Dodatak:Popis iranskih jezera

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Popis iranskih prirodnih jezera:

Ime Pokrajina Koordinate Površina (ha) Zapremina () Dubina (m) Visina (m) Vrsta
Ab-e Abgir-e Handaklu Zandžanska 36°53′36″N 47°27′30″E / 36.89333°N 47.45833°E / 36.89333; 47.45833 - - - 1603 -
Ab-e Šur Istočni Azarbajdžan 37°57′0″N 47°9′0″E / 37.95°N 47.15°E / 37.95; 47.15 - - - 1695 -
Ab-e Šur Jazdska 33°39′0″N 56°34′54″E / 33.65°N 56.58167°E / 33.65; 56.58167 - - - 736 -
Adžigol Golestan 37°24′45″N 54°41′0″E / 37.4125°N 54.68333°E / 37.4125; 54.68333 - - - 1 -
Ak-Gol Markazi 34°32′29″N 49°1′59″E / 34.54139°N 49.03306°E / 34.54139; 49.03306 - - - 1631 -
Ak-Gol Zapadni Azarbajdžan 39°32′16″N 44°45′37″E / 39.53778°N 44.76028°E / 39.53778; 44.76028 - - - 783 -
Alagol Golestan 37°21′38″N 54°35′40″E / 37.36056°N 54.59444°E / 37.36056; 54.59444 - - - 250 -
Almagol Golestan 37°25′47″N 54°38′41″E / 37.42972°N 54.64472°E / 37.42972; 54.64472 - - - 0 -
Amalu-Goli Istočni Azarbajdžan 37°39′55″N 46°37′53″E / 37.66528°N 46.63139°E / 37.66528; 46.63139 - - - 2405 kratersko; slatkovodno
Aržan Fars 29°36′43″N 51°58′37″E / 29.61194°N 51.97694°E / 29.61194; 51.97694 1400,0 56,000.000 4,0 1990 tektonsko; slatkovodno
Atgoli Ardabilska 38°21′3″N 47°49′54″E / 38.35083°N 47.83167°E / 38.35083; 47.83167 3,0 80.000 5,0 2496 tektonsko; slatkovodno
Avan Kazvinska 36°28′59″N 50°26′38″E / 36.48306°N 50.44389°E / 36.48306; 50.44389 - - - 1862 -
Bahtegan Fars 29°20′57″N 53°51′10″E / 29.34917°N 53.85278°E / 29.34917; 53.85278 150.000,0 1.650,000.000 1,1 1525 tektonsko, slano
Band-e Čahruj Južni Horasan 31°9′44″N 59°42′58″E / 31.16222°N 59.71611°E / 31.16222; 59.71611 - - - 1001 -
Baram-e Mad-Ab Fars 30°36′12″N 51°46′53″E / 30.60333°N 51.78139°E / 30.60333; 51.78139 - - - 2828 -
Baram-e Sefid Fars 30°37′39″N 51°51′33″E / 30.6275°N 51.85917°E / 30.6275; 51.85917 - - - 2112 -
Baram-e Sijah Fars 30°35′54″N 51°52′21″E / 30.59833°N 51.8725°E / 30.59833; 51.8725 - - - 2422 -
Barm-e Alvan Kuhgiluje i Bojer-Ahmad 31°0′35″N 50°14′26″E / 31.00972°N 50.24056°E / 31.00972; 50.24056 - - - 1161 -
Barm-e Hafpar Kuhgiluje i Bojer-Ahmad 31°18′38″N 50°39′58″E / 31.31056°N 50.66611°E / 31.31056; 50.66611 - - - 1715 -
Barm-e Movr-e Zard Kuhgiluje i Bojer-Ahmad 31°13′40″N 50°47′20″E / 31.22778°N 50.78889°E / 31.22778; 50.78889 - - - 2180 -
Barm-e Šahzade Abdulah Huzestan 31°24′7″N 50°9′24″E / 31.40194°N 50.15667°E / 31.40194; 50.15667 - - - 1760 -
Barm-e Šerang-Rang Kuhgiluje i Bojer-Ahmad 31°15′12″N 50°45′3″E / 31.25333°N 50.75083°E / 31.25333; 50.75083 - - - 2628 -
Barm-e Šur Fars 30°5′9″N 50°59′35″E / 30.08583°N 50.99306°E / 30.08583; 50.99306 - - - 742 -
Barm-e Šur Huzestan 31°30′51″N 49°41′32″E / 31.51417°N 49.69222°E / 31.51417; 49.69222 - - - 588 -
Barm-Firuz Fars 30°22′44″N 51°56′31″E / 30.37889°N 51.94194°E / 30.37889; 51.94194 - - - 3329 -
Bazangansko jezero Razavi Horasan 36°18′52″N 60°28′51″E / 36.31444°N 60.48083°E / 36.31444; 60.48083 69,0 5,520.000 12,0 852 tektonsko; slatkovodno
Berke-je Pošt-e Sijah Hormuzgan 27°0′0″N 54°4′45″E / 27°N 54.07917°E / 27; 54.07917 - - - 328 -
Bidšahersko jezero Fars 27°57′34″N 53°46′26″E / 27.95944°N 53.77389°E / 27.95944; 53.77389 - - - 754 -
Biše-je Ab-Garm Fars 29°5′24″N 51°57′19″E / 29.09°N 51.95528°E / 29.09; 51.95528 - - - 728 -
Biše-je Katak Čahar-Mahal i Bahtijari 31°50′18″N 51°5′47″E / 31.83833°N 51.09639°E / 31.83833; 51.09639 - - - 2205 -
Biše-je Naseri Fars 29°6′31″N 51°57′3″E / 29.10861°N 51.95083°E / 29.10861; 51.95083 - - - 716 -
Bone-je Sartijuk Huzestan 31°32′56″N 49°36′56″E / 31.54889°N 49.61556°E / 31.54889; 49.61556 - - - 570 -
Čah-Zangar Kermanska 29°47′7″N 55°14′2″E / 29.78528°N 55.23389°E / 29.78528; 55.23389 - - - 1687 -
Čah-Zelzele Fars 28°15′31″N 54°19′3″E / 28.25861°N 54.3175°E / 28.25861; 54.3175 - - - 1070 -
Čal-Tar Čahar-Mahal i Bahtijari 31°51′40″N 51°1′23″E / 31.86111°N 51.02306°E / 31.86111; 51.02306 - - - 2514 -
Čale-Beton Huzestan 32°11′57″N 49°0′26″E / 32.19917°N 49.00722°E / 32.19917; 49.00722 - - - 481 -
Češme-Namak Razavi Horasan 35°6′54″N 61°1′48″E / 35.115°N 61.03°E / 35.115; 61.03 220,0 24,000.000 1,5 727 tektonsko; slano
Čonak-Gol Istočni Azarbajdžan 37°39′10″N 46°44′17″E / 37.65278°N 46.73806°E / 37.65278; 46.73806 - - - 2160 kratersko, slatkovodno
Dagal-e Mordar Južni Horasan 30°53′0″N 59°59′0″E / 30.88333°N 59.98333°E / 30.88333; 59.98333 - - - 1162 -
Dak-e Bala Južni Horasan 33°42′54″N 59°39′12″E / 33.715°N 59.65333°E / 33.715; 59.65333 - - - 1200 -
Dak-e Bazir Jazdska 32°36′50″N 58°0′37″E / 32.61389°N 58.01028°E / 32.61389; 58.01028 - - - 957 -
Dak-e Birk Južni Horasan 33°19′19″N 58°21′1″E / 33.32194°N 58.35028°E / 33.32194; 58.35028 - - - 1242 -
Dak-e Čehel-Tan Jazdska 31°47′17″N 54°41′35″E / 31.78806°N 54.69306°E / 31.78806; 54.69306 - - - 1299 -
Dak-e Daraz Jazdska 31°2′25″N 54°46′29″E / 31.04028°N 54.77472°E / 31.04028; 54.77472 - - - 1679 -
Dak-e De-Šak Južni Horasan 32°42′49″N 58°13′39″E / 32.71361°N 58.2275°E / 32.71361; 58.2275 - - - 957 -
Dak-e Gur-Hovri Kermanska 30°58′6″N 54°42′51″E / 30.96833°N 54.71417°E / 30.96833; 54.71417 - - - 1678 -
Dak-e Hadži-Eshak Razavi Horasan 34°22′1″N 59°26′9″E / 34.36694°N 59.43583°E / 34.36694; 59.43583 - - - 854 -
Dak-e Hamun Južni Horasan 33°38′42″N 60°30′0″E / 33.645°N 60.5°E / 33.645; 60.5 150,0 375.000 0,5 682 tektonsko; slano
Dak-e Hejrabad Jazdska 33°52′26″N 56°11′49″E / 33.87389°N 56.19694°E / 33.87389; 56.19694 - - - 772 -
Dak-e Hovz-Band Južni Horasan 33°6′8″N 58°25′5″E / 33.10222°N 58.41806°E / 33.10222; 58.41806 - - - 1244 -
Dak-e Hovz-Gazal Kermanska 31°0′42″N 54°43′9″E / 31.01167°N 54.71917°E / 31.01167; 54.71917 - - - 1691 -
Dak-e Kadir Jazdska 32°31′22″N 56°57′6″E / 32.52278°N 56.95167°E / 32.52278; 56.95167 - - - 943 -
Dak-e Kadžvan Južni Horasan 33°12′29″N 58°20′21″E / 33.20806°N 58.33917°E / 33.20806; 58.33917 - - - 1244 -
Dak-e Kermani Jazdska 31°7′22″N 54°50′31″E / 31.12278°N 54.84194°E / 31.12278; 54.84194 - - - 1632 -
Dak-e Kodidže Jazdska 32°41′26″N 55°52′42″E / 32.69056°N 55.87833°E / 32.69056; 55.87833 - - - 892 -
Dak-e Korizi Jazdska 32°32′55″N 55°58′45″E / 32.54861°N 55.97917°E / 32.54861; 55.97917 - - - 870 -
Dak-e Lafu Jazdska 31°8′27″N 54°47′53″E / 31.14083°N 54.79806°E / 31.14083; 54.79806 - - - 1702 -
Dak-e Langari Jazdska 32°5′34″N 55°49′0″E / 32.09278°N 55.81667°E / 32.09278; 55.81667 - - - 1510 -
Dak-e Lutak Kermanska 31°15′3″N 58°32′15″E / 31.25083°N 58.5375°E / 31.25083; 58.5375 - - - 615 -
Dak-e Marzangi Južni Horasan 33°23′56″N 60°46′56″E / 33.39889°N 60.78222°E / 33.39889; 60.78222 - - - 666 -
Dak-e Mahije Južni Horasan 33°58′0″N 60°2′0″E / 33.96667°N 60.03333°E / 33.96667; 60.03333 - - - 821 -
Dak-e Muhamed-han Južni Horasan 31°14′58″N 59°7′32″E / 31.24944°N 59.12556°E / 31.24944; 59.12556 - - - 881 -
Dak-e Muhamedabad Južni Horasan 33°23′11″N 58°38′10″E / 33.38639°N 58.63611°E / 33.38639; 58.63611 - - - 1300 -
Dak-e Puze-Rig Razavi Horasan 34°29′8″N 59°27′29″E / 34.48556°N 59.45806°E / 34.48556; 59.45806 - - - 853 -
Dak-e Rabat Južni Horasan 33°25′12″N 58°12′32″E / 33.42°N 58.20889°E / 33.42; 58.20889 - - - 1253 -
Dak-e Sar-Hamat Južni Horasan 31°19′54″N 59°7′12″E / 31.33167°N 59.12°E / 31.33167; 59.12 - - - 892 -
Dak-e Sijahbal Južni Horasan 31°29′8″N 59°46′25″E / 31.48556°N 59.77361°E / 31.48556; 59.77361 - - - 1062 -
Dak-e Sorh Isfahanska 33°34′14″N 52°44′40″E / 33.57056°N 52.74444°E / 33.57056; 52.74444 - - - 947 -
Dak-e Šekafte Južni Horasan 33°41′39″N 59°43′51″E / 33.69417°N 59.73083°E / 33.69417; 59.73083 - - - 1198 -
Darivak Teheranska 36°3′0″N 51°28′0″E / 36.05°N 51.46667°E / 36.05; 51.46667 - - - 3438 -
Dašt-e Gejb-Hamun Sistan i Beludžistan 28°6′38″N 60°50′21″E / 28.11056°N 60.83917°E / 28.11056; 60.83917 - - - 1353 -
Delfune Luristan 33°5′15″N 47°42′13″E / 33.0875°N 47.70361°E / 33.0875; 47.70361 - - - 718 -
Fešang-Či Kavzinska 36°18′48″N 50°4′31″E / 36.31333°N 50.07528°E / 36.31333; 50.07528 - - - 1431 -
Garov Gord-e Zarin Zapadni Azarbajdžan 37°10′40″N 44°51′22″E / 37.17778°N 44.85611°E / 37.17778; 44.85611 - - - 2239 -
Gavhuni Isfahanska / Jazdska 32°8′57″N 52°51′14″E / 32.14917°N 52.85389°E / 32.14917; 52.85389 - - - 1451 -
Gol-Navar Zapadni Azarbajdžan 38°56′3″N 44°12′28″E / 38.93417°N 44.20778°E / 38.93417; 44.20778 - - - 2327 -
Gol-Ramijan Golestan 36°58′34″N 55°6′21″E / 36.97611°N 55.10583°E / 36.97611; 55.10583 - - - 340 -
Golkani Hormuzgan 27°10′44″N 56°15′25″E / 27.17889°N 56.25694°E / 27.17889; 56.25694 - - - 4 -
Gorgi Sistan i Beludžistan 29°54′48″N 60°27′18″E / 29.91333°N 60.455°E / 29.91333; 60.455 - - - 1259 -
Gugli Istočni Azarbajdžan 37°42′29″N 46°8′42″E / 37.70806°N 46.145°E / 37.70806; 46.145 - - - 2279 -
Gurija Luristan 33°5′12″N 47°42′2″E / 33.08667°N 47.70056°E / 33.08667; 47.70056 - - - 718 -
Guzgol Ardabilska 38°3′43″N 48°6′40″E / 38.06194°N 48.11111°E / 38.06194; 48.11111 3,6 54.000 3,0 1611 tektonsko, slano
Hadar-Hadži Zapadni Azarbajdžan 37°1′54″N 45°32′46″E / 37.03167°N 45.54611°E / 37.03167; 45.54611 - - - 1281 -
Hadž-Alikoli Semnanska 35°57′2″N 54°46′42″E / 35.95056°N 54.77833°E / 35.95056; 54.77833 - - - 1048 -
Haft-Barm Fars 29°49′9″N 52°2′17″E / 29.81917°N 52.03806°E / 29.81917; 52.03806 - - - 2150 -
Hamun-e Džaz-Murijan Kermanska / Sistan i Beludžistan 27°24′0″N 58°49′27″E / 27.4°N 58.82417°E / 27.4; 58.82417 280.000,0 2.800,000.000 2,0 367 tektonsko; slano
Hamun-e Helmand Sistan i Beludžistan 31°0′0″N 61°15′0″E / 31°N 61.25°E / 31; 61.25 - - - 462 -
Hamun-e Maškel Sistan i Beludžistan 28°15′0″N 62°55′0″E / 28.25°N 62.91667°E / 28.25; 62.91667 - - - 498 -
Hamun-e Sabari Sistan i Beludžistan 31°25′31″N 61°13′40″E / 31.42528°N 61.22778°E / 31.42528; 61.22778 - - - 458 -
Hamun-e Tagar Sistan i Beludžistan 28°16′36″N 60°37′45″E / 28.27667°N 60.62917°E / 28.27667; 60.62917 - - - 1411 -
Harmsko jezero Fars 28°14′27″N 53°27′36″E / 28.24083°N 53.46°E / 28.24083; 53.46 - - - 798 -
Hoške-Darja Gilan 37°19′30″N 48°52′19″E / 37.325°N 48.87194°E / 37.325; 48.87194 - - - 1367 -
Gadir-e Asb Isfahanska 34°27′11″N 51°20′30″E / 34.45306°N 51.34167°E / 34.45306; 51.34167 1100,0 5,500.000 1,0 787 tektonsko; slano
Gohar Luristan 33°18′20″N 49°16′59″E / 33.30556°N 49.28306°E / 33.30556; 49.28306 87,8 12,260.000 28,0 2335 ledenjačko; slatkovodno
Havir Teheranska 35°43′56″N 52°14′43″E / 35.73222°N 52.24528°E / 35.73222; 52.24528 6,0 420.000 14,0 2896 tektonsko; slatkovodno
Hovz-e Soltan Komska 35°0′44″N 50°56′56″E / 35.01222°N 50.94889°E / 35.01222; 50.94889 28.000,0 140,000.000 1,0 798 tektonsko; slano
Imersko jezero Golestan 37°8′0″N 54°52′0″E / 37.13333°N 54.86667°E / 37.13333; 54.86667 - - - 16 -
Istahr-e Abijari Isfahanska 33°42′26″N 50°34′13″E / 33.70722°N 50.57028°E / 33.70722; 50.57028 - - - 1723 -
Istahr-e Džohni-Goli Istočni Azarbajdžan 38°39′55″N 45°54′22″E / 38.66528°N 45.90611°E / 38.66528; 45.90611 - - - 2349 -
Istahr-e Gol-Darehsi Istočni Azarbajdžan 37°49′53″N 46°10′23″E / 37.83139°N 46.17306°E / 37.83139; 46.17306 - - - 1905 -
Istahr-e Hašt Istočni Azarbajdžan 37°50′0″N 46°57′34″E / 37.83333°N 46.95944°E / 37.83333; 46.95944 - - - 2426 -
Istahr-e Kas Razavi Horasan 36°21′19″N 59°8′15″E / 36.35528°N 59.1375°E / 36.35528; 59.1375 - - - 1979 -
Istahr-e Kovč-Goli Istočni Azarbajdžan 38°37′49″N 45°54′33″E / 38.63028°N 45.90917°E / 38.63028; 45.90917 - - - 2317 -
Istahr-e Kuri-Gol Istočni Azarbajdžan 37°25′39″N 46°45′52″E / 37.4275°N 46.76444°E / 37.4275; 46.76444 - - - 1683 -
Jari-Kale Zapadni Azarbajdžan 38°17′13″N 45°1′39″E / 38.28694°N 45.0275°E / 38.28694; 45.0275 - - - 1382 -
Kabud-Istahr Gilan 36°51′24″N 49°46′22″E / 36.85667°N 49.77278°E / 36.85667; 49.77278 - - - 1871 -
Kadir Markazi 34°23′27″N 50°6′1″E / 34.39083°N 50.10028°E / 34.39083; 50.10028 3,4 32.000 2,0 1803 tektonsko; slano
Kafe-je Anar Kermanska 31°3′48″N 55°26′32″E / 31.06333°N 55.44222°E / 31.06333; 55.44222 - - - 1271 -
Kafe-je Dehejdar Kermanska 31°3′5″N 55°8′27″E / 31.05139°N 55.14083°E / 31.05139; 55.14083 - - - 1416 -
Kafe-je Govr-Harbari Jazdska 32°28′46″N 56°25′4″E / 32.47944°N 56.41778°E / 32.47944; 56.41778 - - - 928 -
Kafe-je Hejdarabad Jazdska 31°12′28″N 54°59′40″E / 31.20778°N 54.99444°E / 31.20778; 54.99444 - - - 1447 -
Kafe-je Mehdiabad Jazdska 31°16′16″N 54°59′59″E / 31.27111°N 54.99972°E / 31.27111; 54.99972 - - - 1424 -
Kafe-je Nader Jazdska 32°34′0″N 57°41′0″E / 32.56667°N 57.68333°E / 32.56667; 57.68333 - - - 734 -
Kafe-je Namak Jazdska 30°22′43″N 54°18′58″E / 30.37861°N 54.31611°E / 30.37861; 54.31611 - - - 1491 -
Kafe-je Takestan Jazdska 31°30′46″N 53°15′3″E / 31.51278°N 53.25083°E / 31.51278; 53.25083 - - - 1490 -
Kaftarsko jezero Fars 30°33′52″N 52°45′54″E / 30.56444°N 52.765°E / 30.56444; 52.765 - - - 2317 -
Kahriz Čahar-Mahal i Bahtijari 31°48′59″N 51°2′37″E / 31.81639°N 51.04361°E / 31.81639; 51.04361 - - - 3375 -
Kaku-Istahr Golestan 36°32′32″N 54°25′50″E / 36.54222°N 54.43056°E / 36.54222; 54.43056 - - - 2609 -
Kalkanlu Ardabilska 38°55′16″N 48°3′35″E / 38.92111°N 48.05972°E / 38.92111; 48.05972 1,0 15.000 3,0 1673 tektonsko, slatkovodno
Kara-Bolag-Goli Zapadni Azarbajdžan 39°31′49″N 44°49′24″E / 39.53028°N 44.82333°E / 39.53028; 44.82333 - - - 774 -
Kara-Gol (Ardabil) Ardabilska 38°20′13″N 47°54′9″E / 38.33694°N 47.9025°E / 38.33694; 47.9025 - - - 3072 tektonsko; slatkovodno
Kara-Gol (Haštrud) Istočni Azarbajdžan 37°14′48″N 46°54′17″E / 37.24667°N 46.90472°E / 37.24667; 46.90472 4,5 100.000 4,0 1798 tektonsko; slatkovodno
Kara-Gol (Sarab) Istočni Azarbajdžan 38°8′14″N 47°39′54″E / 38.13722°N 47.665°E / 38.13722; 47.665 5,0 75.000 6,0 2738 tektonsko; slatkovodno
Kaspijsko jezero Gilan / Mazandaran / Golestan 41°40′0″N 50°40′0″E / 41.66667°N 50.66667°E / 41.66667; 50.66667 37,100.000,0 69,400.000,000.000 1025,0 −28 tektonsko; slano
Kavir-e Alahabad Jazdska 32°41′7″N 55°31′46″E / 32.68528°N 55.52944°E / 32.68528; 55.52944 - - - 1120 -
Kavir-e Darandžir Jazdska 32°8′49″N 55°5′45″E / 32.14694°N 55.09583°E / 32.14694; 55.09583 - - - 882 -
Kavir-e Mejkan Markazi 34°11′43″N 49°48′54″E / 34.19528°N 49.815°E / 34.19528; 49.815 10.640,0 74,500.000 1,4 1657 tektonsko; slano
Kavir-e Namak Razavi Horasan / Jazdska 34°40′15″N 57°38′43″E / 34.67083°N 57.64528°E / 34.67083; 57.64528 - - - 807 -
Kavir-e Namakzar Razavi Horasan 34°40′39″N 58°58′50″E / 34.6775°N 58.98056°E / 34.6775; 58.98056 - - - 834 -
Kavir-e Sagand Jazdska 32°27′54″N 55°24′22″E / 32.465°N 55.40611°E / 32.465; 55.40611 - - - 1000 -
Kavir-e Sijah-Kuh Isfahanska 32°44′30″N 53°45′49″E / 32.74167°N 53.76361°E / 32.74167; 53.76361 - - - 958 -
Kavir-e Sijah-Tak Jazdska 32°45′47″N 55°6′21″E / 32.76306°N 55.10583°E / 32.76306; 55.10583 - - - 855 -
Kavir-e Tarik-Reza Jazdska 33°42′4″N 55°38′48″E / 33.70111°N 55.64667°E / 33.70111; 55.64667 - - - 690 -
Kečli-Gol Istočni Azarbajdžan 37°5′35″N 46°51′31″E / 37.09306°N 46.85861°E / 37.09306; 46.85861 - - - 2163 -
Kiv Luristan 33°30′28″N 48°21′5″E / 33.50778°N 48.35139°E / 33.50778; 48.35139 - - - 1198 -
Kivar Hamadanska 34°6′32″N 48°19′28″E / 34.10889°N 48.32444°E / 34.10889; 48.32444 - - - 1873 -
Kizil-Bare-Goli Ardabilska 38°15′0″N 47°53′0″E / 38.25°N 47.88333°E / 38.25; 47.88333 4,0 160.000 8,0 3514 tektonsko; slatkovodno
Kizil-Gol Ardabilska 38°11′48″N 47°52′40″E / 38.19667°N 47.87778°E / 38.19667; 47.87778 1,0 19.000 4,0 2958 tektonsko, slatkovodno
Kohle-je Kazemi Kuhgiluje i Bojer-Ahmad 31°0′10″N 50°13′57″E / 31.00278°N 50.2325°E / 31.00278; 50.2325 - - - 1040 -
Kovpi-je Baba-Ali Zapadni Azarbajdžan 36°57′24″N 45°52′40″E / 36.95667°N 45.87778°E / 36.95667; 45.87778 - - - 1240 -
Kura-Navar Sistan i Beludžistan 30°12′9″N 60°13′0″E / 30.2025°N 60.21667°E / 30.2025; 60.21667 - - - 1407 -
Kuri-Gol Istočni Azarbajdžan 37°55′0″N 46°42′0″E / 37.91667°N 46.7°E / 37.91667; 46.7 120,0 3,000.000 5,0 1905 tektonsko, slatkovodno
Kuri-Gol Ardabilska 38°8′52″N 47°51′13″E / 38.14778°N 47.85361°E / 38.14778; 47.85361 0,5 5000 2,0 2808 tektonsko; slatkovodno
Maharlu Fars 29°26′56″N 52°49′3″E / 29.44889°N 52.8175°E / 29.44889; 52.8175 25.000,0 240,000.000 2,0 1453 tektonsko, slano
Mali Gohar Luristan 33°17′29″N 49°18′49″E / 33.29139°N 49.31361°E / 33.29139; 49.31361 2,8 56.000 4,0 2410 ledenjačko; slatkovodno
Marmišu Zapadni Azarbajdžan 37°34′58″N 44°38′8″E / 37.58278°N 44.63556°E / 37.58278; 44.63556 - - - 1724 -
Mejdan-e Gel Fars 28°56′15″N 55°3′47″E / 28.9375°N 55.06306°E / 28.9375; 55.06306 - - - 1560 -
Namak Isfahanska, Komska i Semnanska 34°29′31″N 51°52′50″E / 34.49194°N 51.88056°E / 34.49194; 51.88056 156.000,0 780,000.000 1,0 788 tektonsko; slano
Namak Golestan 37°24′3″N 54°38′44″E / 37.40083°N 54.64556°E / 37.40083; 54.64556 - - - 17 -
Namak Razavi Horasan 35°10′1″N 61°2′10″E / 35.16694°N 61.03611°E / 35.16694; 61.03611 280,0 1,400.000 1,0 757 tektonsko; slano
Namak-e Horam-Dašt Kermanska 29°15′42″N 58°29′4″E / 29.26167°N 58.48444°E / 29.26167; 58.48444 - - - 823 -
Namak-e Motonaveb Kermanska 29°24′17″N 55°24′17″E / 29.40472°N 55.40472°E / 29.40472; 55.40472 - - - 1681 -
Namakzar Južni / Razavi Horasan 33°58′32″N 60°28′25″E / 33.97556°N 60.47361°E / 33.97556; 60.47361 80.000,0 400,000.000 1,0 596 tektonsko; slano
Namakzar-e Abarku Jazdska 30°58′0″N 53°29′51″E / 30.96667°N 53.4975°E / 30.96667; 53.4975 - - - 1448 -
Namakzar-e Sehlabad Južni Horasan 32°7′0″N 59°56′33″E / 32.11667°N 59.9425°E / 32.11667; 59.9425 - - - 1328 -
Namakzar-e Vašan Sistan i Beludžistan 30°18′23″N 60°31′1″E / 30.30639°N 60.51694°E / 30.30639; 60.51694 - - - 1245 -
Navar Sistan i Beludžistan 30°7′31″N 60°28′0″E / 30.12528°N 60.46667°E / 30.12528; 60.46667 - - - 1335 -
Nur Ardabilska / Gilan 37°59′52″N 48°33′53″E / 37.99778°N 48.56472°E / 37.99778; 48.56472 560,0 16,800.000 5,5 2480 -
Parišan Fars 29°31′6″N 51°47′47″E / 29.51833°N 51.79639°E / 29.51833; 51.79639 4800,0 144,000.000 7,0 819 tektonsko; slatkovodno
Petergan Južni Horasan 33°30′10″N 60°36′59″E / 33.50278°N 60.61639°E / 33.50278; 60.61639 60.000,0 300,000.000 1,0 626 tektonsko; slano
Ras-Do-Bande Sistan i Beludžistan 28°6′58″N 59°14′37″E / 28.11611°N 59.24361°E / 28.11611; 59.24361 - - - 1100 -
Rigzar-e Čah-Katu Jazdska 32°7′40″N 56°25′50″E / 32.12778°N 56.43056°E / 32.12778; 56.43056 - - - 1096 -
Rigzar-e Sang-Sorh Jazdska 32°16′56″N 56°16′11″E / 32.28222°N 56.26972°E / 32.28222; 56.26972 - - - 929 -
Rigzar-e Šalapu Jazdska 32°25′44″N 56°21′0″E / 32.42889°N 56.35°E / 32.42889; 56.35 - - - 1077 -
Ruh-e Morgum Jazdska 33°9′48″N 57°3′5″E / 33.16333°N 57.05139°E / 33.16333; 57.05139 - - - 605 -
Sabalansko jezero Ardabilska 38°16′4″N 47°50′9″E / 38.26778°N 47.83583°E / 38.26778; 47.83583 1,0 80.000 15,0 4784 kratersko; slatkovodno
Sabz Razavi Horasan 36°20′35″N 59°3′20″E / 36.34306°N 59.05556°E / 36.34306; 59.05556 38,4 6,000.000 31,0 2295 tektonsko; slatkovodno
Sahun Teheranska 35°50′58″N 52°20′58″E / 35.84944°N 52.34944°E / 35.84944; 52.34944 10,0 10.000 2,0 3077 tektonsko; slatkovodno
Sakin Jazdska pokrajina 30°13′58″N 54°17′13″E / 30.23278°N 54.28694°E / 30.23278; 54.28694 - - - 1517 -
Sar-Gazu Hormuzgan 27°30′29″N 56°27′42″E / 27.50806°N 56.46167°E / 27.50806; 56.46167 - - - 181 -
Sarab-e Taht-e Sulejman Zapadni Azarbajdžan 36°36′15″N 47°14′6″E / 36.60417°N 47.235°E / 36.60417; 47.235 - - - 2151 -
Sarapsko jezero Istočni Azarbajdžan 37°55′11″N 47°42′19″E / 37.91972°N 47.70528°E / 37.91972; 47.70528 - - - 1741 -
Sargarmam-e Šejh Zapadni Azarbajdžan 37°11′7″N 44°48′57″E / 37.18528°N 44.81583°E / 37.18528; 44.81583 - - - 2727 -
Sari-Gol Ardabilska 38°12′42″N 47°50′24″E / 38.21167°N 47.84°E / 38.21167; 47.84 0,8 27.300 7,0 3432 tektonsko, slatkovodno
Sejran-Goli Zapadni Azarbajdžan 36°59′34″N 45°33′56″E / 36.99278°N 45.56556°E / 36.99278; 45.56556 - - - 1285 -
Sijah-Ab Ilamska 33°20′29″N 46°28′58″E / 33.34139°N 46.48278°E / 33.34139; 46.48278 - - - 953 -
Šak-e Bijardžomand Semnanska 35°49′37″N 55°34′1″E / 35.82694°N 55.56694°E / 35.82694; 55.56694 - - - 1146 -
Šat-e Bandan Huzestan 31°49′10″N 49°55′50″E / 31.81944°N 49.93056°E / 31.81944; 49.93056 - - - 826 -
Šat-e Ize Huzestan 31°53′7″N 49°51′41″E / 31.88528°N 49.86139°E / 31.88528; 49.86139 - - - 812 -
Šat-e Sorh Jazdska 31°7′25″N 54°43′1″E / 31.12361°N 54.71694°E / 31.12361; 54.71694 - - - 1714 -
Šat-e Tebembi Huzestan 32°40′52″N 49°25′23″E / 32.68111°N 49.42306°E / 32.68111; 49.42306 - - - 2207 -
Širin-Bahar Huzestan 32°20′56″N 49°36′15″E / 32.34889°N 49.60417°E / 32.34889; 49.60417 - - - 808 -
Šur-Gel Ardabilska 38°5′20″N 48°17′45″E / 38.08889°N 48.29583°E / 38.08889; 48.29583 20 400.000 4,0 1480 tektonsko, slano
Šur-Gel Zandžanska 36°32′43″N 47°30′1″E / 36.54528°N 47.50028°E / 36.54528; 47.50028 - - - 1805 -
Šur-Gol Ardabilska 38°4′15″N 48°7′32″E / 38.07083°N 48.12556°E / 38.07083; 48.12556 4,8 48.000 2,0 1575 tektonsko, slano
Šur-Gol Zapadni Azarbajdžan 37°2′40″N 45°28′18″E / 37.04444°N 45.47167°E / 37.04444; 45.47167 - - - 1281 -
Šurabil Ardabilska 38°12′48″N 48°16′58″E / 38.21333°N 48.28278°E / 38.21333; 48.28278 170,0 14,000.000 10,0 1365 tektonsko, slano
Šurehzar-e Mehragan Hormuzgan 26°40′47″N 54°44′8″E / 26.67972°N 54.73556°E / 26.67972; 54.73556 - - - 8 -
Tabi-je Ahank Teheranska 35°29′38″N 52°29′58″E / 35.49389°N 52.49944°E / 35.49389; 52.49944 - - - 1855 -
Tak-Farhad Sistan i Beludžistan 28°10′55″N 59°10′40″E / 28.18194°N 59.17778°E / 28.18194; 59.17778 - - - 995 -
Tak-Sif al-Dini Sistan i Beludžistan 28°11′41″N 59°7′11″E / 28.19472°N 59.11972°E / 28.19472; 59.11972 - - - 878 -
Tal-Ahugan Sistan i Beludžistan 28°14′58″N 59°4′15″E / 28.24944°N 59.07083°E / 28.24944; 59.07083 - - - 892 -
Tal-e Ov Fars 29°3′34″N 52°5′37″E / 29.05944°N 52.09361°E / 29.05944; 52.09361 - - - 901 -
Talabha-je Tabi Luristan 33°0′39″N 47°43′26″E / 33.01083°N 47.72389°E / 33.01083; 47.72389 - - - 496 krško, slatkovodno
Tar Teheranska 35°43′48″N 52°13′38″E / 35.73°N 52.22722°E / 35.73; 52.22722 37,0 3,300.000 18,0 2911 tektonsko; slatkovodno
Tardak Fars 29°13′4″N 52°15′20″E / 29.21778°N 52.25556°E / 29.21778; 52.25556 - - - 1968 krško, slatkovodno
Tašk Fars 29°44′0″N 53°35′0″E / 29.73333°N 53.58333°E / 29.73333; 53.58333 31.300,0 31,000.000 1,0 1525 tektonsko, slano
Urmija Istočni / Zapadni Azarbajdžan 37°42′0″N 45°19′0″E / 37.7°N 45.31667°E / 37.7; 45.31667 520.000,0 26.000,000.000 16,0 1280 tektonsko, slano
Valašt Mazandaran 36°32′19″N 51°17′23″E / 36.53861°N 51.28972°E / 36.53861; 51.28972 15,0 3,000.000 28,0 915 tektonsko; slatkovodno
Veliki Gur-Ab Čahar-Mahal i Bahtijari 31°46′42″N 50°26′44″E / 31.77833°N 50.44556°E / 31.77833; 50.44556 - - - 2322 -
Zard-Abe Luristan 33°4′41″N 47°39′2″E / 33.07806°N 47.65056°E / 33.07806; 47.65056 - - - 663 -
Zarivar Kurdistanska 35°32′56″N 46°7′47″E / 35.54889°N 46.12972°E / 35.54889; 46.12972 750,0 54,000.000 12,0 1281 tektonsko; slatkovodno

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Jezera Irana