb Potreseni neimaštinom i glađu u razlinim afričkim zemljama, braća Dilber cijeli su život posvetili skupljanju novca kojim ondje kupuju hranu, pitku vodu i lijekove. Skupljali su rijetke poštanske markice čijom su prodajom uspjeli zaraditi dovoljno da pomognu stotinama ljudi.
Stjepan dilber.jpg
3. Ivana Parlov, Imotski Misionarku Ivanu na njezinoj prvoj misiji u Tanzaniji duboko su dirnule sudbine djece koja su ostala bez roditelja. U želji da im omogući makar krov nad glavom i jedan pošteni obrok na dan, pokrenula je akciju i skupila 100.000 eura za izgradnju prvog hrvatskog sirotišta u Tanzaniji. Zahvaljujući njoj, danas ondje živi 50 mališana.
Parlov.jpg
4. Tihomir Štrekelj, Osijek Volonter Crvenoga križa uvijek je spreman poći na put i pomoći ljudima koje je pogodila katastrofa. Ove godine pomagao je na Haitiju kojeg je strašni potres razrušio, a stanovnike ostavio bez hrane i pitke vode na nemilost bolestima.
Tihomir štrekelj.jpg
5. Duško Mihajlović, Beli Manastir Opasni psihički bolesnik ubojica pobjegao je iz zagrebačke bolnice Vrapče. Vozač autobusa Duško prepoznao ga je. Zahvaljujući građanskoj odgovornosti pozvao je policiju koja je uhvatila odbjeglog zločinca. Duško je tako spasio moguće žrtve.
Duško mihajlović.jpg
6. Kosinjski heroji Damir Prša, Ante Delač i Josip Pintar tijekom poplava u ličkom Gornjem Kosinju čamcem su spašavali ljude iz vode te pomagali u prevoženju pomoći. Župnik Ivan Hodak organizirao je podjelu hrane i lijekova za one koji su ostali zarobljeni u poplavi, a liječnik iz Rijeke Bojan Glažar uzeo je slobodne dane kako bi pomagao unesrećenima.
Kosinjski heroji.jpg
7. Ivanka Arlović, Županja Nema automobil pa je bolesnog sina na rukama nosila u nekoliko kilometara udaljenu bolnicu na terapije. Za svoju je obitelj vlastitim rukama sagradila kuću od materijala s građevinkog otpada kako bi mališani imali topli dom.
Ivanka arlović.jpg
8. Slavica Kanić Detelić, Zagreb Vidjevši da u njezinoj rodnoj Maloj Mlaki nema dječjeg vrtića, a roditelji mališane voze u Novi Zagreb, Slavica nije dvojila ni sekunde. Svu je životnu ušteđevinu, ukupno 364.544,22 kune nesebično darovala za izgradnju dječjeg vrtića. Ove godine prvi su mališani kročili u novu zgradu na kojoj je Slavica u znak zahvale dobila ploču s imenom.
Slavica kanić detelić.jpg
9. Toni Prkić, Split Tijekom cijele godine Toni stavlja na stranu svoj džeparac samo kako bi u prosincu kupio gomilu igračaka koje potom podijeli djeci u bolnicama. Kaže da se tomu dosjetio prije pet godina dok je i sam bio bolnici, a vidio je kako ondje ima djece kojoj nitko ne dolazi i ne donosi darove tijekom blagdana.
Toni prkić.jpg
10. Zagrebački heroji Domagoj Jaguljnjak, Branimir Miletić i Siniša Škrinjarić vidjeli su prometnu nesreću u kojoj je pijana vozačica na Mostu slobode naletjela na satnika Marka Pavkovića. Smrskala mu je obje noge, pa su hrabri mladići priskočili i pružili mu prvu pomoć. Iako mu liječnici nisu uspjeli spasiti noge, satnik Pavković je bez zadrške smogao snage i oprostio vozačici.
Zagrebački heroji.jpg
11. Zoran Vujčić, Makarska Mesar koji od svoje plaće uzdržava roditelje, nezaposlenu suprugu i dvoje djece pronašao je u WC-u supermarketa torbu s 15.000 eura. Bez imalo dvojbe novac je predao šefici. Smatra kako je čista savjest vrijednost koja mu omogućuje miran san te svojoj djeci želi biti uzor u odrastanju.
Zoran vujčić.jpg
12. Obitelj Sefer, Sisak Danijela i Senad Sefer darovali su organe preminulog sina Emanuela (3). Zahvaljujući njihovoj humanosti u najtežem trenutku, omogućili su život za četvero djece u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Španjolskoj. I danas mole za zdravlje tih mališana, a njihov je Emanuel, kako kažu, anđeo koji ih čuva na nebu.
Obitelj sefer.jpg
13. Volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja Svakoga dana 620 volontera HGSS-a bdije nad tuđim životima. Oni su spremni bez plaće i ikakve naknade skakati u vatru i vodu, u klisure i ponore kako bi pomogli strancu u nevolji.
Hgss.jpg
14. Dragutin Goričanec, Zagreb Ne osuđujući ljude s društvene margine, svećenik Dragutin Goričanec posvetio je život pomaganju prostitutkama. Prilazi im na ulici i razgovorom ukazuje na izlaz iz takvog načina života, a onima koje odluče prestati s tim poslom daruje novac. Njihovim obiteljima donosi pakete hrane i drugih potrepština. Spasio je najmanje tri žene.
Goričanec.jpg
15. Bosiljka Kušan, Zagreb Liječnici su joj dijagnosticirali tri vrste karcinoma, no ona ih je sve iznimnom snagom volje uspješno pobijedila. Kaže kako nikada nije dopustila da njezin tada 10-godišnji sin primijeti da je bolesna, pa se s kemoterapija kući vraćala s osmijehom na licu.
Bosiljka kušan.jpg
16. Dragan Prostran, Zadar Kako bi iz mora izvukao staricu i dječaka, Dragan je u dva navrata riskirao vlastiti život i zdravlje. Ozlijedio je kralježnicu no, kaže, nije ni sekunde požalio što se našao u pravo vrijeme na pravome mjestu.
Dragan prostran.jpg
17. Anto Grgić, Vrpolje Mihaelu Šuniću (4) iz Vrpolja liječnici su dijagnosticirali leukemiju. Iako ga nije poznavao, kontakt policajca Antu Grgića ta je vijest duboko potresla pa je organizirao akciju skupljanja novca za njegovo liječenje pod nazivom Nabaci peticu Mihaelu. Dogovorio je s gradom otkup ambrozije te organizirao humanitarni koncert.
Anto grgić.jpg
18. Mirjana Corelli, Rijeka Iz humanosti i želje da pomogne nepoznatom u nevolji, Mirjana je u životu darovala krv 109 puta te ni sama ne zna koliko je života tako spasila. Ljuti se, kaže, jer već nekoliko godina postoji ograničenje zbog kojega žene smiju darovati krv samo tri puta na godinu, a prije nitko nije ni pitao…
Mirjana corelli.jpg
19. Marko Tomić, Ivan Mrkić, Zadar Vozeći se magistralom kraj Biograda, Marko i Ivan vidjeli su kako se iz šume diže gusti crni dim. Zaustavili su se provjeriti o čemu je riječ i vidjeli su kako gori automobil. Vozač je sjedio unutra. Obojica su, riskirajući život, priskočila u pomoć. Izvukli su unesrećenoga samo nekoliko sekundi prije nego što je auto doslovno eksplodirao.
Marko tomić i ivan mrkić.jpg
20. Josip Dujić Žitar, Razvođe Prolazeći ulicom u Razvođu kraj Drniša Josip je čuo grom, a potom vidio kako gori krov kuće u kojoj je živjela 88-godišnja susjeda Marica. Vitalni starac probio se kroz dim te izvukao Maricu na sigurno, a potom pozvao vatrogasce. Marici je spasio život, a danas je posjećuje u oklajskom domu za stare i nemoćne.
Dujic zitar.jpg
21. Obitelj Puškarić, Ogulin Imaju dvije kćeri, no nisu mogli podnijeti pomisao da u Hrvatskoj žive zlostavljana i zanemarena djeca bez roditeljske skrbi. Zajedničkom snagom odlučili su postati udomitelji. Udomili su šestero mališana. Svi su danas sretno posvojeni, a Puškarići su širom otvorili vrata svoga doma za djecu kojoj je najviše potrebna ljubav.
Puškarići.jpg
22. Radnice Kamenskog, Zagreb Unatoč spoznaji da su izgubile radno mjesto jer im je tvrtka propala, hrabre hrvatske žene su posao odradile pošteno i do posljednjega dana, iako su mogle sve ostaviti i otići kućama. Mjesecima nisu primile plaću za posao koji su već odradile, a upitno je hoće li je i dobiti kada tvrtka ode u stečaj.
Kamensko.jpg
23. Damir Špoljarić, Daruvar Neoprezni otac je s dvije kćeri u automobilu pokušao prijeći rijeku na mjestu gdje nema mosta. Inače plitka rječica iznenada se pretvorila u bujicu i zarobila obitelj u autu prijeteći da će ih prevrnuti. Hrabri Damir je prolazio onuda i bez razmišljanja skočio na automobil te kroz prozor izvukao djecu i oca na sigurno te im tako spasio život.
Damir špoljarić.jpg
24. Filipa Topić i Sunčica Prgomet, Podstrana U trenutku roditeljske nepažnje trogodišnji njemački dječak počeo se utapati u bazenu. Sunčica i Filipa su ga primijetile te izvukle na sigurno spasivši mu tako život. Njemački turisti kasnije su rekli da nisu ni vidjeli kada je mališan potonuo na dno.
Topić-prgomet.jpg

Izvor[uredi | uredi kôd]