Dodatak:Popis dubrovačkih plemićkih obitelji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Popis dubrovačkih plemićkih obitelji, abecedni pregled patricijskih rodova i njihovih osamostaljenih ogranaka po pojedninim kronološkim razdobljima na teritoriju Dubrovačke Republike.

Indeks: 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž


Plemićke obitelji od osnutka Dubrovnika do 1440. godine[uredi VE | uredi]

Napomena: Ovdje su abecednim redom navedene plemićke obitelji koje su postojale na području Dubrovnika u razdoblju od njegova osnutka (7. stoljeće) pa do 1440. godine, a izumrle su ili pak izgubile plemićki status zbog nezakonite djece ili djece iz mješovitih brakova s pučanima. One se više ne nalaze u popisu obitelji u djelu “Opis slavnog grada Dubrovnika” autora Filipa de Diversisa iz 1440. godine, niti u dubrovačkom popisu vlastele koja je dobila na raspolaganje zemljišne posjede iz 1442. godine. Imena obitelji navedena su uglavnom u latinskom ili latiniziranom obliku, kakva se najčešće nalaze u arhivskim spisima ili izvorima podataka.

# Naziv obitelji Broj članova
u Velikom vijeću
Napomena
1 Bacante (Baccante) ? Obitelj nastala kao ogranak roda
Beneša
2 Balatia .
3 Balislava (Ballisclava, Boleslavić) . Palma de Balislava (spominje se 1282-
-1295) utemeljitelj je obitelji Palmotić
4 Baraba .
5 Batalo .
6 Bauxella (Bausella, Bauselić) . Ogranak obitelji Prodančić (Prodanello)
7 Berisigna .
8 Bodacia (Bodaca, Budačić) . Iz jednog ogranka obitelji nastala
obitelj Binčulić (Binciola)
9 Bubagna .
10 Casiça .
11 Catena .
12 Cepre .
13 Cherpa .
14 Chisagna .
15 Cluno .
16 Cranca .
17 Culo .
18 Darsa (Dersa, Držić) . Obitelj izgubila plemićki status zbog
mješovitog braka s pučanima
19 Dabro .
20 Deodati .
21 Drincas (Drincax) .
22 Gallo . Obitelj nastala kao ogranak roda
Menčetić
23 Galoço (Galočo) .
24 Gambe .
25 Ganguli .
26 Gleda .
27 Goislavo (Goyslavi) .
28 Goliebo . Prvo se javljaju kao vlastela, zatim
prelaze u pučane, pa natrag u vlastelu
29 Juda .
30 Lampredio .
31 Macalesio .
32 Macedauro .
33 Mathesa .
34 Mauressa .
35 Mergnuco .
36 Naimero (Naimerio) .
37 Pabora .
38 Pecorario . Obitelj nastala kao ogranak roda
Gučetić
39 Pesta . Obitelj nastala kao ogranak roda
Sorkočević
40 Petrana .
41 Piçinegi (Picinegi) .
42 Preslica (Presliça) . Obitelj nastala kao ogranak roda
Menčetić
43 Recus .
44 Ribica (Ribiça) .
45 Scarich (Skarić) .
46 Schimosiça (Schimosica) .
47 Sersi .
48 Slauce (Slavce, Sclaucio) .
49 Sorento .
50 Spavaldi .
51 Stillo .
52 Sumagna .
53 Tefla (Teyfla) .
54 Thoma .
55 Trepagna .
56 Uetrano (Vetrano, Vetranović) .
57 Vitana (Vitagna) . Obitelj se polovicom 14. stoljeća
uklopila u obitelj Baraba
58 Volcassio (Vukasović) .
59 Zalengo .
60 Zavernego (Zavernico) .
61 Zona (Çona, Čona) .


Plemićke obitelji u razdoblju 1440.-1640. godine[uredi VE | uredi]

Napomena: Sve ovdje navedene plemićke obitelji postojale su i prije 1440. godine, a nalaze se u već navedenim popisima iz 1440. i 1442. godine. Njihov broj je utvrđen, pa se sa velikom sigurnošću može reći da su u Dubrovniku tada živjele 33 aristokratske obitelji. U to je vrijeme (1441. godine) došlo do prvog spomena Dubrovnika kao Republike. U promatranom narednom dvjestogodišnjem razdoblju (do 1640. g.) dio ovih obitelji je prestao postojati, pa ih je sredinom 17. stoljeća preostalo samo 24. Imena obitelji dana su u hrvatskom obliku, a zatim i u latinskom i/ili talijanskom.

# Naziv obitelji Broj članova
u Velikom vijeću
Napomena
1 Basiljević (Basilio, Bassegli) 27 Posljednji ogranak izumro 1806. godine.
2 Beneša (Benešić, Benessa) 49 Podrijetlom vjerojatno iz Kotora. Izumrli
1666. godine.
3 Binčulić (Benčulić, Benzola, Binciola) 9 Potječu od roda Budačić (Bodacia).
Izumrli 1684. godine.
4 Bobaljević (Bobali, Babalio) 64 Spominju se već u 9. stoljeću.
Izumrli 1771. godine.
5 Buća (Bučić, Bucchia) 30 Podrijetlom iz Kotora. Primljeni u plemstvo
1339. Dubrovački ogranak izumro 1807.
6 Bučinić (Bocignolo, Buzignola) 6 Izumrli tijekom promatranog razdoblja.
7 Bundić (Bonda) 19 Izumrli u 18. stoljeću.
8 Bunić (Bona) 240
9 Crijević (Cerva) 109
10 Džamanjić (Zamanja, Zamagna) 65 Podrijetlom iz Humske zemlje (Huma).
Potomci žive danas u inozemstvu.
11 Đurđević (Zorzi, Georgi, Giorgi) 109 Potječu iz Kotora. Posljednji ogranak
izumro u 20. stoljeću.
12 Getaldić (Ghetaldi) 43
13 Gradić (Gradi) 71 Spominju se od 11. stoljeća. Izumrli
1911. godine.
14 Gučetić (Gozze) 267 Prema predaji, podrijetlom iz Bosne ili
Huma. Potomci žive danas u inozemstvu.
15 Gundulić (Gondola) 124 Izumrli 1800. godine.
16 Kabužić (Kaboga, Caboga) 107 Potječu iz Ferma (kod Ancone), Italija.
Potomci i danas žive u inozemstvu.
17 Kalić (Calich) 5 Izumrli u promatranom razdoblju.
18 Kručić (Krušić, Crosio, Croce) 10 Spominju se od 12./13. stoljeća. Izumrli
u 18. stoljeću.
19 Lučić (Lucha, Luca) 10 Izumrli tijekom promatranog razdoblja.
20 Lukarević (Lukarić, Luccari) 77 Spominju se od 12. stoljeća. Izumrli
1666. godine.
21 Martinušić (Martinussio, Martinusio) 14
22 Menčetić (Menze) 105
23 Mlaskonja (Mlascogna, Mlascagna) 5 Izumrli u promatranom razdoblju.
24 Palmotić (Palmotta) 46 Podrijetlom iz Humske zemlje. Izumrli
1709. godine.
25 Prodančić (Prodanello, Prodanelli) 24 Imali ogranak Bauselić (Bauxella)
Izumrli 1638. godine.
26 Prokulović (Pruglović, Proculo) 18 Izumrli 1782. godine.
27 Pucić (Pozza) 108
28 Ranjina (Ragnina) 72 Podrijetlom iz Taranta, Italija. Spominju
se u 12. st. Izumrli 1818. godine.
29 Rastić (Rasti, Resti) 83 Potječu iz Cavtata (Epidaura) ili Huma.
Spominju se u 12. st. Izumrli 1814. godine.
30 Saračić (Saraka, Saraca) 41 Doselili iz Humske zemlje. Potomci
i danas žive u inozemstvu.
31 Sorkočević (Sorgo) 190 Podrijetlom iz Kotora, Albanije ili Epira.
Spominju se u 12. st. Potomci u inozemstvu.
32 Tudišević (Tudišić, Tudizić, Tudisi) 36 Izumrli krajem 18. stoljeća.
33 Vučić (Volcio, Volzo, Volzio) 18 Andrija Vučić (15. st.) bio je diplomat
i zapovjednik pomorske flote


Obitelji koje su dobile plemstvo nakon 1640. godine[uredi VE | uredi]

Napomena: Ovdje se nalaze dubrovačke obitelji koje su primljene u krug plemstva iz redova najuglednijih i najbogatijih građanskih obitelji nakon godine 1640. kada se sve više zaoštrava već ranije nastali politički i društveni rivalitet i sukob između dviju aristokratskih skupina obitelji, odnosno klanova. To će postupno krajem 17. i tijekom 18. stoljeća dovesti do potpunog i nepovratnog političko-rodovskog raskola u dubrovačkom plemstvu. On će se, između ostalog, manifestirati kroz podjelu plemstva na ono koje kao ravnopravne prihvaća novoprimljene obitelji iz kruga bogatog građanstva u svoje redove i ženidbene veze s njima (takozvani “sorbonezi”), i na ono koje to nipošto ne želi, nego ostaje endogamski zatvoreno (takozvani “salamankezi”). Među ovdje nabrojene obitelji nisu uključeni ogranci starih patricijskih rodova koji su ranije izgubili plemićki status, a primljeni su u krug plemstva u ovom razdoblju (Sorkočević-Bobaljević, Đurđević).

# Naziv obitelji Broj članova
u Velikom vijeću
Napomena
1 Barberini . Talijanska obitelj. Dobili plemstvo 19. kolovoza
1667., ali nisu nikad doselili u Dubrovnik.
2 Božidarević (Bosdari) . Dobili plemstvo 5. studenog 1666. godine.
Izumrli 1846. g.
3 Klašić (Clasci) . Dobili plemstvo 30. srpnja 1667. godine.
Izumrli 1791. g.
4 Primi Marinetti . Benedikt Primi Marinetti dobio plemstvo
6. lipnja 1670. Izumrli krajem 17. st.
5 Natalić (Natali) . Dobili plemstvo 30. srpnja 1667. godine.
Izumrli krajem 19. stoljeća.
6 Pavlić (Paoli) . Dobili plemstvo 28. kolovoza 1670. godine.
Izumrli oko 1800. g.
7 Pierizzi . Talijanska obitelj. Dobili plemstvo 26. studenog
1668., ali nisu nikad doselili u Dubrovnik.
8 Poroni . Talijanski markiz Anibale Poroni dobio plemstvo
27. lipnja 1668., ali nije živio u Dubrovniku.
9 Radaljević (Radagli) . Dobili plemstvo krajem 1666. ili tijekom
1667. godine
10 Seratura . Dobili plemstvo 6. lipnja 1670. godine.
11 Vodopić . Petar Vodopić dobio plemstvo 25. lipnja
1678. Izumrli u prvoj polovici 18. stoljeća.
12 Zlatarić (Slatarich) . Miho Zlatarić dobio plemstvo 30. srpnja
1667. Izumrli u 19. stoljeću.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]