Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: S

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
saa Aktivan Saba Čadski 1.340 (2000). Čad (Guéra) Živi Isto i jelkung.
sab Aktivan Živi
sac Aktivan Živi
sad Aktivan Živi
sae Aktivan Sabanês Brazil Živi
saf Aktivan Živi
sag Aktivan Živi
sah Aktivan Živi
sai aktivan Južnoamerički indijanski jezici Kolektivni identifikator za južnoameričke indijanske jezike.
saj Aktivan Živi
sak Aktivan Živi
sal aktivan Sališki jezici Kolektivni identifikator za sališke jezike.
sam Aktivan Samarijanski aramejski Semitski Palestina Izumrli Sirjačko pismo. Samarijanska religija.
san Aktivan Drevni
sao Aktivan Živi
sap Aktivan Živi
saq Aktivan Živi
sar Aktivan Saraveca Aravački Bolivija Izumrli Isto i sarabeca. Jezik Sarave Indijanaca.
sas Aktivan Živi
sat Aktivan Živi
sau Aktivan Živi
sav Aktivan Živi
saw Aktivan Živi
sax Aktivan Živi
say Aktivan Živi
saz Aktivan Živi
sba Aktivan Živi
sbb Aktivan Živi
sbc Aktivan Živi
sbd Aktivan Južni samo Mande 85.000 (1998). Burkina Faso (Nayala) Živi
sbe Aktivan Živi
sbf Aktivan Živi
sbg Aktivan Živi
sbh Aktivan Živi
sbi Aktivan Živi
sbj Aktivan Živi
sbk Aktivan Živi
sbl Aktivan Živi
sbm Aktivan Živi
sbn Aktivan Živi
sbo Aktivan Živi
sbp Aktivan Živi
sbq Aktivan Živi
sbr Aktivan Živi
sbs Aktivan Živi
sbt Aktivan Živi
sbu Aktivan Živi
sbv Aktivan Drevni
sbw Aktivan Živi
sbx Aktivan Živi
sby Aktivan Živi
sbz Aktivan Živi
sca Aktivan Sansu Tibetsko-burmanski 4.780 (2000). Burma Živi U čekanju priznanja da se uklopi u Hlersu [hle]
scb Aktivan Živi
sce Aktivan Živi
scf Aktivan San Miguel kreolski francuski Panama Živi
scg Aktivan Živi
sch Aktivan Živi
sci Aktivan Živi
sck Aktivan Živi
scl Aktivan Živi
scn Aktivan Živi
sco Aktivan Živi
scp Aktivan Živi
scq Aktivan Živi
scs Aktivan Živi
scu Aktivan Živi
scv Aktivan Sheni Nigerija Živi
scw Aktivan Živi
scx Aktivan Siculski Indoeuropski Italija (Sicilija) Drevni Ima dosta sličnosti s mesapskim [cms].
scy Povučen Skonski Germanski 80.000 (2002). Švedska, Danska Živi Isto i Skånska, Skånsk, Southern Swedish, istočnodanski. Dijalekti: halländska, skånska, blekingska, bornholmsk. Glavni regionalni grad Malmö.
sda Aktivan Živi
sdb Aktivan Shabak Indoiranski 15.000 (Blau 1989). Irak. Živi Sela sjev. od Mosula: Ali Rach, Yangija, Khazna, Talara. →Iranski.
sdc Aktivan Živi
sdd Povučen Semendo Malajsko-polinezijski 105.000 (1989). Indonezija (Sumatra) Živi Povučen 14. 1. 12008 i uklopljen u centralnomalajski [pse].
sde Aktivan Živi
sdf Aktivan Sarli Indoiranski Manje od 20.000. Irak Živi Isto i sarliya. U provinciji Kirkuk. →Iranski.
sdg Aktivan Savi Indoiranski 3.000 (1983). Afganistan Živi Ima ih mopžda u Pakistanu po izbjegličkim logorima.
sdh Aktivan Živi
sdi Povučen Sindang Kelingi Malajsko-polinezijski 50.000 (1989). Indonezija (Sumatra) Živi Povučen 14. 1. 2008 i uklopljen u Col [liw].
sdj Aktivan Živi
sdk Aktivan Živi
sdl (zn) Aktivan Živi
sdm Aktivan Živi
sdn Aktivan Živi
sdo Aktivan Živi
sdp Aktivan Živi
sdr Aktivan Živi
sds Aktivan Sened Berberski Tunis Izumrli Sela: Sened, Tmagourt.
sdt Aktivan Živi
sdu Aktivan Živi
sdx Aktivan Živi
sdz Aktivan Živi
sea Aktivan Živi
seb Aktivan Živi
sec Aktivan Sechelt Sališki 40 (1990 D. Kinkade). Kanada (BC) Živi Pred izumiranjem. Etničkih 550 (1977 SIL). Indijanski naziv je ʃáʃíʃáɬɵm, što se speluje kao Shashishalhem. Američki termin Sechelt anglizam je od ʃíʃáɬ, Comox naziv za dio poluotoka Sechelt.
sed Aktivan Živi
see Aktivan Živi
sef Aktivan Živi
seg Aktivan Živi
seh Aktivan Živi
sei Aktivan Živi
sej Aktivan Živi
sek Aktivan Sekani Kanada Živi
sel Aktivan Živi
sem aktivan Semitski jezici Kolektivni identifikator za semitske jezike.
sen Aktivan Živi
seo Aktivan Živi
sep Aktivan Živi
seq Aktivan Živi
ser Aktivan Serrano Šošomski SAD Živi
ses Aktivan Živi
set Aktivan Živi
seu Aktivan Živi
sev Aktivan Živi
sew Aktivan Živi
sey Aktivan Živi
sez Aktivan Živi
sfb (zn) Aktivan Živi
sfe Neaktivan Istočni subanen Malajsko-polinezijski 7.000-8.000 Filipini Živi Zahtjev za priznanje u čekanju. Autonim: Salugnen. Isto i Guinselugnen.
sfm Aktivan Živi
sfs (zn) Aktivan Živi
sfw Aktivan Živi
sga Aktivan Povijesni
sgb Aktivan Živi
sgc Aktivan Živi
sge Aktivan Živi
sgg (zn) Aktivan Živi
sgh Aktivan Shughni Indoiranski 60.000 Tadžikistan, Afganistan Živi Više dijalekata: rushani (rushan, roshani, oroshani), bartangi (bartang), oroshor (roshorvi), khufi (khuf, chuf), shughni (shugan, shugnan, shighni, khugni).
sgi Aktivan Živi
sgj Neaktivan Surgujia Indoiranski Indija Živi Zahtjev za priznanje u čekanju. Isto i surgujia-chhattisgarhi, surguja, suraji, surgujia, surjugia
sgk Aktivan Živi
sgl Povučen Sanglechi-Ishkashimi Indoiranski 1.500. Afganistan Živi Etničkih 1.000 u dolini Sanglech (1990 A. Kibrik). Ishkashimi 17 sela; Sanglechi u 2. Dijalekti Zebak (Zebaki), Sanglechi, Ishkashimi (Ishkashmi, Ishkashim, Eshkashimi) možda su posbni jezici. 18. 1. 2010 i podijeljen je na dva jezika Sanglechi [sgy] i Ishkashimi [isk]
sgm Aktivan Živi
sgo Aktivan Živi
sgp Aktivan Živi
sgr Aktivan Živi
sgs Odbijen Singliš Kreolski Singapur 3.000.000[1] Živi Isto i singapurski engleski. 18. 2. 2007 odbijen zahtijev za postojanje jezika[2].
sgt Aktivan Živi
sgu Aktivan Salas Indonezija Živi
sgw Aktivan Sebat Bet Gurage Semitski 2.320.000 (2006). Etiopija Živi Dijalekti: chaha 130.000, gura 20.000, muher 90.000, gyeto 80.000, ezha 120.000, gumer (gwemarra),.
sgx (zn) Aktivan Živi
sgy Aktivan Sanglechi Indoiranski Afganistan Živi Priznat 18. 1. 2010 podjelom jezika Sanglechi-Ishkashimi [sgl]. U dva selau dolini Sanglechi.
sgz Aktivan Živi
sha Aktivan Živi
shb Aktivan Ninam Yanomam 570. Brazil, Venezuela Živi Isto crichana, jawaperi, jawari, kasrapai, shiriana casapare, xirianá, yanam. Dijalekti: južni ninam (shirishana, mukajai), sjeverni ninam (shiriana, uraricaa-paragua).
shc Aktivan Živi
she Aktivan Sheko Omotski 40.000 (2007). Etiopija (Kafa) Živi Etničkih: 23.785 (1994 popis).
shg Aktivan Shua Kojsanski 6.000 (2004 R. Cook). Bocvana Živi oree-khwe (ǀoree, ǀkoree-khoe), ǁ’aiye (ǀaaye), ǀxaise (ǀhaise, ǀtaise, ǀhais, ǀais), tshidi-khwe (tsh’iti, tcaiti, sili, shete tsere), danisi (danisis, danisa, demisa, madenasse, madenassa, madinnisane), cara, deti, ganádi.
shh Aktivan Živi
shi Aktivan Tachelhit Berberski 3.000,000 (1998). Maroko; Alžir Živi Svoj jezik zovu tachelhit. Ostali nazivi: shilha.
shj Aktivan Živi
shk Aktivan Živi
shl Aktivan Živi
shm Aktivan Živi
shn Aktivan Šanski (Shan) Tai-Kadai 3.295.000. Burma, Kina, Tajland Živi Isto i veliki thai, mau, ngeo, ngiao, ngiaw, ngio, ngiow, sam, sha, tai luang, tai shan, tai yai, thai yai. Dijalekti: kokang shan, tai mao (mao, maw, mau, tai long, sjeverni shan). Burmansko pismo.
sho Aktivan Shanga Mande 5.000 (1995). Nigerija (Kebbi) Živi Sela: Gante, Lafugu, Zaria, Besse, Shanga, Dugu Raha, Dugu Tsofo, Bakin Turu.
shp Aktivan Shipibo-Conibo Pano 26.000 (2003 SIL). Peru. Živi Dijalekti: shipibo (alto ucayali), conibo (coniba), pisquibo, shetebo (setebo, setibo, xitibo, manoita), shipibo del madre de dios. Jezik Indijanaca Shipibo i Conibo.
shq Aktivan Živi
shr Aktivan Živi
shs Aktivan Shuswap Sališki 500 (2002 W. Poser); 1.255 (2001 popis). Kanada (BC) Živi Šusvapi sebe zovu Secwépmec, a svoj jezik Secwepmectsín. Engl. termin Shuswap amerikanizam je od Secwépmec.
sht Aktivan Shasta Živi
shu Aktivan Čadski arapski Semitski 1.139.000. Čad, Kamerun, Niger, Nigerija Živi Član je arapskog [ara] mj. Etnička gripa Shuwa Arapi.
shv Aktivan Shehri Semiti 25.000 (1993 popis). Oman Živi Plemena koja ga govore su Qara (Ehkeló, Ahkló), Shahra (Sheró, Shahara), Barahama, Bait Ash-Shaik i nešto Batahira.
shw Aktivan Živi
shx Aktivan Živi
shy Aktivan Tachawit Berberski 1.400.000 (1993). Alžir Živi Ostali nazivi: chaouia, chawi, shawia, shawiya, tacawit. Etnička grupa Šavija. Pismo tifinagh (berbersko)
shz Aktivan Živi
sia Aktivan Živi
sib Aktivan Živi
sic Povučen Malinguat Sepik-Ramu 9.000 (1986 PBT). PNG (East Sepik) Živi Isto: tshwosh, tshuosh, kwaruwikwundi, sepik plains. Dijalekti: koiwat, burui, chimbian, central sawos, eastern sawos. Povučen 16. 1. 2009 i podijeljen na Keak [keh] i Sos Kundi [sdk].
sid Aktivan Sidamo Kušitski 2.900.000 (2005 SIL). Etiopija Živi Svoj jezik zovu Sidaamu Afoo.
sie Aktivan Živi
sif Aktivan Živi
sig Aktivan Živi
sih Aktivan Zire Nova Kaledonija Živi
sii Aktivan Živi
sij Aktivan Živi
sik Aktivan Sikiana Brazil Živi
sil Aktivan Živi
sim Aktivan Živi
sin Aktivan Živi
sio aktivan Sijuški jezici Kolektivni identifikator za sijuške jezike.
sip Aktivan Živi
siq Aktivan Živi
sir Aktivan Živi
sis Aktivan Živi
sit aktivan Sinotibetski jezici Kolektivni identifikator za sinotibetske jezike.
siu Aktivan Živi
siv Aktivan Živi
siw Aktivan Živi
six Aktivan Živi
siy Aktivan Živi
siz Aktivan Siwi Berberski 30.000 (2006). Egipat Živi
sja Aktivan Živi
sjb Aktivan Živi
sjd Aktivan Živi
sje Aktivan Pite laponski Švedska, Norveška Živi
sjg Aktivan Živi
sjk Aktivan Živi
sjl Aktivan Živi
sjm Aktivan Živi
sjn Aktivan Živi
sjo Aktivan Živi
sjp Aktivan Živi
sjr Aktivan Živi
sjs Aktivan Senhaja de Srair Berberski Maroko Izumrli
sjt Aktivan Ter laponski Živi
sju Aktivan Ume laponski Švedska Živi
sjw Aktivan Živi
ska Aktivan Skagit Sališki 100 (1977 SIL). SAD (Wash.) Živi Etničkih 350 (1977 SIL).
skb Aktivan Živi
skc Aktivan Sauk Živi
skd Aktivan Južni sierra miwok SAD Živi
ske Aktivan Živi
skf Aktivan Sakirabiá Brazil Živi
skg Aktivan Živi
skh Aktivan Živi
ski Aktivan Živi
skj Aktivan Živi
skk Aktivan Živi
skl Povučen Selako Malajsko-polinezijski 103.800. Indonezija, Malezija. Živi Isto i selako dayak, salakau, silakau. Povučen 14. 1. 2008 i uklopljen u Kendayan (Salako) [knx]
skm Aktivan Živi
skn Aktivan Kolibugan Subanon Malajsko-polinezijski 20.000 (1998 SIL). Filipini (Mindanao) Živi Isto i calibugan, kalibugan, kolibugan. Poluotok Zamboanga.
sko Aktivan Živi
skp Aktivan Živi
skq Aktivan Živi
skr Aktivan Živi
sks Aktivan Živi
skt Aktivan Živi
sku Aktivan Živi
skv Aktivan Živi
skw Aktivan Živi
skx Aktivan Živi
sky Aktivan Živi
skz Aktivan Živi
sla aktivan Slavenski jezici Kolektivni identifikator za slavenske jezike.
slb Povučen Kahumamahon Saluan Malajsko-polinezijski 2.142 (2000 WCD). Indonezija (Sulawesi) Živi Povučen 14. 1. 2008 i uklopljen u Saluan [loe]
slc Aktivan Živi
sld Aktivan Živi
sle Aktivan Živi
slf (zn) Aktivan Živi
slg Aktivan Živi
slh Aktivan Southern Puget Sound Salish Sališki 110 (1990 popis). SAD (Wash.) Živi Dijalekti: duwamish, muckleshoot, nisqually, puyallup, snoqualmie, suquh. Plemena: Duwamish, Muckleshoot, Nisqually, Puyallup, Snoqualmie, Suquh.
sli Aktivan Živi
slj Aktivan Živi
slk Aktivan Živi
sll Aktivan Živi
slm Aktivan Živi
sln Aktivan Živi
slp Aktivan Živi
slq Aktivan Živi
slr Aktivan Živi
sls (zn) Aktivan Živi
slt Aktivan Živi
slu Aktivan Živi
slv Aktivan Slovenski Slavenski 1.909.050. Slovenija, Austrija, Mađ., Italija. Živi Dijalekt: donjokranjski, gornjokranjski, štajerski, primorski i prekomurski. Prekomurski je u očekivanju priznanja individualnog jezika čiji bi identifikator bio [pkm].
slw Aktivan Živi
slx Aktivan Živi
sly Aktivan Živi
slz Aktivan Živi
sma Aktivan Živi
smb Aktivan Živi
smc Aktivan Živi U čekanju dsa se povuče kao duplikat od yut.
smd Aktivan Živi
sme Aktivan Živi
smf Aktivan Živi
smg Aktivan Živi
smh Aktivan Živi
smi aktivan Laponski jezici Kolektivni identifikator za laponske jezike osim za sjeverni sami (se /sme), južni sami (sma), inari sami (smn), lule sami (smj), i skolt sami (sms).. Zovu se i samijski jezici.
smj Aktivan Živi
smk Aktivan Živi
sml Aktivan Živi
smm Aktivan Živi
smn Aktivan Živi
smo Aktivan Samoanski Malajsko-polinezijski 369,950. Samoa, Amer. Samoa Živi
smp Aktivan Samarijanski Semitski Palestina Izumrli Etničkih 620 (1999 H. Mutzafi). Religija (samarijanska) im je srodna judaizumu. Oko 30% živi blizu Nablusa i govore palestinskim arapskim [ajp], a ostali u Tel Avivu i govore hebrejski [heb]
smq Aktivan Živi
smr Aktivan Živi
sms Aktivan Živi
smt Aktivan Živi
smu Aktivan Živi
smv Aktivan Živi
smw Aktivan Živi
smx Aktivan Živi
smy Aktivan Živi
smz Aktivan Živi
sna Aktivan Živi
snb Aktivan Živi
snc Aktivan Živi
snd Aktivan Živi
sne Aktivan Živi
snf Aktivan Živi
sng Aktivan Živi
snh Aktivan Živi
sni Aktivan Sensi Pano Peru Izumrli Isto i mananahua, senti, tenti, Indijanci Sensi sastojali su se 1925 od 100 podgrupa: Ynubu (Inubu), Runubu, Casca. Desna obala rijeke Ucayali.
snj Aktivan Živi
snk Aktivan Soninke Mande 1.250.000. Mali, Gambija, Gvineja Bisau, Senegal. Živi Svoj jezik zovu Soninkanxaane.
snl Aktivan Živi
snm Aktivan Živi
snn Aktivan Živi
sno Aktivan Snohomish Sališki 10 (1998 J. Brooke) SAD (Wash.) Živi Gotovo izumro. Etničkih 800 (1977 SIL).
snp Aktivan Živi
snq Aktivan Živi
snr Aktivan Živi
sns Aktivan Živi
snu Aktivan Živi
snv Aktivan Živi
snw Aktivan Živi
snx Aktivan Živi
sny Aktivan Živi
snz Aktivan Živi
soa Aktivan Thai Song Tai-Kadai 32.300 (2000). Tajland Živi Isto i lao song, lao song dam, song. Tai viet pismo.
sob Aktivan Živi
soc Aktivan Živi
sod Aktivan Živi
soe Aktivan Živi
sog Aktivan Drevni
soh Aktivan Živi
soi Aktivan Živi
soj Aktivan Živi
sok Aktivan Sokoro Čadski 5.000 (1994 SIL). Čad (Guéra) Živi Isto i sokoro, bedanga.Skupina nazivana ‘Tunjur of Melfi’ oko Djebrena govorila je jednim sokoro dijalektom, dok danas govori čadskim arapskim [shu]
sol Aktivan Živi
som Aktivan Somalski Kušitski 13.871.700. Somalija, Džibuti, Etiopija, Kenija Živi Dijalekti: sjevernosomalski, benaadir i af-ashraaf (ashraaf)
soo Aktivan Živi
sop Aktivan Živi
soq Aktivan Živi
sor Aktivan Živi
sos Aktivan Seeku Mande 17.000. Burkina Faso (Houet) Živi Narod se zove Seemogo. Sjev. dijalekt se zove Timiku i ima 4 sela i 5.000 govornika; jućžni dijalekt je Gbeneku ,7 sela i 12.000 govornika.
sot Aktivan Živi
sou Aktivan Južni thai Tai-Kadai 4.500.000 (2006 Mahidol). Tajland Živi Isto i dambro, pak tai, pak thai, paktay. Dijalekti: tak bai (tai tak bai), thai malay (tai islam).
sov Aktivan Živi
sow Aktivan Živi
sox Aktivan Živi
soy Aktivan Živi
soz Aktivan Živi
spa Aktivan Živi
spb Aktivan Živi
spc Aktivan Sapé Venezuela Živi
spd Aktivan Živi
spe Aktivan Živi
spg Aktivan Sian Malezija (Sarawak) Živi
spi Aktivan Saponi Lakes Plain 4 (2000 S. Wurm). Indonezija (Papua) Živi Gotovo izumro. U selu Botawa. →Rasawa-Saponi. Nekada široj porodici Geelvink Bay.
spk Aktivan Živi
spl Aktivan Živi
spm Aktivan Živi
spo Aktivan Spokane Sališki SAD Živi
spp Aktivan Živi
spq Aktivan Živi
spr Aktivan Živi
sps Aktivan Živi
spt Aktivan Živi
spu Aktivan Živi
spv Neaktivan Sambalpuri Indoiranski 18.002.812 (2001) Indija Živi Zahtjev za priznanje u čekanju. Isto i dom, zapadni oriya, kosal, koshali
spx Aktivan Drevni
spy Aktivan Živi
sqa Aktivan Shama-Sambuga Voltaško-kongoanski 5.000 (1995 S. and S. Dettweiler). Nigerija (Niger, Kaduna) Živi
sqh Aktivan Shau Nigerija Živi
sqi (mj) Aktivan Albanski Albanski 5.825.000. Albanija, Kosovo, Italija, Grčka Živi Članovi mj su arbereški [aae], arvanitski [aat], gegijski [aln], toskijski [als].
sqk (zn) Neaktivan Albanski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Albanija Živi Zahtjev za priznanje u čekanju. Autonim: Gjuha e Shenjave Shqipe.
sqm Aktivan Živi
sqn Aktivan Izumrli
sqo Aktivan Živi
sqq Aktivan Živi
sqr Aktivan Povijesni
sqs (zn) Aktivan Živi
sqt Aktivan Sokotranski Semitski 64.000. Jemen (otok Soqotra) Živi Govori se i na otocima ’Abd al-Kuri i Samha u Adenskom zaljevu.
squ Aktivan Squamish Sališki 15 (2002 W. Poser). Kanada (BC) Živi Blizu izumiranja. Etničkih 2.300. Squawmishi svoj jezik nazivaju sqʷχʷuʔməʃ (spelovano Skwxwú7mesh)[3].
sra Aktivan Živi
srb Aktivan Živi
src Aktivan Živi
srd (mj) Aktivan Živi
sre Aktivan Živi
srf Aktivan Živi
srg Aktivan Živi
srh Aktivan Živi
sri Aktivan Živi
srj Povučen Serawai Malajsko-polinezijski 225.000 (1989). Indonezija (Sumatra) Živi isto i serawaj, serawi. Povučen 14. 1. 2008 i uklopljen u centralnomalajski [pse].
srk Aktivan Živi
srl Aktivan Živi
srm Aktivan Živi
srn Aktivan Živi
sro Aktivan Živi
srp Aktivan Srpski Slavenski 7.020.550. Srbija, BIH, druge zemlje Živi Član srpskohrvatskog [hbs] mj.
srq Aktivan Živi
srr Aktivan Živi
srs Aktivan Sarsi Kanada Živi
srt Aktivan Živi
sru Aktivan Živi
srv Aktivan Živi
srw Aktivan Živi
srx Aktivan Živi
sry Aktivan Živi
srz Aktivan Živi
ssa aktivan Nilsko-saharski jezici Kolektivni identifikator za nilsko-saharske jezike.
ssb Aktivan Živi
ssc Aktivan Živi
ssd Aktivan Živi
sse Aktivan Živi
ssf Aktivan Thao Tajvan Živi
ssg Aktivan Živi
ssh Aktivan Shihhi arapski Semitski 27.000. UAE (poluotok Musandam), Oman. Živi Narod se zove Shihuh. Član arapskog [ara] mj.
ssi Aktivan Živi
ssj Aktivan Živi
ssk Aktivan Živi
ssl Aktivan Živi
ssm Aktivan Živi
ssn Aktivan Waata Kušitski 17.400 (2006), Kenija Živi 14. 1. 2008 stari naziv Sanye zamijenjen je s Waata.
sso Aktivan Živi
ssp (zn) Aktivan Živi
ssq Aktivan Živi
ssr (zn) Aktivan Živi
sss Aktivan Živi
sst Aktivan Živi
ssu Aktivan Živi
ssv Aktivan Živi
ssw Aktivan Živi
ssx Aktivan Živi
ssy Aktivan Saho Kušitski 213.800. Eritreja, Etiopija Živi Etničke grupe: Asa’orta, Hadu (Hazu), Miniferi. Dijalekt irob govorei se samo u Etiopiji. Isto i sao, shaho, shiho, shoho.
ssz Aktivan Živi
sta Aktivan Settla Pidžinski Nepoznato Zambija Živi Isto i kisetla, kisettla. Temeljen na svahiliju. Samo kao 2J.
stb Aktivan Sjevernosubanenski Malajsko-polinezijski 10.000 (1985 SIL). Filipini Živi Isto i tuboy subanon. Dijalekti: dapitan, salog (salug), dikayu.
stc Povučen Santa Cruz Istočnopapuanski 5.899 (1999 SIL). Solomonski otoci Živi Isto i natögu, nendö, nambakaengö, mbanua. Dijalekti: ndeni (deni), te motu, londai, nea, nooli, lvova (lwowa), mbanua. Povučen 16. 1. 2009 i podijeljen na Natügu [ntu] i Nalögo [nlz].
std Aktivan Živi
ste Aktivan Živi
stf Aktivan Živi
stg Aktivan Živi
sth Aktivan Živi
sti Aktivan Živi
stj Aktivan Matya Samo Mande 105.000 (1995 SIM). Burkina Faso ( Sourou) Živi Rimaïbé su oni Samo koji su nekada bili robovi Fula, a danas govore Fulfulde [fuh]
stk Aktivan Živi
stl Aktivan Živi
stm Aktivan Živi
stn Aktivan Živi
sto Aktivan Živi
stp Aktivan Živi
stq Aktivan Živi
str Aktivan Straits salish Kanada Živi
sts Aktivan Shumashti Indoiranski 1.000 (1994). Afganistan Živi Isto i shumasht
stt Aktivan Živi
stu Aktivan Živi
stv Aktivan Silt’e Semitski 1.000.000 (2007). Etiopija Živi Priznat je 28. 2. 2008.
stw Aktivan Živi
sty Neaktivan sTau Tibetsko-burmanski 17.000 (Shearer and Sun 2002) Kina Živi Priznanje i odvajanje od jezika horpa [ero] u čekanju. Autonim: stawəska. Isto i rTau, Daofu, Dawu.
sua Aktivan Živi
sub Aktivan Živi
suc Aktivan Zapadnosubanonski Malajsko-polinezijski 75.000 (1997 SIL). Filipini Živi Isto i Siocon. Dijalekti: siocon, zapadni kolibugan (western kalibugan). na poluotoku Zamboanga.
sue Aktivan Živi
suf Povučen Tarpia Malajsko-polinezijski 300 (2000 Wurm). Indonezija (Papua) Živi Isto i kaptiauw, kapitiauw, tarfia, sufrai. Dijalekti: sufrai, tarpia (tarfia). Povučen 14. 1. 2008 i podijeljen na Tarpia [tpf] (novi ident.) i Kaptiau [kbi].
sug Aktivan Živi
suh Povučen Suba Voltaško-kongoanski 159.000. Kenija, Tanzanija Živi Dijalekti: mfangano, gwasi, kaksingri, muhuru, suna, wiregi, ungoe. Povučen 14. 1. 2008 i podijeljen na Suba [sxb] i Suba-Simbita [ssc].
sui Aktivan Živi
suj Aktivan Živi
suk Aktivan Živi
sul Povučen Surigaonon Malajsko-polinezijski 344.974 (1990 popis). Filipini Živi Dijalekti: jaun-jaun, cantilan (kantilan), naturalis, surigaonon. Povučen 18. 1. 2010 i podijeljen na Tandaganon [tgn] i Surigaonon [sgd] (novi ident.)
sum Povučen Sumo-Mayangna Misumalpan 7.400. Nikaragva, Honduras Živi Isto i sumo, sumu, soumo, sumoo, woolwa, sumo tawahka, taguaca. Dijalekti: panamahka, nikaragvanski tawahka, ulwa, bawihka, kukra. Povučen 18. 1. 2010 i podijeljen na Mayangna [yan] i Ulwa [ulw].
sun Aktivan Živi
suq Aktivan Živi
sur Aktivan Živi
sus Aktivan Živi
sut Aktivan Izumrli
suu Povučen Sungkai Malajsko-polinezijski 6.363 (2000 WCD). Indonezija (Sumatra) Živi Povučen 14. 1. 2008 i uklopljen u Lampung Api [ljp]
suv Aktivan Živi
suw Aktivan Živi
sux Aktivan Drevni
suy Aktivan Živi
suz Aktivan Živi
sva Aktivan Živi
svb Aktivan Živi
svc Aktivan Živi
sve Aktivan Živi
svk (zn) Aktivan Živi
svl Odbijen Južni Lalo Tibetsko-burmanski 3.000 Kina Živi 3. 2. 2012 odbijen je zahtijev da se prizna makrojezik lalo [llt] čiji bi individualni jezici bili Istočni Lalo [ela], Zapadni Lalo [llw], istočni Planinski Centralni Lalo [lda], Yangliu Lalo [lly], Xuzhang Lalo [lxu], Centralni Lalo [ywt], Eka [ekb], Južni Lalo [svl], i Jugoistočni Lalo [llz][4]
svr Aktivan Živi
svs Aktivan Živi
svx Aktivan Izvori
swa (mj) Aktivan Živi
swb Aktivan Živi
swc Aktivan Kongoanski swahili Živi
swe Aktivan Živi
swf Aktivan Živi
swg Aktivan Živi
swh Aktivan Živi
swi Aktivan Živi
swj Aktivan Živi
swk Aktivan Živi
swl (zn) Aktivan Živi
swm Aktivan Živi
swn Aktivan Sawknah Berberski 5.600 (2006). Libija (Tripolitania) Živi Ostali nazivi: sokna
swo Aktivan Shenenawa Neklasificirani 360 (2002). Brazil (Acre) Živi Priznat 14. 1. 2008. Blizu grada Feijo. Potiskuje ga portugalski.
swp Aktivan Živi
swq Aktivan Živi
swr Aktivan Živi
sws Aktivan Živi
swt Aktivan Živi
swu Aktivan Živi
swv Aktivan Živi
sww Aktivan Sowa Vanuatu Izumrli 11. 3. 2009 označen kao izumrli
swx Aktivan Živi
swy Aktivan Živi
sxc Aktivan Drevni
sxe Aktivan Živi
sxg Aktivan Živi
sxk Aktivan Izumrli
sxl Aktivan Izvori
sxm Aktivan Samre Indija Živi
sxn Aktivan Živi
sxo Aktivan Drevni
sxr Aktivan Saaroa Tajvan Živi
sxs Aktivan Sasaru Voltaško-kongoanski 12.500 (2000). Nigerija (Edo) Živi →Benue-kongoanski, →Edoid
sxu Aktivan Živi
sxw Aktivan Živi
sya Aktivan Živi
syb Aktivan Centralnosubanenski Malajsko-polinezijski 140.000 (2000), Filipini Živi Isto i Sindangan Subanun. Dijalekti: istočni kolibugan (istočni kalibugan). Na poluotoku Zamboanga.
syc Aktivan Sirjački Semitski Turska Povijesni Izumro između 10 i 12. stoljeća, Koristi se u bogoslužju u sirjalkim crkvama istočnom (nestorijanskom), sirjačkoj ortodoksnoj (jakobitskoj), i sirjačkoj katoličkoj (maronitskoj).
syi Aktivan Živi
syk Aktivan Živi
syl Aktivan Živi
sym Aktivan Maya Samo Mande 38.000 (1999). Burkina Faso (Sourou ) Živi
syn Aktivan Senaya Semitski 460. Iran Živi Iran (60); drug zemlje.
syo Aktivan Živi
syr (mj) Aktivan Živi
sys Aktivan Živi
syw Aktivan Živi
syy (zn) Aktivan Živi
sza Aktivan Živi
szb Aktivan Živi
szc Aktivan Živi
szd Aktivan Izumrli
sze Aktivan Seze Omotski 3.000 (1995 SIL). Etiopija Živi Zvan i sezo. Etnička grupa: Seze.
szg Aktivan Živi
szk Povučen
szl Aktivan Živi
szn Aktivan Živi
szp Aktivan Živi
szv Aktivan Živi
szw Aktivan Živi

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]