Dodatak:Abecedni popis indijanskih plemena Indeks: M-O

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

A-Ca Ce-G H-J K-L M-O P-S T-U V-Z

M[uredi VE | uredi]

M[uredi VE | uredi]

  • M’bya =Mbyá (Guarani Mbiá)

Ma[uredi VE | uredi]

Ma'-seip'-kiH, Kiowa naziv za kadohadacho konfederaciju, znači "pierced noses."

Mab[uredi VE | uredi]

  • Maba, Rondonia (RO), Brazil
  • Mabenaro, Bolivija, →Araona, Tacanan

Mac[uredi VE | uredi]

  • Macamecrarig, Brazil
  • Macapiras (Amacapiras), ?, Florida
  • Maçarari =Masarari
  • Maçari =Masarari
  • Macaus =Maku
  • Machaculi =Maxakali
  • Machacalian (Maxakali), porodica, Brazil. →Macro-Gé. Plemena: Maxakalí, Capocho, Cumanacho (Kumanaxo), Macuni, Monocho, Panhame, Paraxim
  • Machapunga →Algonquian, Sjeverna Karolina
  • Machicui, Paragvaj, →Mascoi
  • Machiguenga, →Arawakan
  • Machineri =Maxineri
  • Machui, Bolivija, →Araona, Tacanan
  • Maco = Macu (Piaroan)
  • Macoa, Venezuela →Cariban
  • Macoaques, México.
  • Macocoma (Mecocoma, Ntacocoma),
  • Macones, San Luis.
  • Macoyahui (Tecayaguis) Sonora, Meksiko, →Taracahitian
  • Macro-Algonquian, Porodice: Algonquian, Weitspekan, Wishoskan, Muskhogean, Natchesan, Attacapan, Chitimachan, Tonikan, Tonkawan.
  • Macro-Cariban. Porodica; →Ge-Pano-Carib. Porodice: Cariban, Peba-Yaguan, Huitotoan, Cucura, Taruma
  • Macro-Chibchan,
  • Macro-Gé, porodice: Bororo, Botocudo, Caingangan, Camacanian, Caraja, Chiquito, Fulnio, Gé (Jê), Guato, Machacalian, Opaye, Oti, Puri, Rikbaktsa, Yabuti
  • Macro-Guaycuruan , →Macro-Panoan.. Porodice: Mataco-Macca, Guaycuruan, Lule-Vilelan, Mosetenan, Mascoian, Charrúa.
  • Macro-Panoan, →Ge-Pano-Carib.Porodice: Panoan, Tacanan, Macro-Guaycuruan
  • Macro-Pano-Tacana,
  • Macro-Siouan. Porodice: Siouan, Catawban, Iroquoian, Caddoan, Uchean.
  • Macro-Tucanoan, → Andean-Equatorial. Porodice: Catuquinean-Tucanoan, Simacu, Puinavean.
  • Macu, →Macuan, Puinavean
  • Macu =Maku
  • Macu (Maco), Amazonas, Venezuela; →Piaroa. 511 etničkih (OCEI 1985); 130 govornika (1987 UBS);
  • Macuchi =Makuxi
  • Macuni, Brazil; →Machacali
  • Macuráp, =Makuráp
  • Macurap =Makuráp
  • Macurápe =Makuráp
  • Macús =Maku
  • Macushi =Makuxi
  • Macussi, Gvajana, Brazil →Cariban
  • Macuxi =Makuxi
  • Macuxis =Makuxi

Mad[uredi VE | uredi]

Mag[uredi VE | uredi]

Mah[uredi VE | uredi]

  • Mahican →Algonquian, New York. Plemena: Mahican vlastiti, Mechkentowoon, Wawyachtonoc, Westenhuck (Housatonic?), Wiekagjoc,
  • Mahican vlastiti, →Mahican
  • Mahoc, →Monacan (McGee, W. J.)
  • Mahotoyana, Kolumbija →Cariban
  • Mahuame, Coahuila.

Mai[uredi VE | uredi]

  • Maiapena =Mayapêna
  • Maiconeras, Lagunero, Coahuila.
  • Maidu →Pujunan, Kalifornija
  • Maimbaré = Mainbaré
  • Mainãna, AC
  • Mainawa (Maynáwa), AC
  • Mainbaré (Maimbaré/ Mayboré), MT
  • Maiongkong =Mayongong
  • Maiongom =Mayongong
  • Maiongong =Mayongong
  • Maionomi, RJ/SP
  • Maiopitian, →Arawakan
  • Maipuri, →Arawakan
  • Maipuridjana, PA
  • Maitá, RR
  • Maitsi, Venezuela →Cariban
  • Maiu =Mayu

Maj[uredi VE | uredi]

  • Majoruna =Mangerona
  • Majubim =Majubin
  • Majubin (Majubim), RO

Mak[uredi VE | uredi]

  • Makah (Classet, Cape Flattery Indijanci) →Wakashan, Washington.
  • Makaítserk, kod zapadnih Shasta, naziv za Klamathe.
  • Mákamekra (Makamekran), GO
  • Makamekran =Mákamekra
  • Makapa, AP
  • Makapaí, PA
  • Makiritare =Mayongong
  • Makoni (Moaquanhi), MG
  • Makú (Macu) porodica, Venezuela, →Catuquinean-Tucanoan, →Macro-Tucanoan
  • Maku Bara =Bará
  • Maku Dow (Dow), AM
  • Maku Hupdá =Húpda
  • Maku Kamã =Kamã
  • Maku Nadeb =Nadêb
  • Maku Yuhupde =Yahúp
  • Makú (Macu/ Ubde-nehern, Macaus, Macús, Nadêb, Guariba, Maku Dow, Yahúp, Húpda, Bará, Kamã), AM
  • Maku-Guariba =Guariba
  • Makunabödö =Madu Nadeb
  • Makú-Nadöbö =Nadêb
  • Makunahödö =Madu Nadeb
  • Makuráp (Macurap/ Macurápe), RO
  • Makusí =Makuxi
  • Makuxi (Macushi/ Macuchi/ Macuxi/ Macuxis/ Makusi/ Pemon), RR
  • Maku-Yahup =Yahúp

Mal[uredi VE | uredi]

Mam[uredi VE | uredi]

  • Mam, Honduras, →Miskito
  • Mamaindê =Nambikwara do Norte
  • Mamalelekala (Mamalillikulla, Mamaleleqala), →Kwakiutl
  • Mamalillikulla =Mamalelekala
  • Mamayaná, PA
  • Mamazorraz, Coahuila.
  • Mame (Mam), Guatemala; Quichoid, Chiapas, Meksiko, →Maya
  • Mamekoting, →Munsee
  • Mameoya, →Kainah (Blood)
  • Mamite, Concho, Chihuahua.
  • Mamori, AM
  • Mamury, MT
  • Mamuya

Man[uredi VE | uredi]

  • Mana
  • Manabita, →Muchic
  • Manahoac konfederacija →Siouan, Virginia. Plemena: Hassinunga, Manahoac proper, Ontponea, Shackaconia, Stegaraki, Tanxnitania, Tegninateo, Whonkentia,
  • Manahoac vlastiti, →Manahoac konfederacija
  • Manaié =Amanayé
  • Manairisu, MT
  • Manajé =Amanayé
  • Manam
  • Manamabobo, Peru, →Panoan
  • Manao, →Arawakan
  • Manao* Manau AM
  • Manatanauý* Manatanawý AM
  • Manatanawý ver Manatanauý
  • Manau ver Manao
  • Manaua, Peru, Brazil, →Panoan
  • Manaxó* MG/BA
  • Manchaug, →Nipmuc
  • Manche, Belize, Gvatemala, →Maya
  • Manchineri ver Maxineri
  • Mandan →Siouan, Sjeverna Dakota.
  • Mandauaca, →Arawakan
  • Mandawaka* AM/RR
  • Mandinga, →Cunan
  • Manduka ver Nambikwara do Norte
  • Mané* MT
  • Maneteneri ver Manitenéri
  • Manetineri ver Manitenéri
  • Manexit, →Nipmuc
  • Mangeroma* Manjerona/ Majoruna/ Maruba
  • Mangue, Chorotegan, plemena: Diriá, Nagrandan.
  • Mangue, Nikaragva, →Mangue (Chorotega)
  • Mangue (Chorotega) Meksiko, → Oto-Mangue. Plemena: Chiapaneco, Choluteca, Diria, Mangue, Nagrandan, Nicoya, Orisi, Orotiña
  • Manhasset, →Metoac
  • Manhattan →Wappinger
  • Maniân* Manyã/ Menien BA
  • Manico
  • Manikuéra* Maniquera PA
  • Maniquera ver Manikuéra
  • Maniteneri, →Arawakan
  • Manitenéri* Maneteneri/ Manetineri/ v.tb. Píro AC
  • Manititâna ver Manitivitana AM
  • Manitivitana ver Manititâna
  • Mani'towûk Tusi'niniwûg, →Menominee
  • Manitsaua, Brazil, →Tupian
  • Manitsauá* Manitsawa MT
  • Manitsawa ver Manitsauá
  • Maniwaki (River Desert), →Algonkin
  • Mano
  • Manokin, →Nanticoke konfederacija
  • Manos Coloradas
  • Manos De Perro
  • Manos de perro, Coahuila.
  • Manos Prietas, Coahuila.
  • Manos Sordos
  • Manosaht, →Nootka
  • Manso →Tanoan, Novi Meksiko
  • Manta, →Unalachtigo
  • Manta, Ekvador; → Atalán
  • Mantno'm, → Ta'no'm
  • Manyã ver Maniân
  • Manzanero, Argentina, →Araucanian.
  • Manjerona ver Mangeroma

Mao[uredi VE | uredi]

  • Maopitian* Mawakwa/ Mawákua/ Mapidian/ Mapidians/ Maopityan PA
  • Maopityan ver Maopitian

Map[uredi VE | uredi]

  • Mápa-kákenei ver Baníwa do Içana
  • Mapanai, →Arawakan
  • Mápanai ver Baníwa do Íçana
  • Mapaxó* MG
  • Mape, Venezuela →Cariban
  • Mapidian, Arawakan
  • Mapidian ver Maopitian
  • Mapidians ver Maopitian
  • Mapoch
  • Maporcanas, Tamaulipas.
  • Mapoye, Venezuela →Cariban
  • Mapruan, AP
  • Mapuá, PA
  • Mapuche, Čile, →Araucanian.
  • Mapulcanas, Tamaulipas.

Maq[uredi VE | uredi]

Mar[uredi VE | uredi]

  • Marabitana (Maripisana, Maribitâna), AM
  • Maracá =Maraká
  • Maracana, Peru, →Andoa, →Zaparo
  • Maracanã =Marakanã
  • Marácha, PA
  • Marachó (Marah.tchó, Maradjó, Marajó), PA
  • Maradjó =Marachó
  • Maraguá, AM
  • Marah.tchó =Marachó
  • Marajó =Marachó
  • Marajona, AM
  • Maraká (Maracá), BA
  • Marakaná, =Marakanân
  • Marakanã, =Marakanân
  • Marakanân (Marakanã, Maracanã, Marakaná), RR
  • Maramomim (Miramomim), SP
  • Maraón, AP, →Arawakan
  • Maraua, =Marawá
  • Marauá =Marawá
  • Marauaná =Marawaná
  • Marauní, AP
  • Marawá (Marauá), AM →Arawakan
  • Marawaná (Marauaná), PA
  • Maraxitére, RR
  • Mariame
  • Mariape, Brazil, →Cariban
  • Mariate, →Arawakan
  • Mariaté* AM
  • Maribichicoa, Salvador, →Tlapanecan
  • Maribichicoa-Guatajigiala, Maribio or Subtiaba, El Salvador.
  • Maribio = Subtiaba
  • Maribitâna ver Marabitana
  • Maricopa, →Yuman, Arizona
  • Maricoupi ver Canela Apâniekra AP
  • Marien →Arawakan, Haiti.
  • Mariguanes, Tamaulipec, Tamaulipas.
  • Marimã ver Marimam
  • Marima* AM
  • Marimam* Marimã AM
  • Marinaua, Brazil, →Panoan
  • Marinaua ver Marinawa
  • Marinawa* Marinaua AC
  • Maripá* AM
  • Maripisana ver Marabitana
  • Mariposan (Yokuts), →Penutian
  • Mariusa, Venezuela; →Guarau
  • Marodiapa, Brazil. → Catuquinean.
  • Marö-Diapá Marö-Dyapa AM
  • Marö-Dy ver Marö-Diapá
  • Marö-Dyapa ver Marö-Diapá
  • Maromomi* SP
  • Maropa, Bolivija, → Tacanan
  • Marouanes*
  • Martinez, Tamaulipas.
  • Maruba ver Mangeroma
  • Marubiu, AM
  • Marubo, AM
  • Marukuevêne (Maruquevene), AM
  • Maruquevene =Marukuevêne
  • Marworno =Galibi Marworno
  • Marys River =Chepenafa. Službeni i polularni naziv.

Mas[uredi VE | uredi]

  • Masaca, →Arawakan
  • Masacuajulam
  • Masaká =Aikaná
  • Masakará (Massakará, Mongoyó, Mongo, Mongoió), BA
  • Masakarí ver Maxakali
  • Masarari* Maçari/ Maçarari AM
  • Masco, →Arawakan
  • Mascoi, Paragvaj, →Mascoi
  • Mascoi, porodica, Paragvaj. →Macro-Guaycuruan . Plemena: Angaite, Caiotugui, Casquiha, Enenslet, Lengua, Machicui, Mascoi, Sanapana, Sapuqui
  • Mascores, Tamaulipas.
  • Mascorros, San Luis.
  • Mashapaug, →Nipmuc
  • Masivaribeni, →Arawakan
  • Maskegon =Swampy Cree
  • Maspo, Peru, →Panoan
  • Massacá =Aikaná
  • Massacara, Brazil, →Camacanian; =Masakará
  • Massacará =Masakará
  • Massachuset, →Algonquian, Massachusetts. Sela: Conohasset, Cowate, Magaehnak, Massachuset, Mishawum, Mystic, Nahapassumkeck, Natick, Neponset, Nonantum, Pequimmit, Pocapawmet, Punkapog, Sagoquas, Saugus, Seccasaw, Titicut, Topeent, Totant, Totheet, Wessagusset, Winnisimmet, Wonasquam.
  • Massaco (Mussauco), →Mattabesec
  • Massaká =Aikaná
  • Massakará =Masakará
  • Massapequa, →Metoac
  • Mastanáua, AC
  • Masubi =Maxubi

Mat[uredi VE | uredi]

  • Mataco, Argentina, →Mataco-Maccá,
  • Mataco-Maccá, porodica, Paragvaj, Argentina. →Macro-Guaycuruan . Plemena: Abucheta, Ashluslay (Axluslay), Choroti, Enimaca, Guentuse, Guisnay, Hueshuo (Huexuo), Lengua, Mataco, Mataguayo, Nocten, Pesatupe, Vejoz.
  • Matagalpa,
  • Matagalpa, Honduras, Nikaragva Salvador. → Matagalpa, Misuluan. Plemena: Cacaopera, Chato, Dule, Matagalpa, Pantasma
  • Mataguayo, Argentina, →Mataco-Maccá,
  • Matanauí =Matanawí
  • Matanawí, AM/MT, Brazil. Pleme: Matanawí
  • Matapanes, Sinaloa.
  • Matapi, →Arawakan
  • Matáua =Matáwa
  • Mata'va-kopai, →Hualapai
  • Matáwa (Matáua), RO
  • Matawachkirini, →Chippewa (Ojibwa)
  • Mätc Sua'mäko Tusi'niniu, →Menominee
  • Matchukiu, PA
  • Mateiros =Txakamekra
  • Matétamãe =Cinta-Larga
  • Matilpe, →Kwagu'l
  • Matinecock, →Metoac
  • Matipu, MT
  • Matipuhy, MT
  • Matipu-Nahuqua =Nahukwá
  • Matís, AM
  • Matlame, Guerrero, Meksiko, → Matlatzinca, Oto-Pame
  • Matlatzinca, (Pirinda), Otomian, México, Guerrero, Michoacan, Meksiko. → Oto-Pame. Skupine: Atzinca (at San Juan Acingo), Ocuiltec (at Ocuila), Quata.
  • Matsé =Matsés
  • Matsés
  • Matsnikth, selo Siuslaw Indijanaca na Siuslawu, Oregon.
  • Mattabesec, →Wappinger. Plemena: Hammonasset, Massaco (Mussauco), Menunkatuc, Paugussett Proper (Milford Indians, Pangusset, Paugasuck, Paugeesukq), Peaquanock (Pauquanuch, Pisquheege, Poquannuc, Poquaunnuch), Podunk, Potatuck (Poodatook, Pootatuck), Poquonock, Quinnipiac (Quiripi), Sicaog (Saukiog, Sukiang), Tunxis, Wangunk (Udagunk, Wongunk), Weantinock (New Milford Indians, Ouantencok, Oweantinuck, Wyantineck, Wawyachtenokse).
  • Mattagami, →Chippewa (Ojibwa)
  • Mattapanient, →Conoy
  • Mattapony, →Powhatan konfederacija
  • Mattole →Athapaskan, Kalifornija
  • Matucar

Mau[uredi VE | uredi]

  • Mauaiana =Mawayana, Mawaiâna)
  • Mauá-tapuia, AM
  • Mauáua (Mawawa), RR
  • Maue, =Maué
  • Maué (Mawé, Sataré-Mawé, Sateré-Mau´w, Mauhé, Maué, Andirá, Magúe), AM/PA Brazil, →Tupian
  • Mauhé =Mawé
  • Máuliene =Máulieni
  • Máulieni (Máuliene, Maulinei/), AM
  • Maulinei =Máulieni

Maw[uredi VE | uredi]

  • Mawaiâna =Mawayana
  • Mawákua =Maopitian
  • Mawakwa =Maopitian
  • Mawawa (Mauáua), RR
  • Mawayana (Mawaiâna, Mauaiana), AM/PA, Arawakan
  • Mawé = Maué

Max[uredi VE | uredi]

  • Maxacali =Maxakali
  • Maxakalí (Maxacali, Machaculi, Maxakuli, Masakari, Maxakari; Monosó), MG/BA; Brazil, →Machacali
  • Maxakari =Maxakali
  • Maxakuli =Maxakali
  • Maxinéri (Machineri, Manchineri), AC
  • Maxubi, Brazil
  • Maxuruna =Mayoruna

May[uredi VE | uredi]

  • Maya, Itza, Lacandon, Maya proper, Mopan or Moapan, Santa Cruz.
  • Maya, porodica; Meksiko, Gvatemala, Belize, Honduras. Plemena: Acala, Acalan, Bacalar, Bachahom, Chol, Cholti, Chontal, Chorti, Chuje, Flores, Icaiche, Itza, Jacalteco, Kanjobal, Lacandon, Manche, Mopan, Motozintleco, Puctun, Quehache, Cruzob (Santa Cruz), Solomeco, Tojolabal (Chañabal), Toquegua, Tzeltal, Tzotzil, Yocotan, Yucateco, Mame, Poton, Achi, Kekchi, Oikomam, Pokonchi, Cakchiquel, Ixil, Quiche, Rabinal, Tzutuhil
  • Mayá, AM
  • Mayapem
  • Mayapêna (Maiapena), AM
  • Mayawaug, →Pocomtuc
  • Mayboré =Mainbaré
  • Mayé* AP
  • Mayeye, →Tonkawan, Teksas
  • Mayna,
  • Maynáwa =Mainawa
  • Mayne Island, →Saanich
  • Maynés* AM
  • Mayo, Sonora, Meksiko, → Cahita, Taracahitian
  • Mayongong (Maiongong, Maiongkong, Maiongom, Iekuana, Yékuana, Yekwana, Yekuana, Makiritare), RR, Brazil; Venezuela →Cariban
  • Mayoruna (Matsés, Maxuruna),
  • Mayu (Maiu), AM

Maz[uredi VE | uredi]

Mb[uredi VE | uredi]

  • Mbaiá =Mbayá
  • Mbayá (Mbaiá) MS
  • Mbiá =Mbyá
  • Mbüa =Mbyá
  • Mbyá (Mbiá, Guarani Mbiá), Brazil, Argentina →Tupian

Md[uredi VE | uredi]

Me[uredi VE | uredi]

  • Mebegnokre ver Kayapó
  • Mechkentowoon, →Mahican
  • Meco, Meksiko, → Oto-Pame
  • Mecos, Guanajuato, Querétaro.
  • Medfield, →Nipmuc.
  • Megwino'tun, selo Tututni Indijanaca na Rogui, Oreg.
  • Meherrin →Iroquoian, Virginija
  • Mehinacu, →Arawakan
  • Mehinako ver Mehináku
  • Mehinaku* Mehinako/ Meináku/ Meinako/ Meinaco/ Meinacu MT
  • Mehtã ver Karapanã
  • Meinaco ver Mehináku
  • Meinacu ver Mehináku
  • Meinako ver Mehináku
  • Meinaku ver Mehináku
  • Meipontsky, →Monacan (McGee, W. J.)
  • Mejuos, Chihuahua.
  • Mek.yána* PA
  • Mekadewagamitigweyawininiwak, →Chippewa (Ojibwa)
  • Mekem ver Mekén
  • Mekén* Mequém/ Mekhem/ Michens RO
  • Mekichuntun, selo Chasta Costa Indijanaca, Oreg.
  • Mekmek* ver tb Botocudo MG
  • Mekragnoti ver Menkrangnotí
  • Mekranonti ver Menkrangnotí
  • Mekranotire ver Menkrangnotí
  • Melchora, Chibchan
  • Melenudo
  • Meletecunk, →Unami (Swanton)
  • Meli'-lema, vlastito ime Tenino Indijanaca.
  • Melukitz, selo Hanis Indijanaca na sjev. strani Coos Baya, Oreg.
  • Memankitonna, →Unalachtigo
  • Menanquen
  • Mendica
  • Meneiôu* Menejou AP
  • Menejou* Meneiôu AP
  • Menemesseg, →Nipmuc
  • Mengakonkia, →Miami
  • Menian, Brazil, →Camacanian
  • Menien ver Maniân
  • Menitegow, →Chippewa (Ojibwa)
  • Menki ver Mynky
  • Menkrangnotí* Mekragnotí/ Mekranonti/ Mekranotire/ ver tb Kayapó PA
  • Menku ver Mynky
  • Menky ver Mynky
  • Menominee →Algonquian, Wisconsin. bande: Kaka'pa'kato' Wini'niwûk, Kakä'nikone Tusi'niniwûg, Kipisa'`kia Wini'niwûk, Mani'towûk Tusi'niniwûg, Mätc Sua'mäko Tusi'niniu, Minika'ni Wini'niwûk, Misi'nimäk Kimiko Wini'niwuk, Muhwä'o Se'peo Wini'niwuk, Nämä'o Wikito' Tusi'niu, Nomä'kokon Se'peo Tusi'niniwûg, Oka'to Wini'niwuk, Pä'sä'tiko Wini'niwuk, Powahe'kune Tusi'niniwûg, Sua'makosa Tusi'niniu, Wi'skos Se'peo Wini'niwuk,
  • Menoquet's Village, →Chippewa (Ojibwa)
  • Mentuktire ver Txukahamãe
  • Menunkatuc, →Mattabesec
  • Mepayaya
  • Mepene, Argentina, →Guaycuru
  • Mepurí* AM
  • Mequém ver Mekén
  • Meracouman
  • Meramomin*
  • Merêwá* PA
  • Mêrêyo ver Emerillons
  • Merhuan
  • Merric, →Metoac
  • Merrime ver Canela
  • Mescal, Coahuila.
  • Mescalero →Chiricahua-Mescalero. Bande: Faraon, Chihuahua.
  • Meshtshe, selo Mishikhwutmetunne Indijanaca na gornjoj Coquilli, Oreg.
  • Mesquite, Concho
  • Metazures, Coahuila.
  • Metewemesick, →Nipmuc
  • Methow →Salishan, Washington
  • Metoac (Montauk), →Algonquian, New York. Plemena: Corchaug, Manhasset, Massapequa, Matinecock, Merric, Montauk proper, Nesaquake, Patchogue, Rockaway, Secatogue, Setauket, Shinnecock
  • Metuktire ver Txukahamãe
  • Meviras, Lagunero, Coahuila.
  • Mextã ver Karapanã
  • Mezquites, Tamaulipas, Coahuila, Chihuahua.
  • Meztitlaneca (Meztitlanec), México. →Uto-Aztecan

Mi[uredi VE | uredi]

  • Miahwahpitsiks, →Piegan.
  • Mialat* RO
  • Miami. →Algonquian, Indiana. Plemena: Piankashaw, Wea, Atchatchakangouen, Kilatika, Mengakonkia, Pepicokia
  • Miawkinaiyiks, →Piegan.
  • Mical →Shahaptian, Washington
  • Michahai, →Kings River Yokuts,
  • Michens ver Mekén
  • Michigamea, →Illinois konfederacija
  • Michilimackinac, →Chippewa (Ojibwa)
  • Michipicoten, →Chippewa (Ojibwa)
  • Michoacaque,= Tarascos.
  • Micmac, →Algonquian, Kanada
  • Micura-tapuia* AM
  • Midinakwadshiwininiwak, →Chippewa (Ojibwa)
  • Miduusky, →Ahtena
  • Miembros Largos
  • Miguelenho ver Kujubim
  • Mije, = Mixe.
  • Mikasuki →Muskhogean, Florida
  • Mikonotunne, →Tututni; na sjev. strani Rogue, 14 milja (22.5 km) od ušća.
  • Mikulitsh, selo Kuitsh Indijanaca na donjoj Umpqui, Oreg.
  • Milijaes, Coahuila.
  • Millcayac, Argentina, →Huarpe
  • Miluk →Kus
  • Miluk (Mulluk), selo Miluk Indijanaca na sjev obali Coquille na mjestu današnjeg Randolpha.
  • Mimbreño, →Gileños
  • Mimbreño Apači, →Gileño. Skupine: Coppermine Apači (Bakreni Apači), Warm Springs Apači,
  • Minchumina Lake people, →Tanana
  • Minhagirun, Brazil →Gutucrac
  • Minhagirun ver Minián Yirúng
  • Minián Yirúng* Minyã Yirúgn/ Minhagiran/ v.tb.Botocudo ES
  • Miniconjou, →Teton
  • Minika'ni Wini'niwûk, →Menominee
  • Minisink, →Munsee
  • Minuano* RS
  • Minyã Yirúgn ver Minián Yirúng
  • Miopacoas, Lagunero band. Coahuila.
  • Mipshuntik, selo Yaquina Indijanaca na sjev. strani Yaquine, Oreg.
  • Miramomim ver Maramomim
  • Miraña ver Mirânia
  • Miranha, Kolumbija, →Bora-Huitotoan
  • Miranha ver Mirânia
  • Mirãnha ver Mirânia
  • Miranhas ver Mirânia
  • Miranho, Brazil, →Tupian
  • Mirânia* Miranha/ Miraña/ Miránya/ Boro/ Mirãnha/ Miranhas AM
  • Miránya ver Mirânia
  • Miriti Tapuia ver Miriti
  • Miriti* Neenoã/ Miriti-Tapuia AM
  • Miriti-Tapuio ver Miriti
  • Mishikhwutmetunne (Coquille, Upper Coquille, Kukwil') →Athapaskan, Oregon
  • Misi'nimäk Kimiko Wini'niwuk, →Menominee
  • Misisagaikaniwininiwak, →Chippewa (Ojibwa)
  • Miskito, Nikaragva,Honduras →Miskitoan
  • Miskitoan, Nikaragva, Honduras. →Misuluan. Plemena: Baldam, Cabo, Mam, Miskito, Tauira, Wanki
  • Miskwagamiwisagaigan, →Chippewa (Ojibwa)
  • Missisquoi (Mazipskoik, Misiskuoi, Missiassik, Missique, Missisco) →Sokoki
  • Missogkonnog, →Nipmuc
  • Missouri (Niútachi), Missouri →Chiwere, Siouan,
  • Misuluan (Misumalpan), porodica. Nikaragva, Honduras, Salvador. Plemenske skupine: Miskito, Sumo, Matagalpa, Bambana, Cucalaya, Kiwahka, Sumo-Sirpe, Tungla.
  • Misun, selo Kuitsh Indijanaca na donjj Umpqui, Oreg.
  • Mithlausmintthai, selo Siuslaw Indijanaca na Siuslawu, Oreg.
  • Mittsulstik, selo Yaquina Indijanaca na sjev. strani Yaquine, Oreg.
  • Mitua, →Arawakan
  • Miwok, →Coast. Hookooeko (Marin Miwok), Olamentke (Olamentko), Lekahtewutko
  • Miwok, Bodega
  • Miwok, Central
  • Miwok, Kalifornija; →Moquelumnan
  • Miwok, Lake (Tuleyome)
  • Miwok, Northern
  • Miwok, Plains. Skupine: Amuchamne, Anizumne, Chucumne, Chupumne, Cosomne, Guaypemne, Gualacomne, Junizumne, Lelamne, Locolomne,Lopotsimne, Muquelemne, Musupumne, Noypumne, Ochehamne, Olonapatme, Quenemsia, Sakayakumne, Seguamme, Siusumne, Sotolomne, Tauquimne, Tihuechemne, Tusealemne, Hulpumni, Newachunme, Shalaehmushumne, Ylarome
  • Miwok, Southern
  • Miwok →Moquelumnan, Kalifornija. Skupine: Lake Miwok (Tuleyome), Bodega Miwok, Coast Miwok, Plains Miwok, Northern Miwok, Central Miwok, Southern Miwok, Saclan
  • Miwok-Costanoan,
  • Mixe, Oaxaca, Veracruz, Chiapas, Meksiko. →Mixe-Zoque; prije u Mizocuavean,
  • Mixe-Zoque, porodica, Meksiko. Plemena: Mixe, Zoque, Popoluca, Sayula, Oluta, Texixtepec
  • Mixirimandy*
  • Mixtec, Oaxaca, Puebla, Guerrero, Meksiko. → Mixtecan,
  • Mixtecan porodica → Oto-Mangue. Plemena: Mixtec, Cuicatec, Amuzgo, Trique
  • Mizocuavean,

Mo[uredi VE | uredi]

  • Moache =Mouache, →Ute
  • Moapan =Mopan
  • Moapariats (Mo-a-pa-ri'-ats), →Southern Paiute,
  • Moaquanhi =Makoni
  • Mobile →Muskhogean, Alabama
  • Mochica, Peru; →Muchic
  • Mochobo, Peru, →Panoan
  • Mocoa, = Kamsá
  • Mococo (Mucoco), →Timuquanan, Florida
  • Mocorito, Meksiko, → Tahue, Taracahitian
  • Mocovi, Argentina, →Guaycuru
  • Moctobi →Siouan (Biloxi)? Mississippi
  • Modoc (Lutuami) →Lutuamian, Oregon
  • Mogollon Apači →Gileño. Skupina: Bedonkohe
  • Moguex, Kolumbija;
  • Mohave, →Yuman, Arizona
  • Mohawk, →Iroquois
  • Mohawk, →Luckiamute. Na Mohawk Riveru, Oreg.
  • Mohegan →Algonquian, Connecticut
  • Mohemencho →Monacan (Hodge)
  • Mohetan; →Monacan (McGee, W. J.)
  • Mohéyána, PA
  • Moingwena, →Illinois konfederacija
  • Mojo, →Arawakan
  • Mokumiks, →Piegan.
  • Mokwats (Moquats), → Chemehuevi
  • Molala →Waiilatpuan, Oregon
  • Molinas, Tamaulipas.
  • Mompox, Kolumbija, →Chocoan
  • Monacan konfederacija →Siouan, Virginija. Plemena: (McGee, W. J.) Monakan, Meipontsky, Mahoc, Nuntaneuck (Nuntaly), Mohetan; Mohemencho.
  • Monacan vlastiti (Monakan), →Monacan (McGee, W. J.)
  • Monã-txiu =Monoxó
  • Monáxo =Monoxó
  • Mondé (Salamai/ Sanamaikã/ Salamay/ Sanamay/ Sanaymaká) RO
  • Moneton →Siouan, Zapadna Virginija
  • Mongoió ver Masakará
  • Mongoyó ver Masakará
  • Mono, Eastern =Owens Valley Paiute
  • Mono, Western. Paiute, Northern. Plemena: Balwisha, Holkoma, Northfork Mono, Posgisa (Poshgisha), Waksachi, Wobonuch
  • Monocho, Brazil; →Machacali
  • Monoico, Gvajana, →Cariban
  • Monoikó ver Mo-Noikó
  • Mo-Noikó* Monoikó RR
  • Mono-Paviotso =Northern Paiute
  • Monosó ver Monoxó MG
  • Monoxó* Monosó/ Monaxó/ Monã-txiu BA/MG
  • Monqui, Baja California Sur, Meksiko; →Guaycuran
  • Montagnais →Algonquian, Kanada
  • Montauk vlastiti, →Metoac
  • Mooachaht (Mowachaht), →Nootka
  • Mopan, (Moapan), , Belize, Gvatemala. →Maya
  • Moquats = Mokwats
  • Moquelumnan (Miwok), →Penutian
  • Moquem ver Mokên
  • Moraleños, Tamaulipas.
  • Moratok →Algonquian, Sjeverna Karolina
  • Moraughtacund, →Powhatan konfederacija
  • Morbana
  • Morcegos* MT
  • More, Bolivija, →Chapacuran
  • Morerebi* AM
  • Moriuene, →Arawakan
  • Moriwene ver Baníwa do Içana
  • Mormon Lake Apači, →Tonto
  • Moro, Paragvaj, →Zamuco,
  • Morua* AM
  • Mosan,
  • Moses Columbia =.tskowa'xtsEnux
  • Mosetene, Bolivija, →Mosetene,
  • Mosetene, porodica, Bolivija; →Macro-Guaycuruan . Plemena: Chimane, Mosetene
  • Mosilian, →Unami (Swanton)
  • Mosnala, Concho
  • Mosopelea (Ofo, Ofogoula) →Siouan, Ohio
  • Mosquito (Miskito): Plemena: Baldam, Kabo, Mam, Tawira, Wanki.
  • Motahtosiks, →Piegan.
  • Motahtosiks, →Siksika
  • Motilon, →Arawakan
  • Motozintleco, Meksiko, →Maya
  • Motsai, →Comanche
  • Motwainaiks, →Piegan.
  • Mouache (Muache) →Southern Ute
  • Mountain Shoshoni →Northern Shoshoni. Bande:
  • Movas, Sonora.
  • Move, Guaymi, Panamá.
  • Moviats (Mo-vwi'-ats), → Chemehuevi
  • Movima, Bolivija, →Catuquinean-Tucanoan, →Macro-Tucanoan
  • Mowachaht =Mooachaht
  • Moyawance, →Conoy

Mu[uredi VE | uredi]


N[uredi VE | uredi]

N'[uredi VE | uredi]

Na[uredi VE | uredi]

  • Naaman
  • Naansi
  • Nabedache, →Hasinai konfederacija
  • Nabesna →Athapaskan, Aljaska
  • Nabeyxa
  • Nabiri
  • Nabiti = Namidish
  • Nabobish, →Chippewa (Ojibwa)
  • Nacachau, →Hasinai konfederacija
  • Nacaniche
  • Nacanish, →Hasinai konfederacija
  • Nacao, →Hasinai konfederacija
  • Nacau
  • Ñachilamólnec
  • Nacisi
  • Nacnhanuc, Brazil. =Naknianúk
  • Nacogdoche, →Hasinai konfederacija
  • Nacono, →Hasinai konfederacija
  • Nacosura, Meksiko, →Taracahitian
  • Nacotchtank, →Conoy
  • Nacrehe, =Nakrehé. Brazil
  • Nadamin
  • Nadëb =Nadêb
  • Nadêb (Nadëb, Nadob, Nadobo, Maku Nadeb, Makunabödo, Maku Nadöbo, Makunahödö) Puinave ⇒Maku AM
  • Na-Déné, Porodice: Athapaskan, Eyak, Koluschan, Skittagetan.
  • Ñadiríwa (Nhandiriuat, Nhandiriwat) RO
  • Nadob =Nadêb
  • Nadobo, =Nadêb; → Macuan, Puinavean.
  • Nadouessioux Maskoutens, =Iowa, algonkinsko ime u značenju "Dakota of the Prairies."
  • Nafukwá =Nahukwá
  • Nafuqua =Nahukwá
  • Nagarotú ⇒Nambikwara do Norte
  • Nagonabe, →Chippewa (Ojibwa)
  • Nagrandan, Nikaragva, →Mangue (Chorotega)
  • Nahane →Athapaskan, Kanada. Plemena: Esbataottine, Etagottine, Kaska, Pelly River Indijanci, Tagish, Takutine, Titshotina,
  • Nahankhuotana (Cow Creek) →Umpqua
  • Nahóas, México.
  • Nahua, Meksiko →Uto-Aztecan. Plemena: Alaguilac, Azteca, Cazcan, Coca, Desaguadero, Lagunere, Meztitlaneca Nahuatlate, Nicarao, pipil, Pochutla, sayulteca, Sigua, Teco-Tecoxquin, Tecual, Tecuexe, Tepaneca, Teul, Tolteca-Chichimeca, Zacateca.
  • Nahuachichimecas, México.
  • Nahuatl (Mexicano),
  • Nahuatlaques, México.
  • Nahuatlato, Nikaragva, →Nahua
  • Nahucua, =Nahukwá; Brazil, →Cariban
  • Nahukuá =Nahukwá
  • Nahukwá (Nafuqua, Nafukuá, Nahuquá, Nahukuá, Nauquá, Anaukuá, Anauquá, Matipu Nahuqua, Nafukwá), MT
  • Nahuquá =Nahukwá
  • Nahyssan →Siouan, Virginija
  • Nakaigetergehè, Argentina, →Abipón
  • Nakanawan
  • Nakanusts, →Tukstanu
  • Nakarik, →Hukawirat
  • Nákasine'na (Báachinena, Northern Arapaho), →Arapaho
  • Nakchi'sh-hlama, →Yakima
  • Naknianúk (Naknyanúk, Nacnhanuc), MG, Brazil; ⇒Botocudo
  • Naknyanúk =Naknianuk
  • Nakoaktok (Nakwakto, 'Nak'waxda'xw), →Kwakiutl
  • Nakomgilisala, →Nawiti
  • Nakotcho-kutchin →Athapaskan, Kanada.
  • Nakrehé* Naque Erehê/ v. tb Botocudo MG/ES
  • Nalimega* MS
  • Naltunnetunne →Athapaskan, Oregon
  • Nämä'o Wikito' Tusi'niu, →Menominee
  • Nambe, →Tewa
  • Nambikuara =Nambikwara
  • Nambikwara (Nambiquara, Nanbikuara, Nhambiquara, Nambikuara, Anunsu, Anunzê), MT/RO
  • Nambikwara do Campo /Hithaulu, Wakalitesu, Sawentesu, Halotesu/ , MT/RO, Brazil
  • Nambikwára do Norte /Negarotê, Nagarotú, Mamaindê, Manduka, Latundê, Lakondê, Lacondê, Sabanê, Tawandê, Tawitê, Tauandê, Tauitê, Tagnani, Tamaindé, Tamainde-Nambikuara/ MT/RO, Brazil
  • Nambikwara do Sararé (Kabixí/ Cabixi/ Kabisi/ Sararé), MT
  • Nambikwara do Sul /Hahaintesu, Alantesu, Alaketesu, Waikisu, Wasusu, Munduka, Galera, Kabixí/, MT
  • Nambiquara =Nambikwara
  • Nameroke, →Pocomtuc
  • Nameuilni, →Chippewa (Ojibwa)
  • Namidish (Nabiti), →Hasinai konfederacija
  • Nanaimo →Salishan, Kanada. Skupine: Nanaimo vlastiti, Snonowas,
  • Nanaimo vlastiti, →Nanaimo
  • Nanatsoho, →Kadohadacho konfederacija
  • Nanbikuara =Nambikwara
  • Ñandeva =Guarani Nhandéva
  • Nanualikmut, Cook Inlet, Aljaska; ⇒Knaiakhotana
  • Nansemond, →Powhatan konfederacija
  • Nantaughtacund, →Powhatan konfederacija
  • Nanti, Arawakan
  • Nanticoke konfederacija →Algonquian, Maryland. Plemena: Annamessicks, Choptank, Cuscarawaoc, Manokin, Nanticoke vlastiti, Nause, Ozinies, Tocwogh, Wicocomoco, Wicomese, Sarapinagh, Arseek,
  • Nanticoke vlastiti, →Nanticoke konfederacija
  • Nantuxet, →Unalachtigo
  • Naolan,
  • Napeca, Bolivija, →Chapacuran
  • Napochi →Muskhogean, Alabama
  • Napuap
  • Naque-Erehê =Nakrehé
  • Naque-namu ⇒Botocudo MG
  • Naque-Nhepe ⇒Botocudo MG
  • Naraticon, →Unalachtigo
  • Naravute (Naruvoto), MT, Brazil, →Cariban
  • Narices, Tamaulipas.
  • Narraganset (Narragansett) →Algonquian, Rhode Island
  • Naruvoto =Naruvute
  • Nasayaha
  • Nasbobah, →Nipmuc
  • Nashua, →Pennacook konfederacija
  • Naskapi →Algonquian, Kanada
  • Naskotin, →Southern Carrier
  • Nasoni, →Hasinai konfederacija
  • Nata, Panama.
  • Natages, Coahuila.
  • Nataotin, →Babine
  • Natchesan, porodica. → Macro-Algonquian. Plemena: Avoyel, Taensa, Natchez
  • Natchez, Natchesan, Mississippi
  • Natchitoches, LowerNatchitoches konfederacija
  • Natchitoches konfederacija. →Caddoan, Louisiana. Plemena: Doustioni, Lower Natchitoches, Ouachita, Lower Yatasi,
  • Natliatin, →Southern Carrier
  • Natsit-kutchin →Athapaskan, Aljaska
  • Natú, AL/SE, Brazil
  • Nauá =Kapanawa
  • Naumkeag, →Pennacook konfederacija
  • Nauna, AM
  • Nauniem, →Comanche
  • Nauquá =Nahukwá
  • Naura, Kolumbija →Cariban
  • Nauracoto, Kolumbija →Cariban
  • Nause, →Nanticoke konfederacija
  • Nauset, →Algonquian, Massachusetts
  • Nauwanatats, →Ute
  • Nauwanatats (Nau-wan'-a-tats), →Southern Paiute,
  • Navaho (Navajo), →Athapaskan, Novi Meksiko
  • Navaité, RO
  • Navasink, →Unami (Swanton)
  • Nawa =Kapanawa
  • Ñawañen (Nhauanhen), PA
  • Nawathinehena (Náwunena, Southern Arapaho) →Arapaho
  • Nawiti, →Kwakiutl. Nakomgilisala, Tlatlasikoala, Yutlinuk
  • Náwunena =Nawathinehena
  • Nazas, Tamaulipas, Nuevo León, Durango.

Ne[uredi VE | uredi]

Ni[uredi VE | uredi]

  • Niantic, Eastern →Algonquian, Rhode Island
  • Niantic, Western →Algonquian, Connecticut
  • Niaragua, Peru, →Panoan
  • Nibowisibiwininiwak, →Chippewa (Ojibwa)
  • Nicarao, Aztecoidan, Nicaragua.
  • Nicassias, →Olamentke
  • Nichewaug, →Nipmuc
  • Nicoleño →Shoshonean, Kalifornija
  • Nicomen, →Stalo
  • Nicoya, Kostarika, → Orotiña, Mangue (Chorotega)
  • Nigco
  • Nigottine, →Hareskin
  • Nigua, →Barbacoa,
  • Nikozliautin, →Northern Carrier
  • Nimkish ('Namgis, Nimpkish), →Kwakiutl
  • Ninam ver Yanomami
  • Nin'keniitc-kaiyaah (Ninkannich-kaiya, Nee'taash-kaiyaah), →Eel Wailaki
  • Ninnipaskulgee. → Muskogee
  • Nio, Sinaloa, Meksiko, →Taracahitian
  • Nipissing, →Chippewa (Ojibwa)
  • Nipmuc, →Algonquian, Massachusetts. Sela ili bande: Acoomemeck, Attawaugan, Chabanakongkomun, Chachaubunkkakowok, Coweset, Hassanamesit, Magunkaquog, Manchaug, Manexit, Mashapaug, Medfield, Menemesseg, Metewemesick, Missogkonnog, Muskataquid, Nasbobah, Nichewaug, Okommakamesit, Pakachoog, Quabaug, Quadick, Quantisset, Quinebaug, Quinetusset, Segunesit, Tatumasket, Wabaquasset, Wacuntug, Wenimesset
  • Nisapst. →Tukstanu
  • Nisenan, →Pujunan
  • Niska →Chimmesyan, Kanada. Skupine: Kithateh (Gitrhatin), Kitgigenik (Gitwinksil), Kitwinshilk, Kitanwilksh,
  • Nisqually →Salishan, Washington. Skupine: Basha'labsh, Sakwi'absh, Sigwa'letcabsh, Tsakwe'kwabsh, Sta'habsh, Tsuwa'diabsh, Tuwha'khabsh, Yisha'ktcabsh, Yokwa'lsshabsh,
  • Nitakoskitsipupiks, →Piegan.
  • Nitawyiks, →Piegan.
  • Nitikskiks, →Kainah (Blood)
  • Nitikskiks, →Piegan.
  • Nitinat (Nitinaht, Ditidaht), →Nootka
  • Nitotsiksisstaniks, →Piegan.
  • Niurukuayé ver Nyurukwayé
  • Niútachi =Missouri

No[uredi VE | uredi]

  • Noanama (Nonama), Kolumbija, →Chocoan
  • Nocadeth*
  • Nocg-nocg =Nokg-Nokg
  • Nochpeem, →Wappinger
  • Nocten, Argentina, →Mataco-Maccá,
  • Nogaie (s 4 podbandes), →Paiute, Northern
  • Nogwats (No-gwats), →Southern Paiute,
  • Nohuntsitk, →Heiltsuk
  • Nokg-Nokg (Nocg-nocg), BA
  • Nokoni (Detsanyuka, Naconee, Nakoni, Nawkoni, Nocony) (people who return), →Comanche
  • Nomä'kokon Se'peo Tusi'niniwûg, →Menominee
  • Nomatsiguenga, Arawakan
  • Nomlaki →Copehan
  • Nonapho, →Tonkawan, Teksas
  • Nonaum, →Comanche
  • Nondacau
  • Nongatl →Athapaskan, Kalifornija
  • Nonotuc, →Pocomtuc
  • Nonuya, Kolumbija, →Bora-Huitotoan
  • Nookachamps, →Skagit
  • Nooksack (Nooksak, Nootsak) →Salishan, Washington
  • Nooksak, = Nooksack
  • Nootka (Aht) porodica, Kanada. →Wakashan, Plemena: Ahousaht, Checlesaht (Checleset, Chaicclesaht, Che:k:tles7et'h'), Clayoquot (Tla-o-qui-aht, Tlaoquiaht), Ehatisaht (Ehatteshaht), Ekoolthaht, Hachaaht, Hesquiaht (Hesquiat), Hupacasath (Opitchesaht), Kelsemaht, Klahosaht, Kwoneatshatka, Kyuquot(Ka:yu:k't'h), Makah, (Q'widishch'a:'tx), Ozette ('Osi:l-'a:'tx), Manosaht, Mooachaht (Mowachaht), Muchalat (Muchalaht), Nitinat (Nitinaht, Ditidaht), Nuchatlaht (Nuchatlitz), Ohiaht (Oiaht, Huu-ay-aht), Pacheenaht (Pacheedaht), Tseshaht (Seshart), Toquaht (Toquart), Uchucklesaht (Uchucklesit), Ucluelet,
  • Nootsack = Nooksack
  • Nootsak = Nooksack
  • Noquet, →Algonquian, Michigan
  • Norridgewock, =Kennebec
  • North Fork Wailaki. Bande: Kaiyeeh-kiiyaahaan (Kaiye-kiyahang), Nee'lhtciichow-kaiyaah (Nehlchikyo-kaiya, Seeghaa'-kaiyaah, Shaahnaa'ntcin'chii'-kaiyaah), Seechow-kiiyaahaan (Secho-kiyahang), Seelhgaichow-kaiyaah (kod Swantona Sehlchikyo-kaiya), Seelhtciichow-kaiyaah (kod Swantona Sehlchikyo-kaiya), Seetaandoon'-kaiyaah (Seetaandoon'chii'-kaiyaah, Setandong-kiyahang)
  • Northern Foothill Yokuts →Chukchansi. Plemena: Toltichi, Kechayi, Dumna, Dalinchi, Chukchansi,
  • Northern Valley Yokuts, →Chauchila. Plemena: Pitkachi, Wakichi, Hoyima, Heuchi, Chauchila, Nupchinche, Tawalimnu, Lakisamni, Siakumne, Hannesuk, Coconoon, Chulamni
  • Northfork Mono, →Monon, Western
  • Northwestern Shoshoni →Northern Shoshoni. Bande: Weber Ute, Cache Valley Shoshoni, Bannock Creek Shoshoni ili Kamdüka Shoshoni, Bear Lake Shoshoni
  • Nosač =Carrier
  • Notobotocudo
  • Nottaway →Iroquoian, Virginija
  • Novêne (Noyenne), AP
  • Novrach
  • Noyenne =Novêne
  • Noypumne, →Plains Miwok
  • Ns tiwat, jedan od dva naziva Nestucca Indijanaca za pleme Clackamas.
  • Nsietshawas, Naziv za Tillamook Indijance kod Halea (1846).
  • Ntlakyapamuk =Thompson
  • Ntogapíd =Itogapúk
  • Ntogapig =Itogapúk
  • Ntshaautin, →Southern Carrier
  • Ntsiyamis, selo Kuitsh Indijanaca na donjoj Umpqui, Oreg.

Nu[uredi VE | uredi]

  • Nuaguntits (Nu-a'gun-tits), →Southern Paiute,
  • Nuara* MS
  • Nuchumatuntunne, selo Tututni Indijanaca na sjev strani Rogue, blizu ušća, Oreg.
  • Nuchatlaht (Nuchatlitz), →Nootka
  • Nucuini, Brazil, →Panoan
  • Nuez
  • Nukini ver Nukuini
  • Nuklukayet, →Tanana
  • Nukluktana, →Tanana
  • Nukuini* Nukini/ Nuquini AC
  • Numakaki, =Mandan
  • Numbiaí* Orelha de Pau RO
  • Numic,
  • Numpali, →Olamentke
  • Nuntaly =Nuntaneuck
  • Nuntaneuck (Nuntaly), →Monacan (McGee, W. J.)
  • Nupchinche, →Northern Valley Yokuts
  • Nuquini ver Nukuini
  • Nures, Chihuahua.
  • Nushaltkagakni, selo Modoc Indijanaca na gornjem Lost Riveru, blizu Bonanna.
  • Nutabe (Nutabane), Kolumbija, →Chocoan
  • Nutunutu, → Southern Valley Yokuts
  • Nyav-kopai, →Hualapai
  • Nyurukwayé* Niurukuayé GO


O[uredi VE | uredi]

Oa[uredi VE | uredi]

  • Oa, Peru, →Coronado
  • Oaboponomas, Sonora.
  • Oaiapi ver Wayampí
  • Oak Creek Apači →Tonto
  • Oapixanas ver Wapixana
  • Oayana ver Wayana
  • Oaycás ver Waiká
  • Obayas, Coahuila.
  • Obidgewong, →Chippewa (Ojibwa)
  • Obispeño Chumash, →Chumash, Kalifornija.
  • Obodeus
  • Obone (Oposine), Concho Chihuahua.
  • Obori
  • Ocaina, Kolumbija, →Bora-Huitotoan
  • Ocale (Etocale), →Timuquanan, Florida
  • Ocana
  • Ocanes, Coahuila.
  • Occaneechi →Siouan, Virginija
  • Ochechote (Uchichol), →Tenino,
  • Ochehamne, →Plains Miwok
  • Ochoes, Lagunero band.
  • Oconee →Muskhogean, Georgia
  • Ocongá ver Okongá
  • Ocoroni, Sinaloa, Meksiko, →Taracahitian
  • Ocorono, Bolivija, →Chapacuran
  • Ocoteguebo* MS
  • Ocrem ver Okrên
  • Ocren ver Okrên
  • Ocuilteco, México, Meksiko, → Matlatzinca, Oto-Pame
  • Odiahuibe, Brazil, →Tupian
  • Odiahuibe*
  • Odoesmade
  • Odukeo's Band, →Paiute, Northern

Oe[uredi VE | uredi]

  • Oealitk, →Bellabella vlastiti
  • Oetlitk, →Bellabella vlastiti
  • Ofaié =Ofayé
  • Ofaié Xavante =Ofayé
  • Ofayé (Ofaié, Ofayé-Xavante, Ofaié-Xavante, Opayé-Xavante, Opaié-Chavante, Opayé-Savante), MS
  • Ofayé-Xavante =Ofayé
  • Oglala, →Teton
  • Ogueras, Sonora.
  • Oguiva, Brazil, →Tupian
  • Ohaguames, Coahuila.
  • Ohamil, →Stalo
  • Ohiaht (Oiaht, Huu-ay-aht), →Nootka
  • Ohueras, Sinaloa.

Oi[uredi VE | uredi]

  • Oiampi ver Wayampi
  • Oiampi (Oyampi) , Brazil, Francuska Gijana →Tupian
  • Oiana, Surinam, Francuska Gijana, Brazil →Cariban
  • Oiana ver Wayana
  • Oiano ver Wayana
  • Oiapi ver Waiãpi
  • Ointemarhen
  • Oivaneca ver Oivanéka
  • Oivanéka* Oivaneca AP
  • Ojana ver Wayana
  • Ojarikulet*
  • Ojibwa =Chippewa
  • Okahoki, →Unalachtigo
  • Okanagon →Salishan, Washington
  • Oka'to Wini'niwuk, →Menominee
  • Okchai, → Muskogee
  • Okelousa →Muskhogean, Louisiana
  • Okmulgee →Muskhogean, Georgia
  • Okoimoyána ver Tunayána
  • Okommakamesit, →Nipmuc
  • Okômoyána* PA
  • Okongá* Ocongá PI
  • Okrên* Ocrem/ Ocren BA
  • Okwanuchu →Shastan, Kalifornija
  • Olamentke, →Olamentke
  • Olamentke. →Coast Miwok. Plemena: Bollanos, Chokuyem, Guimen, Likatuit (Licatuit), Nicassias, Numpali, Olamentke, Olumpali, Sonomi, Tamal, Tulares i Utchium.
  • Olive, Tamaulipas,
  • Olmec, Puebla.
  • Olobayaguame, Concho
  • Olojasme, Concho
  • Olonapatme, →Plains Miwok
  • Olumpali, →Olamentke
  • Oluta, Popoluca
  • Oluta, Meksiko, →Mixe-Zoque
  • Oljon, →Ramaytush
  • Omagua, Peru, Brazil, →Tupian
  • Omágua* Omaguáz/ Kampeva/ Kambéba/ Cambeba AM
  • Omaguáz ver Omágua
  • Omaha, Nebraska, →Dhegiha →Siouan
  • Omasuyo, Bolivija, →Aymara
  • Omejes, Arawakan
  • Omenaosse
  • Ommunise, →Chippewa (Ojibwa)
  • Omotina ver Umutina
  • Ompin, → Saclan (Bay Miwok),
  • Omurano, porodica, Peru. Plemena: Pinche, Roamaina, Zapa
  • Ona, Čile, Argentina. Plemena, Haush (Haux), Ona
  • Ona, Čile, Argentina, →Ona. Skupine: Onakojuka, Selcnam
  • Onatheaqua →Timuquanan, Florida
  • Onavas, Sonora.
  • Onawmanient, →Powhatan konfederacija
  • Oneida, →Iroquois
  • Onepowesepewenenewak, →Chippewa (Ojibwa)
  • Onicoré ver Onikoré
  • Onikoré* Onicoré AM
  • Onkolukomno'm, →Yuki
  • Ononchataronon, →Algonkin
  • Onondaga, →Iroquois
  • Onoyóro*
  • Ontonagon, →Chippewa (Ojibwa)
  • Ontponea, →Manahoac konfederacija

Oo[uredi VE | uredi]

  • Oohenonpa (Two Kettle), →Teton
  • Opaié-Chavante =Ofayé
  • Opas, Sonora.
  • Ópata, Sonora, Durango, Meksiko, →Taracahitian
  • Opatoro, Lenca, Honduras.
  • Opaye (Ofaye), porodica, Brazil →Macro-Gé.
  • Opayé-Savante =Ofayé
  • Opayé-Xavante =Ofayé
  • Opelousa →Attacapan, Louisiana
  • Opitchesaht =Hupacasath
  • Opon, Kolumbija →Cariban
  • Oposine =Obone
  • Oposme
  • Opuluí (Opuruí), PA
  • Opuruí =Opuluí PA
  • Orancho
  • Orari =Orarimugudoge, ⇒Bororo
  • Orarimugudoge (Orari), Brazil; →Bororoan,
  • Orcan
  • Orcoquiza
  • Orejon, Kolumbija, →Bora-Huitotoan
  • Orejones, Chihuahua.
  • Orelha de Pau =Numbiaí
  • Orí =Pakaanova
  • Orisi, =Orosi
  • Orizes, BA
  • Orokotó, AM
  • Oronihuatos, Sinaloa.
  • Ororikó, PA
  • Ororoso
  • Orosi (Orisi), Kostarika, ⇒Orotina, →Mangue (Chorotega)
  • Orotiña, Kostarika, →Mangue (Chorotega). Plemena: Nicoya, Orosi
  • Orowari =Pakaanova
  • Oro-Wari =Pakaanova
  • Osa, Boruca, Costa Rica.
  • Osage, Missouri. →Dhegiha →Siouan, Bande: Santsukhdhi, Great Osage, Little Osages,
  • Osatayogligla
  • Oschekkamegawenenewak, 2 bande: /(1) kod Rainy Lake (1753); (2) ist. od Mille Lacs/, →Chippewa (Ojibwa)
  • Osochi, Timuquanan, Alabama
  • Otanabe, Peru, → Munichean
  • Otaquitamones, Chihuahua.
  • Otí, porodica, São Paulo, Brazil (rijeke río Peixe i Pardo), →Macro-Gé.
  • Oti =Oti-Xavante
  • Oti-Chavante =Oti-Xavante
  • Otí-Savánte =Oti-Xavante
  • Oti-Xavante (Oti-Chavante/ Oti/ Otí Sávante), SP
  • Oto, Nebraska →Chiwere, Siouan,
  • Otomaco, porodica, Venezuela. → Equatorial. Plemena; Taparita, Otomaco
  • Otomaco, Venezuela, →Otomaco
  • Oto-Mangue. Porodice: Oto-Pame, Popolocan, Mixtecan, Zapotecan, Chinantecan, Mangue.
  • Otomí, Otomian, Veracruz, Puebla, Tlaxcala, México, Querétaro, Guanajuato, Michoacán, San Luis, Meksiko, → Oto-Pame
  • Otomoaco
  • Otonchichimecas, México.
  • Oto-Pame → Oto-Mangue. Plemena: Otomi, Mazahua, Atzinca, Matlame, Matlatzinca, Ocuilteco, Quata, Jonaz, Meco, Pame, Tonaz
  • Otshukayana =Otxukayana
  • Ottawa →Algonquian, Michigan
  • Ottawa Lake Men, →Chippewa
  • Otuque (Otuke) †, Bolivija, →Otuque.
  • Otuquean, Bolivija. Plemena: Coraveca (Korabeka), Covareca (Kobareka), Curave (Kurave), Curuminaca (Kuruminaka), Otuque (Otuke)
  • Otusson, →Chippewa (Ojibwa)
  • Otxukayâna (Jandoim, Jandoin, Tarairyouw, Tarairüouw, Tarairiu, Otshukayana), RN

Ou[uredi VE | uredi]

  • Ouachita, →Natchitoches konfederacija
  • Oualuck's Band, →Paiute, Northern
  • Ouapichianes ver Wapixana
  • Ouarastegouiak, →Abnaki konfederacija
  • Ouasouarini, →Chippewa (Ojibwa)
  • Ouayana ver Wayana
  • Ouayéoués* PA
  • Oueschekgagamiouilimy, →Chippewa (Ojibwa)
  • Ouranajou ver Ouranayôu
  • Ouranayôu* Ouranajou/ Ouronayou AP
  • Ouronayou ver Ouranayôu
  • Outchougai, →Chippewa (Ojibwa)
  • Owens Valley Paiute (Eastern Mono) →Paiute, Northern
  • Oyampi ver Wayampí
  • Oyampik ver Wayampí
  • Oyanpik ver Wayampí
  • Oyanpique ver Wayampí
  • Ozette →Wakashan, Washington
  • Ozinies, →Nanticoke konfederacija


Izvori[uredi VE | uredi]