Dodatak:Popis bazilika Rimokatoličke crkve

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Ovo je popis bazilika iz Rimokatoličke crkve. Bazilika je crkva posebno privilegirana od strane pape.

Nemaju sve crkve s "bazilikom" u nazivu službeni status bazilike, jer je "bazilika" ujedno i arhitektonski pojam i označava određeni stil gradnje.

Postoje velike (basilica maior) i manje Bazilike (basilica minor). Danas samo četiri bazilike klasificirane kao glavne bazilike: Svetog Ivana Lateranskog, svetog Petra, svetog Pavla izvan zidina, i Svete Marije Velike. Druge kanonske bazilike su manje bazilike.

Azija[uredi VE | uredi]

Država Grad Ime Godina postanka bazilika Slika
Filipini Agoo Bazilika Gospe od Milosti 1982. BasilicaMinoreofOurLadyofCharityjf239.JPG
Filipini Batangas Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 1948.[1] Basilica of the Immaculate Conception Parish.JPG
Filipini Cebu Bazilika Svetog Djeteta 1965. Basilica Minore del Santo Nino.jpg
Filipini Malolos Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 1999. Malolos Cathedral.JPG
Filipini Manila Bazilika Svetog Sebastijana 1890. Basilica de San Sebastian, Manila, Philippines.jpg
Filipini Manila Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 1981. Manila Cathedral Front.jpg
Filipini Manila Bazilika Crnog Nazarećanina 1987. Quiapo Church.jpg
Filipini Manila Bazilika Lorenza Ruiza 1992. Binondochurchjf.JPG
Filipini Naga Bazilika Gospa od Peñafrancia 1985. Basilica Minore of Our Lady of Penafrancia, Naga City, Philippines.JPG
Filipini Piat Bazilika Gospa od Piata 1997. Basilica of Piat.jpg
Filipini Taal Bazilika Svetog Martina 1948. The facade of the Taal Basilica.jpg
Filipini Tayabas Bazilika Sveti Mihael 1988. Minor Basilica of St. Michael Archagel Facade.JPG
Indija Alleppey Bazilika Svetog Andrije 2010.[2] St. Andrew's Forane Church of Arthunkal.jpg
Indija Angamaly Bazilika Svetog Jurja 2009. St george Basilica church Angamaly.JPG
Indija Bandel Bazilika Svete krunice 1988. Bandel Basilica, Hooghly (West-Bengal).jpg
Indija Bangalore Bazilika Svete Marije 1973. St. Mary's Basilica Bangalore.jpg
Indija Chennai Bazilika Svetog Tome 1956. Santhome Basilica.jpg
Indija Goa Velha Bazilika Dobrog Isusa 1946. Goa Velha Basilica Bom Jesus.jpg
Indija Kochi Bazilika Svetog Križa 1984. Kochi Santa Cruz A.jpg
Indija Kochi Bazilika Gospe od Ransoma 2004. Vallarpadom Church.jpg
Indija Kochi Bazilika Gospe od Mounta 1954. Mount Mary Church (Bombay).jpg
Indija Pallippuram Bazilika Gospe Snježne 2012. Manjumathachurch.jpg
Indija Pondicherry Bazilika Srca Isusova 2011. Puducherry Sacred Heart Cathedral 2.JPG
Indija Ranchi Bazilika Gospinog božanskog majčinstva 2004.
Indija Sardhana Bazilika Gospe od Milosti 1961. Sardhana, Basilica of Our Lady of Graces.JPG
Indija Secunderabad Bazilika Gospe od Assumptiona 2008. RC Catherdal Secunderabad.jpg
Indija Thiruvaiyaru Bazilika Gospe Lurdske 1991. PoondiMathaBasilica.JPG
Indija Thiruvananthapuram Bazilika Kraljice Mira 2008.[3] Queenofpeacebasilica.jpg
Indija Thiruvaiyaru Bazilika Gospe Snježne 1982. Our lady of snows basilica.JPG
Indija Thrissur Bazilika Gospe od Doloursa 1992. Basilica of Our Lady of Dolours facade.JPG
Indija Tiruchirapalli Presvetog Okupitelja 2006.
Indija Velankanni Bazilika Gospe od Zdravlja 1962. Vailankanni Basilica1.jpg
Izrael Haifa Bazilika Gospe od Karmela 1839. Eastern Facade of the Stella Maris Monastery IMG 0389.JPG
Izrael Jeruzalem Bazilika svetog groba davno The Church of the Holy Sepulchre-Jerusalem.JPG
Izrael Jeruzalem Bazilika svih naroda (agonije) davno Church of All Nations2.jpg
Izrael Jeruzalem Bazilika Svetog Stjepana 1903. St. Etienne Monestary P6080036.JPG
Izrael Jeruzalem Bazilika Svete Ane 1954. Jerusalem St Anna BW 2.JPG
Izrael Jeruzalem Bazilika Velike Gospe 1957. HagiaMariaSionAbbey052209.JPG
Izrael Lower Galilee Bazilika Isusova preobraženja davno Berg Tabor BW 2.JPG
Izrael Nazaret Bazilika Navještenja davno Nazaret Verkuendigungsbasilika BW 16.JPG
Kina Šangaj Bazilika Gospe Pomoćnice Kršćana (She Shan Bazilika) 1942. Stairs She Shan Basilica 20050410.jpg
Palestina Al-Qubeiba Bazilika Gospe Pomoćnice Kršćana (She Shan Bazilika) 1942. Church of St Cleophas.jpg
Šri Lanka Tewatta Bazilika Gospe od Lanke 1973.
Tajvan Kaohsiung Bazilika Svete Krunice u Kaohsiungu 1995. 玫瑰聖母主教座堂.JPG
Tajvan Wanluan Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 1984.
Vijetnam Hanoi Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 2010.
Vijetnam Ho Chi Minh Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 1962. Basílica de Nuestra Señora, Ciudad Ho Chi Minh, Vietnam, 2013-08-14, DD 03.JPG
Vijetnam La Vang Bazilika Gospe od La Vanga 1961. La Vang Church (Built 1928, Destroyed 1972) September, 1967.jpg
Vijetnam Nam Đinh Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 2008.

Afrika[uredi VE | uredi]

Država Grad Ime Godina postanka bazilika Slika
Alžir Alžir (grad) Bazilika Majke Božje Afričke 1875. Notre Dame d'Afrique 2010.jpg
Alžir Annaba Bazilika Svetog Augustina 1914. Église Saint-Augustin d'Annaba en mai 2009.JPG
Benin Ouidah Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 1989. Basilica of Ouidah.jpg
Egipat Kairo Bazilika sv. Terezija od Malog Djeteta Isusa 1972.
Egipat Kairo Bazilika Gospe Fatimske 1993.
Gana Kumasi Bazilika Svetog Petra 2004.
Gana Navrongo Bazilika Gospe od Sedam Žalosti 2006.
Kamerun Yaoundé Bazilika Marije Kraljice Apostola 2006. Intérieur Basilique Marie-Reine des apôtres de Mvolyé 2.jpg
Kenija Nairobi Bazilika Svete Obitelji 1982. Intérieur Basilique Marie-Reine des apôtres de Mvolyé 2.jpg
Nigerija Onitsha Bazilika Presvetog Trojstva 2007.
Obala Bjelokosti Yamoussoukro Bazilika Kraljice Mira 1990. Basilique Yakro4.JPG
Ruanda Kabgayi Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 1992. Cathedral Basilica of Our Lady at Kabgayi - Outside Muhanga-Gitarama - Rwanda.jpg
Senegal Poponguine Bazilika Gospe od Oslobođenja 1991. PopenguineChurch.JPG
Tunis Kartaga Bazilika Svetog Louisa 1918. Acropolium.jpg
Uganda Lodonga Bazilika Blažene Djevice Marije 1961.
Uganda Namugongo Bazilika Ugandskih mučenika 1993. Namugongo Martyrs Shrine exterior view.jpg
Zimbabve Bulawayo Bazilika Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 2013.[4]

Australija i Oceanija[uredi VE | uredi]

Država Grad Ime Godina postanka bazilika Slika
Australija Boroondara Bazilika Gospe od Pobjede 1996. Our Lady of Victories Basilica Camberwell.jpg
Australija Fremantle Bazilika Svetog Patrika 1994. St Patrick's, Fremantle.jpg
Australija Geelong Bazilika Marije od Anđela 2004. St-Marys-church-geelong-victoria-australia.jpg
Australija Melbourne Bazilika Svetog Patrika 1974. St Patrick's Cathedral-Gothic Revival Style (East Side).jpg
Australija Sydney Bazilika Svete Marije 1932. Cathedral in Sydney.jpg
Guam Hagåtña Bazilika Presvetog Imena Marijina 1985. Dulce Nombre de Maria Cathedral Basilica.JPG

Sjeverna i Srednja Amerika i Karibi[uredi VE | uredi]

Država Grad Ime Godina postanka bazilika Slika
Kanada Charlottetown Bazilika Svetog Dunstana 1929. PEI3 E C 50 steve.jpg
Kanada Edmonton Bazilika Svetog Josipa 1984. St Joseph s Basillica Compressed.jpg
Kanada Guelph Bazilika Bezgrešne Djevice 2014. Church Of Our Lady Immaculate in Guelph, Ontario.jpg

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. [1] Objavljeno 19. lipnja 2009., pristupljeno (21. travnja 2014.)
  2. [2] Objavljeno 12. listopada 2010., pristupljeno (21. travnja 2014.)
  3. [3] Objavljeno 11. studenog 2008., pristupljeno (21. travnja 2014.)
  4. [4] Objavljeno 27. srpnja 2013., pristupljeno (21. travnja 2014.)