Dodatak:Popis gradova u Švedskoj

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

U Švedskoj ima 132 naselja sa statusom grada (švedski: stad, plural städer). Većina bivših gradova danas su urbani centri (švedski: Tätort) i sjedišta općina.

Brojna predgrađa velikih gradova koja imaju status grada razvijala su se zahvaljujući upravo blizini velikog grada tako da i danas se rijetko smatraju odvojenim gradovima:

Većina gradova su i središta istoimenih općina, gradovi koji nisu središte općine su:

Abecedni popis[uredi VE | uredi]

Kronološki[uredi VE | uredi]

Za većinu srednjovjekovnih gradova, točna godina je dobijanje gradskih prave a ne kada je osnovan.

  1. Sigtuna (980.)
  2. Skara (988.)
  3. Lund (990.)
  4. Västerås (990.)
  5. Södertälje (1000.)
  6. Visby (1000.)
  7. Helsingborg (1085.)
  8. Kalmar (1100.)
  9. Kungälv (1100.)
  10. Varberg (1100.)
  11. Nyköping (1187.)
  12. Arboga (13. stoljeće)
  13. Falköping (1200.)
  14. Falsterbo (1200.) 1)
  15. Halmstad (1200.)
  16. Laholm (1200.)
  17. Marstrand (1200.)
  18. Skanör (1200.) 1)
  19. Skänninge (1200.)
  20. Söderköping (1200.)
  21. Trelleborg (1200.)
  22. Västervik (1200.)
  23. Ystad (1200.)
  24. Örebro (1200.)
  25. Malmö (1250.)
  26. Stockholm (1250.)
  27. Jönköping (1284.)
  28. Uppsala (1286.)
  29. Linköping (1287.)
  30. Enköping (1300.)
  31. Simrishamn (1300.)
  32. Trosa (1300.)
  33. Östhammar (1300.)
  34. Torshälla (1317.)
  35. Strängnäs (1336.)
  36. Växjö (1342.)
  37. Norrköping (1384.)
  38. Ronneby (1387.–1680., ponovo 1882.)
  39. Eksjö (1400.)
  40. Hjo (1400.)
  1. Kungsbacka (1400.)
  2. Skövde (1400.)
  3. Ulricehamn (1400.)
  4. Vadstena (1400.)
  5. Vimmerby (1400.)
  6. Landskrona (1413.)
  7. Sölvesborg (1445.)
  8. Gävle (prije 1446)
  9. Hedemora (prije 1446.)
  10. Lidköping (1446)
  11. Köping (1474.)
  12. Öregrund (1491.)
  13. Uddevalla (1498.)
  14. Ängelholm (1516.)
  15. Falkenberg (1558.)
  16. Hudiksvall (1582.)
  17. Kristinehamn (1582.–1584., ponovo 1642.)
  18. Mariestad (1583.)
  19. Karlstad (1584.)
  20. Härnösand (1585.)
  21. Mariefred (1605.)
  22. Filipstad (1611.)
  23. Alingsås (1619.)
  24. Göteborg (1619.)
  25. Söderhamn (1620.)
  26. Luleå (1621.)
  27. Piteå (1621.)
  28. Borås (1622.)
  29. Kristianstad (1622.)
  30. Norrtälje (1622.)
  31. Umeå (1622.)
  32. Sala (1624.)
  33. Sundsvall (1624.)
  34. Avesta (1641.–1686., ponovo 1919.)
  35. Falun (1641.)
  36. Säter (1642.)
  37. Askersund (1643.)
  38. Lindesberg (1643.)
  39. Nora (1643.)
  40. Åmål (1643.)
  1. Vänersborg (1644.)
  2. Gränna (1652.)
  3. Vaxholm (1652.)
  4. Eskilstuna (1659.)
  5. Karlshamn (1664.)
  6. Strömstad (1672.)
  7. Karlskrona (1680.)
  8. Östersund (1786.)
  9. Borgholm (1816.)
  10. Skellefteå (1845.)
  11. Haparanda (1848.)
  12. Oskarshamn (1856.)
  13. Motala (1881.)
  14. Örnsköldsvik (1894.)
  15. Lysekil (1903.)
  16. Tidaholm (1910.)
  17. Arvika (1911.)
  18. Eslöv (1911.)
  19. Huskvarna (1911.)
  20. Djursholm (1914.)
  21. Hässleholm (1914.)
  22. Nässjö (1914.)
  23. Trollhättan (1916.)
  24. Katrineholm (1917.)
  25. Sollefteå (1917.)
  26. Boden (1919.)
  27. Ludvika (1919.)
  28. Tranås (1919.)
  29. Vetlanda (1920.)
  30. Värnamo (1920.)
  31. Mjölby (1922.)
  32. Mölndal (1922.)
  33. Lidingö (1926.)
  34. Sundbyberg (1927.)
  35. Nybro (1932.)
  36. Höganäs (1936.)
  37. Ljungby (1936.)
  38. Karlskoga (1940.)
  39. Bollnäs (1942.)
  40. Kumla (1942.)
  1. Sandviken (1943.)
  2. Solna (1943.)
  3. Borlänge (1944.)
  4. Fagersta (1944.)
  5. Lycksele (1946.)
  6. Nynäshamn (1946.)
  7. Kramfors (1947.)
  8. Sävsjö (1947.)
  9. Kiruna (1948.)
  10. Flen (1949.)
  11. Nacka (1949.)
  12. Hagfors (1950.)
  13. Oxelösund (1950.)
  14. Säffle (1951.)

Napomena[uredi VE | uredi]

1) Skanör i Falsterbo jedan grad zvan Skanör-Falsterbo.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvor[uredi VE | uredi]