Dodatak:Popis hrvatskih športskih manifestacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Indeks: 0-9 A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Popis hrvatskih športskih manifestacija koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


0-9[uredi | uredi kôd]

12HR (Otvoreno prvenstvo Hrvatske u 12-satnom trčanju)[uredi | uredi kôd]
12HR (Otvoreno prvenstvo Hrvatske u 12-satnom trčanju) hrvatsko je državno prvenstvo u vremenskom ultramaratonu, s disciplinom trčanja na 12 sati. Natjecanje je 2021. godine pokrenuo Hrvatski atletski savez.[1]
  • 12HR, službeno mrežno mjesto

B[uredi | uredi kôd]

Biciklistička utrka Kroz Hrvatsku Vukovar - Dubrovnik[uredi | uredi kôd]
Biciklistička utrka Kroz Hrvatsku Vukovar - Dubrovnik (Tour de Croatie) bila je hrvatska nacionalna etapna utrka kroz Hrvatsku koja se, s prekidima, održavala od 1994. do 2007. godine. Organizator je bio Hrvatski biciklistički savez.
Podrobniji članak o temi: Biciklistička utrka Kroz Hrvatsku Vukovar - Dubrovnik

C[uredi | uredi kôd]

CRO Race[uredi | uredi kôd]
Međunarodna biciklistička utrka u organizaciji Top Sport Events. Od 2016. do 2019. održavala se pod nazivom Tour of Croatia. Sastoji se od šest etapa koje obuhvaćaju više od tisuću kilometara diljem Hrvatske. Uz glavnu utrku, od 2020. godine organizira se i Kids CRO Race.[2]
Podrobniji članak o temi: CRO Race
Croatia Open Umag[uredi | uredi kôd]
Međunarodno prvenstvo Hrvatske u tenisu (International tennis Championship of Croatia) turnir je iz ATP World Tour 250 serije, koji se od 1990. godine održava u Umagu.
Podrobniji članak o temi: Croatia Open Umag

Č[uredi | uredi kôd]

Četiri zagrebačka trga[uredi | uredi kôd]
Četiri zagrebačka trga bila je godišnja zagrebačka otvorena gradska atletska utrka u organizaciji Policijske uprave zagrebačke. Održavala se od 2001. do 2011. godine i bila je sastavni dio obilježavanja i proslave Dana policije. Duljina kružne staze bila je pet kilometara i povezivala je četiri zagrebačka trga: Trg Nikole Šubića Zrinskog, Strossmayerov trg, Trg Republike Hrvatske i Trg bana Josipa Jelačića. Njenu tradiciju nastavio je Zagrebački noćni cener.[3]

H[uredi | uredi kôd]

Hanžekovićev memorijal[uredi | uredi kôd]
Međunarodni atletski miting koji se održava u Zagrebu od 1951. godine.
Podrobniji članak o temi: Hanžekovićev memorijal

M[uredi | uredi kôd]

Malonogometni turnir Četiri kafića – memorijal Dino Petrinović[uredi | uredi kôd]
Malonogometni turnir Četiri kafića – memorijal Dino Petrović godišnji je malonogometni revijalni i humanitarni turnir pokrenut na poticaj Ivice Mornara 2002. godine u Splitu. Održava se u Športskom centru Gripe na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca. Na turniru, podijeljeni u četiri momčadi, sudjeluju poznati hrvatski športaši i treneri. Prihod od manifestacije namijenjen je Centru za rehabilitaciju MIR u Rudinama, u Kaštel Novom. Od 2006. godine turnir je memorijalni, u spomen na stradalog Dinu Petrinovića, vlasnika jednog od četiriju kafića.[4]
Podrobniji članak o temi: Malonogometni turnir "4 kafića" - Memorijal "Dino Petrinović"
Memorijal Ivana Ivančića[uredi | uredi kôd]
Atletsko natjecanje u bacanju kugle u sklopu Hanžekovićeva memorijala. Održava se od 2014. godine.
Podrobniji članak o temi: Memorijal Ivana Ivančića

R[uredi | uredi kôd]

Regata Sveti Duje[uredi | uredi kôd]
Međunarodno veslačko natjecanje koje se u organizaciji Splitskog sveučilišnog športskog saveza održava u Splitu. Prvi put se spominje u dokumentu iz 1825. godine. Obnovljeno je 2000. godine kao Regata sv. Duje, veslačka regata osmerca. Od 2002. godine ima međunarodni karakter.[5]
Popis dugovječnih i značajnijih regata u Hrvatskoj

S[uredi | uredi kôd]

Sljemenski maraton[uredi | uredi kôd]
Trail utrka na zagrebačkom Sljemenu. Održava se od 2000. godine.
Podrobniji članak o temi: Sljemenski maraton
Snježna kraljica[uredi | uredi kôd]
Ženska slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa. Održava se na zagrebačkom Sljemenu od 2005. godine.
Podrobniji članak o temi: Snježna kraljica
Snježni kralj[uredi | uredi kôd]
Muška slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa. Održava se na zagrebačkom Sljemenu od 2008. godine.
Podrobniji članak o temi: Snježni kralj
Split maraton[uredi | uredi kôd]
Split Maraton godišnja je manifestacija u organizaciji Maraton kluba Marjan. Održava se posljednjeg vikenda u veljači, a staza utrke je kružna i obilazi veliki dio grada Splita i sve njegove značajne simbole. Prvi put je održan 2001. godine na području Park šume Marjan, a od 2007. godine početak i kraj utrke je splitska Riva.[6]

V[uredi | uredi kôd]

Vinkovačka rekreativna biciklijada Tour natur[uredi | uredi kôd]
Vinkovačka rekreativna biciklijada Tour natur rekreativna je biciklistička utrka koje se u Vinkovcima održava od 2020. godine u organizaciji Turističke zajednice Grada Vinkovaca. Duljina staze je između petnaest i dvadeset kilometara i prolazi ulicama Vinkovaca te okolnim naseljima. U utrci sudjeluje nekoliko stotina natjecatelja.[7][8]

Z[uredi | uredi kôd]

Zagreb Indoors[uredi | uredi kôd]
Teniski turnir ATP World Tour 250 serije koji se, s prekidima, održavao u Zagrebu od 1996. do 2015. godine.
Podrobniji članak o temi: Zagreb Indoors
Zagreb Open[uredi | uredi kôd]
Teniski ATP Challenger Tour turnir.[9]
Zagrebački noćni cener[uredi | uredi kôd]
Zagrebački noćni cener godišnja je zagrebačka gradska noćna ulična atletska utrka. Održava se od 2012. godine. Duljina staze je deset kilometara, a utrkom se obilježava i Mjesec borbe protiv ovisnosti.[10]

Povezano[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 12HR, www.12hr.run, arhivirano 29. studenoga 2021., pristupljeno 16. prosinca 2021.
  2. O Utrci / CRO Race 2021, www.crorace.com, arhivirano 15. rujna 2021., pristupljeno 28. rujna 2021.
  3. NAJAVA: Atletska utrka «Četiri zagrebačka trga 2010.», objavljeno 24. rujna 2010., pristupljeno 16. prosinca 2021.
  4. Albatrosu titula, Prosinečkom ovacije, www.split-online.com, objavljeno 27. prosinca 2006., arhivirano 25. travnja 2007., pristupljeno 27. prosinca 2021.
  5. O regati, www.regata-svetiduje.com, arhivirano 7. ožujka 2020. ,pristupljeno 25. rujna 2021.
  6. O nama, www.splitmarathon.com, arhivirano 2. ožujka 2021., pristupljeno 27. rujna 2021.
  7. U Vinkovcima održana 1. Vinkovačka rekreativna biciklijada “Tour natur” s više od 100 sudionika, biciklisti.hr, objavljeno 19. listopada 2020., arhivirano 26. prosinca 2021., pristupljeno 15. svibnja 2022.
  8. Vinkovačka 3. rekreativna biciklijada Tour Natur okupila više od 400 sudionika, www.glas-slavonije.hr, objavljeno 14. svibnja 2022., arhivirano i pristupljeno 15. svibnja 2022.
  9. ATP Challenger Zagreb Open, www.zagreb.hr, pristupljeno 10. svibnja 2021.
  10. O utrci, www.cener.hr, arhivirano 22. prosinca 2020., pristupljeno 16. prosinca 2021.