Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Izvor: Wikipedija
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Sjedište Zagreb, Hrvatska
Službeni jezik hrvatski
Voditeljica Vesna Teršelič
Datum osnutka 2004.
Službena stranica www.documenta.hr

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (skraćeno: Documenta) je hrvatska nevladina organizacija za ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, osnovana 2004. godine u vezi s oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Voditeljica Documente – centra za suočavanje s prošlošću je Vesna Teršelič.

Programi[uredi | uredi kôd]

Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću je 2004. godine osnovao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava te Hrvatski helsinški odbor. Ključni je razlog ovoga nastojanja iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslaviije tako i post-jugoslavenskih društava.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću sprovodi program tranzicione pravde usmjeren na žrtve s tri glavne komponente:

  • Javni dijalog i javne politike
  • Dokumentiranje
  • Unaprijeđenje sudskih praksi i standarda[1]

Inicijativa za REKOM[uredi | uredi kôd]

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je zajedno s Fondom za humanitarno pravo i Istraživačko-dokumentacionim centrom jedan od inicijatora Inicijative za REKOM, koja do danas učestvuje u svim aktivnostima Koalicije za REKOM, kao i procesu izrade Statuta REKOM-a koji je ova organizacija zajedno s drugim članicama Koalicije ponudila vladama i parlamentima u regionu.

Cilj Koalicije za REKOM je stvaranje klime u kojoj će sve države nastale na prostoru bivše SFR Jugoslavije formirati regionalnu komisiju koja će istražiti i dokumentovati činjenice o žrtvama rata na ovim prostorima, kao i okolnostima koje su dovele do nezapamćenih stradanja čije se posljedice i danas u postjugoslavenskim zemljama osjećaju.

Voditeljica Documente – centra za suočavanje prošlošću Vesna Teršelič je od osnivanja Koalicije za REKOM bila članica Koordinacionog vijeća, a od 2014. je članica Regionalnog savjeta Koalicije za REKOM koja upravlja procesom nastanka REKOM-a.

Voditelji[uredi | uredi kôd]

# fotografija ime mandat
1. Vesna Teršelič
(r. 1962.)
2004. trenutačno

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Program Documente - Centra za suočavanje s prošlošču. documenta.hr. 18. lipnja 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. svibnja 2019. Pristupljeno 30. lipnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]