Dodatak:Popis čarolija u Harryju Potteru

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Radovi u tijeku!
Baustelle.svg

Jedan vrijedni suradnik upravo radi na ovom članku!
Mole se ostali suradnici da NE uređuju ovaj članak dok je ova obavijest prisutna.
Koristite stranicu za razgovor na ovom članku ako imate komentare i pitanja u vezi s člankom.
Kada radovi budu gotovi, suradnik koji uređuje ovaj članak, predložak će sam ukloniti!
Hvala na razumijevanju!
(Predložak će biti uklonjen ako kroz 24 sata od trenutka postavljanja nema izmjena na članku.)

U čarobnom svijetu Harryja Pottera likovi često koriste komplicirane čarolije za zaštitu i napade, ali i veoma jednostavne čarolije koje im pomažu u obavljanju kućanskih poslova. Većinu čarolija vještice i čarobnjaci savladavaju tijekom svoje magijske izobrazbe i to kroz sve škoske predmete, a posebno u okviru Čarolija koje predaje profesor Flitwick. U okviru ovog predmeta mladi čarobnjaci i vještice ne uče se toliko kompliciranim čarolijama koliko principima ispravnog bacanja čini (pokreti s čarobnim štapićem) i ispravnog izgovaranja (inkantacije) čarobnih riječi.

Sadržaj: Vrh - 0–9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž


A

Accio

Izgovor: Accio (engleski:/a'sio/; klasični latinski:/a'kio/; tradicionalni latinski: /ak'cio/)
Opis: Čarolija koja privlači predmete k osobi koja je bacila čaroliju. Može se koristiti na dva načina: izgovaranjem inkantacije i imenovanjem predmeta kojeg se želi prizvati ("Accio Vatrena munja") ili čarobnim štapićem uperenim u željeni predmet kojim se odmah nakon izgovorene inkantacije predmet "povuče" prema bacaču čarolije.
Viđena/spomenuta: U Harryju Potteru i Plamenom peharu kad je Harry Potter koristio čaroliju da bi prizvao svoju metlu za letenje tijekom prvog zadatka Tromagijskog turnira. Harry je čaroliju koristio i kako bi prizvao putoključ i pobjegao Lordu Voldemortu na groblju Little Hangletona 1995. g.[1] Čarolija je također korištena u "bitci sedam Pottera", gdje je Harry prizvao Hagrida, dok je padao, kao i kad je Hermiona prizvala knjige o horkruksima.[2]

Aguamenti

Izgovor: Aguamenti /agwəmɛn'ti/
Opis: Stvara mlaz vode koja izlazi iz čarobnog štapića vještice ili čarobnjaka.
Viđena/spomenuta: Vjerojatno ju je koristila gospođa Weasley u Harryju Potteru i Primcu miješane krvi kad je brzo napunila lonac s juhom. Koristila ju je i Fleur Delacour u Harryju Potteru i Plamenom peharu da bi ugasila svoju suknju koja se zapalila tijekom zadatka sa zmajevima. Harry čaroliju koristi dva puta u Princu miješane krvi, jednom je pokušao dati Dumbledoreu vode nakon što ga je oslabio Voldemortov napitak, a drugi je put koristio čaroliju da bi spasio Hagridovu kolibu koju je zapalio Thorfinn Rowle.

Alarte Ascendere

Izgovor: Alarte Ascendere /ala'rte asce'ndere/
Opis: podiže objekt visoko u zrak
Viđena/spomenuta: Gilderoy Lockhart ju je koristio, 1992., kako bi podigao zmiju, koju je dočarao Draco Malfoy, visoko u zrak.

Alohomora

Izgovor: Alohomora /əlo'ho'moɹə/
Opis: otvara zaključane lokote i vrata, kao i vrata začarana čarolijom zaključavanja (Colloportus). Moguče je vrata zaštiti čarolijom protiv otključavanja.
Viđena/spomenuta: u prvom dijelu Harry Pottera koristila ju je Hermiona Granger dok je otvarala vrata na trećem katu gdje se nalazio troglavi pas Bundi.[3] Hermiona ju koristi kako bi otključala sobu u kojoj je bio zatočen Sirius Black.[4]

Anapneo

Izgovor: Anapneo /an'ɑpneo/
Opis: pročišćava dušnik ako je put zraku blokiran
Viđena/spomenuta: Horace Slughorn ju je koristio kako bi očistio dušnik Marcusa Belbyja, koji se gušio hranom.[5]

Anteoculatia

Izgovor: Anteoculatia /ante'oculatia/
Opis: pretvara kosu u rogove
Viđena/spomenuta: Korištena kako bi Pansy Parkinson narasli rogovi umjesto kose[6]

Aparecium

Izgovor: Aparecium /æpəɹi'siʊm/
Opis: poništava čarolije skrivanja
Viđena/spomenuta: Hermiona je koristila čaroliju kako bi pokušala otkriti skrivenu tintu u dnevniku Toma Riddlea[7]

Arania Exumai

Izgovor: Arania Exumai
Opis: Miče akromantule i araknide od bacača čarolije
Viđena/spomenuta: Harry koristi čaroliju kako bi se riješio najezde pauka u zabranjenoj šumi. Čaroliju je naučio iz sječanja, koje je vidio u dnevniku Toma Riddlea[7]

Aresto Momentum

Izgovor: Aresto momentum
Opis: smanjuje brzinu padajučeg objekta. Može se koristiti na više osoba odjednom, kao i na samom bacaču čarolije.
Viđena/spomenuta: Koristio ju je Albus Dumbledore, kako bi spasio Harryja Pottera dok je padao sa metle.[4] Također ju je koristila Hermiona Granger kako bi spasila sebe i ostale sudionike Dumbledoreove Armije tijekom "Bitke u Odjelu tajni".[6] Također ju je koristila Hermiona tjekom pada unutar Gringottsa[2]

Ascendio

Izgovor: Ascendio
Opis: podiže bacača čarolije u zrak
Viđena/spomenuta: Korištena u drugom zadatku Tromagijskog turnira, kako bi Harryja[1] podigla do površine jezera.

Avada Kedavra (ubojita kletva)

Izgovor: Avada Kedavra /əvɑdə kida'vɹʊ/
Opis: Jedna od tri Neoprostive kletve. Izaziva trenutnu smrt i ne ostavlja nikakav fizički trag o uzroku smrti. Pri korištenju nastaje zelena svjetlost i zvuk vjetra, a ne postoji nikakva protučarolija kojom bi se zaustavila ubojita kletva, iako se može zaustaviti smrt, tako što se prekine bacača dok ju govori, ili se može baciti čarolija (Expliarmus), s kojom će se Kletva sudariti u zraku, ili joj se žrtva može izmaknuti. Ako kletva pogodi stvar, ta stvar će se zapaliti. Feniks pogođen kletvom će umrijeti, pa će se roditi iz pepela.
Viđena/spomenuta: Prvi dio kletve je izgovorio Lucius Malfoy, prije no što ga je Dobby zaustavio.[7] U Harryju Potteru i Plamenom peharu koristio ju je Lord Voldemort da bi ubio bezjaka Franka Brycea, a prije početka događaja u romanima i mnoge druge bezjake i čarobnjake uključujući i Harryjeve roditelje. U četvrtoj je knjizi tom kletvom Peter Pettigrew ubio Cedrica Diggoryja, a u šestoj je Severus Snape njome ubio Albusa Dumbledorea. Njome je također Bellatrix Lestrange ubila običnu lisicu u šestoj knjizi. Na početku sedme knjige ubojitom kletvom ubijena je nastavnica Bezjačkih studija, koju je potom zamijenila Alekta Carrow, smrtonoša, a na kraju sedme knjige gospođa Weasley ubojitu kletvu koristi kako bi ubila Bellatrix Lestrange. Lord Voldemort kletvu koristi u zadnjoj knjizi, kako bi ubio Harryja, no na kraju sam umire zbog iste kletve.

Avis

Izgovor: Avis /a'vɪs/
Opis: stvara jato ptica
Viđena/spomenuta: koristi ju gospodin Ollivander kako bi provjerio ispravnost štapića Viktora Kruma, te ju u knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi koristi Hermiona Granger.

B

Bešumato

Izgovor:
Opis: čarolija protiv prisluškivanja, ispunjava uši svih osoba u blizini nejasnim zujanjem. Spominje se u starom udžbeniku Priprava čarobnih napitaka za napredne koji je nekoć posjedovao Severus Snape.
Viđena/spomenuta: nekoliko puta u knjigama Harry Potter i Princ miješane krvi i Harry Potter i Darovi Smrti

Bombarda

Izgovor:
Opis: stvara manju eksploziju
Viđena/ spomenuta: Hermiona Granger koristi čaroliju kako bi oslobodila Siriusa Blacka iz ćelije (samo u filmu)[4]

Bombarda Maxima

Izgovor:
Opis: stvara poveću eksploziju, može se koristiti za uklanjanje zidova
Viđena/ spomenuta: Dolores Umbridge je koristila tu čaroliju kako bi prisilno ušla u Sobu potrebe

Brackium Emmendo

Izgovor: /braki'um em'endo/
Opis: lijeći slomljene kost
Viđena/ spomenuta: Gilderoy Lockhart ju je koristio (neuspješno) kako bi izliječio Harryjevu slomljenu ruku, a kao rezultat je uklonio sve kosti iz Harryjeve ruke

C

Cistem Aperio

Izgovor: /sis'tem ape'rio/
Opis: otvara škrinje i kutije
Viđena/ spomenuta: Koristio ju je Tom Riddle kako bi otvorio škrinju u koju je bio smješten Aragog
Etimologija: lat. aperio - otvoriti otkriti, lat. cista - kofer, škrinja

Colloportus

Izgovor: /ka'lopoɹ'təs/
Opis: zaključava vrata
Viđena/spomenuta: Koristila ju je Hermiona Granger u pokušaju da sprijeći Smrtonoše da ju prate[6]
Etimologija: možda portmanteau od lat. colligere - skupiti, sastaviti i lat. porta - vrata

Confringo

Izgovor: /konfr'ingo/
Opis: izaziva eksploziju i zapaljenje objekta
Viđena/spomenuta: Koristio ju je Harry Potter kako bi zapalio prikolicu Hagridova motocikla tijekom borbe sa Smrtonošama. Kasnije korištena od strane Hermiona Granger kako bi ubila Voldemortovu zmiju Nagini. U filmu ju koristi i Harry kako bi ubio Nagini.[2]
Etimologija: lat. confringo - uništiti, razoriti

Confundo

Izgovor: /konfa'ndo/
Opis: čarolija kojom se zbunjuje i dezorijentira meta.
Viđena/spomenuta: vjerojatno korištena za zbunjivanje Plamenog pehara u Harryju Potteru i Plamenom peharu kako bi mislio da se umjesto tri natječu četiri škole. Prvi put viđena u Harryju Potteru i Princu miješane krvi kad je Hermiona Granger bacila čaroliju na Cormaca McLaggena da on ne bi postao novi vratar Gryffindorske metlobojske ekipe. Spominje se na kraju sedme knjige kad se Ron Weasley hvali da je prošao bezjački vozački ispit i začarao ispitivača čarolijom zbunjivanja.
Etimologija: lat. confundo - ja zbunjujem

Crucio (kletva Cruciatus)

Izgovor: /kru'sio/
Opis: kletva koja nastaje zazivanjem riječi Crucio - koristi se kako bi se žrtvi nanijele neizdržive boli, za kaznu ili kao način dobivanja informacija. Jedna je od tri neoprostive kletve.
Viđena/spomenuta: kad je Bellatrix Lestrange mučila Franka i Alice Longbottom, mučila Nevillea Longbottoma (peta knjiga), Hermionu Granger (sedma knjiga), kad je Voldemort mučio Harryja (četvrta knjiga, sedma knjiga), kad je Harry mučio Bellatrix (peta knjiga), kad je Harry mučio Amycusa Carrowa.
Etimologija: lat. crucio - ja mučim

Č

Čarolija iluzije

Izgovor: nepoznat
Opis: meta čarolije može mijenjati boje u skladu s pozadinom što omogućava da bude skrivena, a da ne postane nevidljiva.
Viđena/spomenuta: Alastor Moody baca čaroliju na Harryja Pottera u Harryju Potteru i Redu feniksa. Spomenuta i u Harryju Potteru i Princu miješane krvi u brošurama Ministarstva magije o mjerama opreza nakon što je Lord Voldemort povratio svoju moć.

Čarolija isušivanja

Izgovor: Evanesco?
Opis: isušuje određenu količinu vode.

Čarolija Konjunktivitis

Izgovor: nepoznat
Opis: čarolija koja utječe na vid mete.
Viđena/spomenuta: Čarolija koju je Viktor Krum koristio da bi onesposobio svoju zmajicu na prvom zadatku Tromagijskog turnira.

Čarolija lažnog sjećanja

Izgovor: nepoznat
Opis: u um mete usađuje lažno sjećanje.
Viđena/spomenuta: Tom Riddle koristi tu čaroliju na Morfinu Gauntu i kućnom vilenjaku Hepzibe Smith da bi priznali ubojstva koja nisu počinili.

Čarolija protiv disaparatiranja

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Čarolija protiv varanja

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Čarolija smrzavanja plamena

Izgovor: nepoznat
Opis: uzrokuje da vatra postane bezopasna za one koje je zahvatila i uzrokuje samo nježno škakljanje.
Viđena/spomenuta: spomenuta u prvom poglavlju Harryja Pottera i zatočenika Azkabana. Koristili su je vještice i čarobnjaci u srednjem vijeku.

Čarolija za prikrivanje

Izgovor: nepoznat
Opis: koristi se za prikrivanje predmeta.

Čarolija za promjenu boje

Izgovor: Colovaria
Opis: mijenja boju predmeta.

Čarolija za sanjarenje

Izgovor: nepoznat
Opis: donosi onome tko baci čaroliju na sebe 30 minuta sanjarenja (nuspojave uključuju tup pogled i slinjenje). Čaroliju su izumili Fred i George Weasley u šestoj knjizi.

Čarolija zamrzavanja

Izgovor: nepoznat
Opis: zamrzava predmete.

Ć

D

Defodio

Izgovor: /def'odio/
Opis: stvara velike rupe u objektu
Viđena/spomenuta: Korištena kako bi trio mogao pobjeći iz Gringottsa na zmaju. Kasnije korištena kako bi Harry napisao epitaf za Dobbyja.
Etimologija: lat. defodio - ja kopam

Deletrius

Izgovor: /del'etrius/
Opis: briše prikaz posljednje čarolije izvedene određenim štapićem
Viđena/spomenuta: Čarolija je korištena kako bi se izbrisao Priori Incantato koji je Amos Diggory stavio na Harryjev štapić kako bi dokazao da je Winky prizvala Tamni znamen koristeći Harryjev štapić.
Etimologija: lat. delere - brisati

Densaugeo

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za rast zubi
Viđena/spomenuta: čarolija Draca Malfoya se odbila na Hermiona Granger, pa su joj zubi narasli do ovratnika.[1] Koristio ju je Ted Tonks kako bi učinio da Harryjev izbijeni zub ponovno naraste.[2]
Etimologija: lat. dens - zub; lat. augeo - povećavam

Depulso

Izgovor: /depu'lso/
Opis: suprotna čaroliji prizivanja Accio
Viđena/spomenuta: u igrama

Descendo

Izgovor: /des'endo/
Opis: spušta objekt
Viđena/spomenuta: Ron Weasley ju koristi kako bi spustio ljestve sa tavana. Kasnije ju koristi Vincent Crabbe kako bi urušio smeće u Sobi potrebe i tako zakopao dijademu Rowene Ravenclaw.[2]

Deprimo

Izgovor: /de'primo/
Opis: primjenjuje ogroman pritisak na metu, što rezultira pucanjem mete
Viđena/spomenuta: Hermiona Granger je napravila rupu u podu dnevnog boravka Xenophiliusa Lovegooda, pokušavajući pobjeći Smrtonošama.

Diffindo

Izvorni naziv:
Opis: reže, presijeca, trga, fizički oštećuje metu
Viđena/spomenuta: nekoliko puta u većini knjiga
Etimologija: lat. diffindere - podijeliti, rascijepiti

Diminuendo

Izgovor: /dimin'uendo/
Opis: smanjuje metu
Viđena/spomenuta: Koristi ju Nigel Wolpert tijekom satova Dumbledoreove Armije[6]

Đ

E

Engorgio

Izvorni naziv:
Opis: povećava predmete
Viđena/spomenuta: Rubeus Hagrid uvečava bundeve.[7] Lažni Alastor Moody uvečava tarantulu.[1] Harry uvečava pauka i plamen, kako bi se naviknuo na Dracov štapić.[2]

Episkey

Izvorni naziv:
Opis: lijeći manje ozlijede
Viđena/ spomenuta: Nymphadora Tonks koristi čaroliju kako bi izliječila Harryjev slomljen nos[5]. Harry je tako zatvorio ranu Demelzi Robinson kad ju je Ron udario tijekom metlobojskog treninga.[5]
Etimologija: grč. episkeui (επισκευή) - popraviti, ispraviti

Erecto

Izvorni naziv:
Opis: podiže šator ili neki drugi objekt
Viđena/spomenuta: Hermiona Granger koristi čaroliju kako bi podigla šator za Harryja, Rona i sebe[2]
Etimologija: lat. erectum je past principle od erigere - podići

Evanesco

Izvorni naziv:
Opis: uklanja neki objekt
Viđena/spomenuta: korištena kako bi Severus Snape uklonio napitak iz kotlića i sl.[6]
Etimologija: lat. evanescene - nešto što nestaje

Everte statum

Izvorni naziv:
Opis: baca osobu unazad, kao da je bačena
Viđena/spomenuta: Draco Malfoy koristi ovu čaroliju tijekom Dueltantskog kluba[7]
Etimologija: lat. everte - baciti, izbaciti; lat. statua - slika

Expecto Patronum

Izvorni naziv:
Opis: obrambena čarolija koja stvara 'duholiku' prikazu pozitivnih emocija zvanu patronus, koja brani čarobnjaka od dementora i Lethifolda. Također se može koristiti za slanje poruka drugim čarobnjacima. Patronus uzima oblik životinje značajne toj osobi. Oblik (životinja) se može promjeniti ako je osoba prošla kroz period povišenih emocija (ljubav) ili stresa.
Harryjev patronus ima oblik jelena (paroška), a otac mu je bio animagus, i mogao se pretvoriti u paroška.
Viđena/spomenuta: Harryja je čaroliju naučio Remus John Lupin.[4] Harry je tu čaroliju podučavao na satovima Dumbledoreove Armije.[6]
Etimologija: arh. lat. patronus - otac, obični lat. patronus - zaštitnik; lat. expecto - ja očekujem

Expelliarmus

Izvorni naziv:
Opis: izbacuje predmet iz ruke žrtve, može žrtvu onesvijestiti, ako se koristi pregrubo. Prema Smrtonošama, Expelliarmus je Harrjeva 'najdraža' čarolija[2]
Viđena/spomenuta: Čaroliju je učenike naučio Severus Snape, u sklopu duelantkog kluba[7] čarolija se nekoliko puta koristi u Zatočeniku Azkabana. Harry je koristi kako bi se obranio od ubojite kletve Lorda Voldemorta.[1][2]

Expulso

Izvorni naziv: Kletva Expulso

Opis: Koristi pritisak kako bi izazvala eksploziju

Viđena/spomenuta: Koristi ju Antonin Dolohov tijekom borbe u kafiću[2]

Etimologija: lat. expulsium je past principle od expelere - izbaciti

F

Ferula

Izvorni naziv:
Opis: stvara zavoje
Viđena/spomenuta: Remus Lupin ju je koristio kako bi imobilizirao slomljenu nogu Rona Weasleya.[4]

Fianto Duri

Izvorni naziv:

Opis: pojačava zaštitne čarolije

Viđena/spomenuta: Zaštita Hogwartsa[2]

Etimologija: lat. fiant - postati; lat. duri - čvrst, ojačan, tvrd

Fidelius

Izvorni naziv:
Opis: omogučava sakrivanje tajne u dušu "Čuvara tajne". Takvu tajnu nitko ne može otkriti, osim ako mu Čuvar ajne ne kaže tajnu. Kad Čuvar umre, sve osobe kojima je Čuvar rekao tajnu, postaju novi Čuvari tajne.
Viđena/spomenuta: Korištena kako bi se zaštitile lokacije kuće Harryjevih roditelja, Grimualdov trg, i Školjka od Lorda Voldemorta i Smrtonoša
Etimologija: lat. fidelis - vjeran

Finite/Finite Incantatem

Izvorni naziv:
Opis: prekida čaroliju ili urok
Viđena/spomenuta: Hermiona Granger ju je koristila, kako bi poništila urok na maljcu koji je ganjao Harryja[7] Remus Lupin ju je kristio na Nevilleu Longbottomu kako bi poništio Tarantallegru[6] Brojne druge uporabe.

Flagrante

Izvorni naziv:

Opis: uzrokuje da objekt na koji je bačena uzrokuje bol kao kod paljenja, kad dotakne kožu

Viđena/spomenuta: U sefu Lestrangeovih[2]

Flagrate

Izvorni naziv:

Opis: stvara oznake vatrenog izgleda, može služiti za pisanje po predmetu/zraku

Viđena/spomenuta: Koristio ju je Tom Riddle kako bi napisao svoje ime.[7] Koristila ju je Hermiona Granger kako bi označila vrata kroz koja su prošli u Odjelu tajni[6]

Etimologija: lat. flagrate - opeći

Furnunculus

Izvorni naziv:
Opis: stvara gnojne mjehure/čireve na koži
Viđena/spomenuta: Harry ju je koristio na Gregoryju Goyleu[1]
Etimologija: lat. furnuculus - manji lopov; eng. furuncle - čir

G

Geminio

Izvorni naziv:

Opis: stvara (bezvrijednu) kopiju objekta

Viđena/spomenuta: Hermiona Granger je kopirala Slytherinov medaljon, kako Dolores Umbridge ne bi znala da je uzet.[2]

Etimologija: lat. gemini - blizanci

Glisseo

Izvorni naziv:

Opis: pretvara stepenice u tobogan

Viđena/spomenuta: Hermiona ju koristi kako bi pobjegla Smrtonošama u Hogwartsu[2]

Etimologija: fra. glisser - kliziti

H

Harmonia Nectere Passus

Izvorni naziv:

Opis: Popravlja ormar za nestajanje

Viđena/spomenuta: Draco Malfoy ju koristi više puta[5]

Etimologija: lat. harmonia - harmonija, sklad; lat. nectere - vezati, povezati; passus - proći

Homenum revelio

Izvorni naziv:
Opis: otkriva prisutnost čovjeka
Viđena/spomenuta: U kući na Grimualdovom trgu, u kući Lovegoodovih kad smrtonoša traži od provjerava postoji li još neka osoba u kući osim Xenophiliusa Lovegooda, što bi omogućilo otmicu Harrya.[2]
Etimologija: lat. homo - čovjek; eng. reveal - otkriti

Homorphus

Izvorni naziv:

Opis: koristi se za preobrazbu Animagusa u čovjeka

Viđena/spomenuta: Lupin i Sirius ju koriste na Šugonji, kako bi otkrili da je to zapravo Peter Pettigrew.[4]

Etimologija: lat. homo - čovjek; grč. morphosis - promjena, oblikovanje

I

Immobulus

Izvorni naziv:

Opis: čini živa bića nepokretnima 

Viđena/spomenuta: Hermiona ju je koristila kako bi zamrznula vilenjake iz Cornwalla, na satu Gilderoya Lockharta.[7] Horace Slughorn je naveo kako ta čarolija može onemogućiti bezjačke alarme.[5] 

Etimologija: lat. immobilis - nepokretno 

Impedimenta

Izvorni naziv:
Opis: sprječava napredak žrtve prema bacaču. Sposobna spotaknuti, zamrznuti, vezati, odbiti ili baciti unatrag žrtvu. Opseg upravljanja čarolijom je neobjašnjen.
Viđena/spomenuta: Spomenuta dok je Harry vježbao za treći zadatak Tromagijskog turnira.[1] Također je spomenuto da je čaroliju James Potter koristio na Severusu Snapeu.[6] Harry ju koristi na Inferiusima i Snapeu.[5]
Etimologija: lat. impedimentum (mn. impedimenta) - smetnja, zapreka

Imperio

Izvorni naziv:
Opis: daje moć potpunog upravljanja nekim živim bićem. samo čarobnjaci s najčvršćom voljom imaju moć oduprijeti se ovoj kletvi. Jedna je od tri neoprostive kletve.
Viđena/spomenuta: Alastor Moody je Imperius izveo na pauku.[1] Voldemort koristi Imperius kako bi kontrolirao Piusa Thickenessa.[2] Harry njome kontrolira ponašanje smrtonoše Traversa i goblina u Gringottsu kako bi omogućio Hermioni koja je prerušena u Bellatrix da provali u sef Lestrangeovih radi pronalaženja horkruksa.[2]

Impervius

Izvorni naziv:
Opis: stvari na koje je bačena ta čarolija odbijaju sve vanjske utjecaje, poput vode (kiše)
Viđena/spomenuta: Hermione je bacila čaroliju na Harryjeve naočale.[4] Ron koristi čaroliju kako bi zaštitio Yaxleyev ured od kiše, a Hermiona ju koristi kako bi sebe, Harryja, Rona i Griphooka zaštitila od najezde stvari u sefu Lestrangeovih.[2]

Incarceus

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za vezanje užetom
Viđena/spomenuta: Dolores Umbridge ju koristi na Kentaurima.[6] Harry ju koristi na Inferiusima u Kristalnoj Špilji, kao i na Severusu Snapeu (Snape se obranio)[5]
Etimologija: eng. incarcerate - zatočiti

Incendio

Izvorni naziv:
Opis: stvara vatru
Viđena/spomenuta: Rubeus Hagrid ju je koristio kako bi zapalio vatru u Dursleyevu ognjištu.[3] Arthur Weasley isto.[1] Bellatrix Lestrange ju je koristila kako bi zapalila Hagridovu kolibu.[5] Korištena je i na Slytherinovu medaljonu, bezuspješno.[2]

J

Jezoljep

Izvorni naziv:
Opis: lijepi jezik za nepce
Viđena/spomenuta: Izmislio ju je Princ miješane krvi - tj. Severus Snape. Prvi put se pojavljuje u knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi. Harry ju je koristio 3 puta: dvaput da zalijepi jezik Filchu, a jedanput Peevesu.

K

(Kletva Antonina Dolohova)

Izvorni naziv:

Opis: prema opisu u knjizi, stvara jaka oštećenja unutarnjih organa. Učinak se smanjuje ako je izvedena neverbalno. 

Viđena/spomenuta: U Odijelu tajni, na Hermioni Granger, i na Harryju Potteru, neuspješno[6] 

L

Lacarnum Inflamarae

Izvorni naziv:

Opis: iz vrha štapića izlazi kuglica vatre 

Viđena/spomenuta: Hermiona Granger ju koristi na plaštu Severusa Snapea[3] 

Etimologija: lat. inflammo/inflammatio - zapaliti; lat. lacerna - plašt 

Legilimens

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za legilimenciju
Viđena/spomenuta: Severus Snape ju više puta koristi na Harryju Potteru
Etimologija: lat. legere - čitati; lat. mens - um

Levicorpus

Izvorni naziv:
Opis: osoba pogođena ovom čarolijom naglavce visi u zraku, kao da je gležnjem zakvačena za nevidljivu kuku. Čarolija se lakše izvodi neverbalno.
Viđena/spomenuta: Harry ju je slučajno upotrijebio na Ronu u muškoj spavaonici dok je čitao udžbenik iz Čarobnih napitaka[5]

Liberacorpus

Izvorni naziv:
Opis: zaustavlja djelovanje čarolije Levicorpus
Viđena/spomenuta: na Ronu u muškoj spavaonici[5]
Etimologija: lat. levare - podići; lat. corpus - tijelo, truplo

Locomotor

Izvorni naziv:

Opis: koristi se uz ime mete (Locomotor kovčezi), podiže metu par centimetara od tla, i pomiče ju po želji bacača. 

Viđena/spomenuta: Nymphadora Tonks čaroliju koristi na Harryjevom kovčegu. Flitwick čaroliju koristi na kovčezima Sybill Trelawney, nakon što ju je Dolores Umbridge otpustila. Parvati Patil i Lavender Brown ju koriste kako bi natjerale svoje pernice da se utrkuju po stolu.[6] 

Etimologija:  

Locomotor Mortis

Izvorni naziv:
Opis: spaja noge
Viđena/spomenuta: Draco Malfoy ju koristi na Nevilleu.[3] Harry ju koristi na Dracu (neuspješno jer se Draco zaštitio).[5]

Lumos

Izvorni naziv:
Opis: Pali svjetlo na vrhu štapića
Viđena/ spomenuta: nekoliko puta u knjigama, počevši od prvog dijela
Etimologija: lat. lumen - svijetlo
Napomena: postoje i varijacije: Lumos solem (pali svijetlost jaku poput sunca:lat. sol - sunce) i Lumos Maxima (lat. maxima - najjači)

Lj

M

Meteoloinx Recanto

Izvorni naziv:

Opis: zaustavlja čarolije koje uzrokuju vrijeme (kišu, vjetar, oluju...) 

Viđena/spomenuta: Alastor Moody ju koristi u Velikoj dvorani.[1] Koristi ju Ron Weasley u Yaxleyevom uredu.[2] 

Etimologija: Meteorology - meteorologija; lat. recant - povući

Mimblewimble

Izvorni naziv: kletva za vezivanje jezika

Opis: kletva koja spriječava da osoba otkrije povijerljive informacije trečoj osobi. 

Viđena/spomenuta: Korištena na svakom posijetitelju Grimualdovog trga 12, namijenjena Severusu Snapeu[2] 

Mobilliarbus

Izvorni naziv: Mobilliarbus /mobɪˌliɑʴˈbʌs/
Opis: Podiže određen predmet od površine za nekoliko centimentara
Viđena/spomenuta: Hermiona Granger ju je koristila na božićnom drvcu u "Tri metle", kako bi sakrila Harryja Pottera, koji je tamo bio ilegalno.[4]
Etimologija: lat. mobilis - pomičan, fleksibilan; lat. arbor - drvo

Mobilicorpus

Izvorni naziv: Mobilicorpus /mobɪˌlikoʴˈpʌs/
Opis: levitira i pomiće tijela
Viđena/spomenuta: Sirius Black ju je koristio na Severusu Snapeu.[4] Vjerojatno ju je koristio Lord Voldemort kako bi prisilio Crvorepa da mu priđe.[1]

Mordsmordre

Izvorni naziv: Morsmordre /moʴzmoʴˈdrʌ/
Opis: Čarolija za prizivanje Tamnog znamena. Izmislio ju le Lord Voldemort.
Viđena/spomenuta: na Svjetskom prventstvu u metloboju.[1] Korištena kako bi namamila Albusa Dumbledorea u dvorac, misleći da je netko ubijen.[2]
Etimologija: lat. mors - smrt; lat. mordere (ili franc. mordre) - ugristi, zagristi, doslovni prijevod bi bio zagristi u smrt, odgristi dio smrti, dok se Voldemortovi slijedbenici na eng. zovu Death Eaters - oni koji jedu smrt (death - smrt, to eat - jesti).

Muffliato

Izvorni naziv: Muffliato /mʊfliaˈto/
Opis: čarolija ispunjava uši ljudi zujanjem, kako ne bi prečuli tuđe razgovore.
Viđena/spomenuta: Korištena na mnogim ljudima uključujući Madam Pomfrey. Izmislio ju je Severus Snape.[5] Korištena i kako bi se zaštitila mjesta kampiranja.[2]
Etimologija: eng. muffle - utišati, pseudo-latinski ili pseudo-talijanski završetak.

N

Nox

Izgovor: Noks /noks/
Opis: gasi svjetlo na vrhu štapića dočarano čarolijom Lumos
Viđena/spomenuta: mnogo puta od četvrte knjige nadalje.
Etimologija: lat. nox - noć

Nj

O

Oculus Reparo

Izvorni naziv:

Opis: popravlja naočale 

Viđena/spomenuta: Hermiona Granger ju koristi na Harryjevim naočalama.[3][7] 

Obliviate

Izvorni naziv:
Opis: briše pamćenje
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi Hermiona ju koristi kako bi obrisala pamćenje svojim roditeljima, smrtonošama i konobarici u londonskom kafiću, inače ju koriste različiti čarobnjaci, poput Gilderoya Lockharta, obično, ali ne uvijek, za brisanje pamćenja bezjacima.
Etimologija: lat. oblivisci - zaboraviti

Obscuro

Izvorni naziv:
Opis: stavlja crni povez protivniku na oči
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi Hermiona ju koristi kako bi stavila povez na oči portreta profesora Blacka (Phineas Nigellus)

Omami

Izvorni naziv:
Opis: kao što joj i ime kaže, omamljuje neko živo biće
Viđena/spomenuta: nekoliko puta, počevši od četvrte knjige

Oppugno

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Orchideous

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

P

Petrificus Totalus

Izvorni naziv:
Opis: čarolija sputavanja cijelog tijela
Viđena/spomenuta: u petoj i šestoj knjizi, u sedmoj knjizi Fred Weasley kaže da će mamu, na svojoj svadbi, začarati Petrificusom Totalusom dok sve ne bude gotovo

Portus

Izvorni naziv:
Opis: pretvara neki objekt u putoključ
Viđena/spomenuta:

Priori Incantatem

Izvorni naziv:
Opis: pokazuje čarolije izvedene nekim štapićem
Viđena/spomenuta: prvi put se spominje u četvrtoj knjizi, u kojoj Dumbledore objašnjava Harryu vezu između njegova i Voldemortova štapića

Protego

Izvorni naziv:
Opis: čarolija štita
Viđena/spomenuta: nekoliko puta u većini knjiga

Q

Quietus

Izvorni naziv: Quietus (Quee-AY-tuss)
Opis: Vraća magično pojačan glas u normalu. Suprotnost čarolije Sonorus.
Viđena/spomenuta: U Harryju Potteru i Plamenom peharu koristi je Ludo Bagman.

R

Reducio

Izvorni naziv:
Opis: zaustavlja Engorgio
Viđena/spomenuta: u četvrtoj i sedmoj knjizi

Reducto (Kletva Reductor)

Izvorni naziv:
Opis: pomiče objekte (sklanja ih s puta)
Viđena/spomenuta:

Relashio

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta: u sedmoj knjizi

Rennervate

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Reparo

Izvorni naziv:
Opis: popravlja oštećene stvari
Viđena/spomenuta: nekoliko puta u većini knjiga

Rictusempra

Izvorni naziv:
Opis: izaziva smijanje
Viđena/spomenuta:

Ridikulus

Izvorni naziv:
Opis: čarolija za tjeranje bauka
Viđena/spomenuta: spominje se na Obrani od mračnih sila u trećoj knjizi, u petoj knjizi gospođa Weasley Ridikulusom tjera bauka u obliku mrtvih članova njezine obitelji i mrtvog Harrya

S

Scourgify

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Sectumsempra

Izvorni naziv:
Opis: čarolija koja stvara porezotine (kao da siječe nevidljivim mačem)
Viđena/spomenuta: tvorac joj je Severus Snape. Nekoliko puta se pojavljuje u šestoj i sedmoj knjizi. Prvi put je korištena od strane Harrya, kako bi napao Draca Malfoya. U sedmoj knjizi Severus Snape njome je slučajno pogodio Freda Georgea i nehotice mu odnio uho

Serpensortia

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Silencio

Izvorni naziv:
Opis: čarolija ušutkavanja
Viđena/spomenuta: u petoj knjizi na satu Čarolija

Sonorus

Izvorni naziv:
Opis: pojačava glas (glasonoća)
Viđena/spomenuta:

Specialis Revelio

Izvorni naziv:
Opis:
Viđena/spomenuta:

Š

T

Tarantallegra

Izvorni naziv:
Opis: tjera nekoga da pleše
Viđena/spomenuta: u petoj knjizi, kad je bačen urok na Nevillea Longbottoma, zbog čega je plesao ples sličan stepu

Tergeo

Izvorni naziv:
Opis: čisti; usisava masnoću; čisti prašinu
Viđena/spomenuta:

U

Usmjeri me

Izvorni naziv:
Opis: pokazuje pravi smjer na putu
Viđena/spomenuta:

V

Vadivazi

Izvorni naziv: Waddiwasi (WAD-ee-WAH-see)
Opis: izbacuje male predmete kroz zrak
Viđena/spomenuta: Jednom ju je, u Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana, koristio Remus Lupin da bi izvadio gumu za žvakanje koju je u ključanicu stavio Peeves i izbacio ju je ravno u Peevesov nos.

W

Wingardium Leviosa

Izvorni naziv: Wingardium Leviosa (Win-GUARD-ee-um Le-vee-OH-sah)
Opis: omogućuje predmetima da lete
Viđena/spomenuta: Prvi put viđena u Harryju Potteru i Kamenu mudraca kad učenici prve godine vježbaju čaroliju na satu profesora Flitwicka. Kasnije u istoj knjizi Ron Weasley baca tu čaroliju na toljagu planinskog trola. Harry je tu čaroliju koristio i u Harryju Potteru i Redu feniksa da bi s puta maknuo mozgove dok je lovio Bellatrix Lestrange u Odjelu tajni. Viđena je i u sedmoj knjizi.

Z

Ž


HP books.png

Nedovršeni članak Popis čarolija u Harryju Potteru koji govori o Harryju Potteru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 Harry Potter i Plameni Pehar
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 Harry Potter i Darovi Smrti
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Harry Potter i Kamen mudraca
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 Harry Potter i Zatočenik Azkabana
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 Harry Potter i Princ miješane krvi
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 Harry Potter i Red feniksa
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 7,8 7,9 Harry Potter i Odaja tajni