Dodatak:Popis najviših ljudi

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
John Rogan, drugi najviši čovjek u povijesti

Ovo je popis najviših ljudi čija je visina zabilježena, živih i mrtvih, u svijetu.

Najviši ljudi[uredi VE | uredi]

Najviši muškarci[uredi VE | uredi]

  1. Robert Wadlow (272 cm) – najviši čovjek u povijesti, po Guinessovoj knjizi rekorda (1918. -1940.)[1]
  2. John Rogan (268 cm) – drugi najviši čovjek u povijesti, najviši Afroamerikanac (1868. - 1905.)
  3. Don Koehler (249 cm) - najviši u svijetu većinom 1970-ih (1925. - 1981.)
  4. Sultan Kösen (247 cm) - najviši živući čovjek
  5. Väinö Myllyrinne (247 cm) - najviši Finac (1909. - 1963.)
  6. Gabriel Estêvão Monjane (246 cm) - po Guinessovoj knjizi rekorda najviši čovjek od 1988.do 1990. (1944. - 1990.)
  7. Zhao Liang (246cm)
  8. Sulejman Ali Našnuš (245 cm) – najviši košarkaš, Libijac (1943. - 1991.)
  9. Aleksandr Aleksejevič Sizonenko (244 cm) - sovjetski košarkaš ukrajinskog podrijetla, najviši čovjek u Rusiji danas [2][3]
  10. Zhang Juncai (242 cm) (1983. -)
  11. Gogea Mitu (236 cm), rođen kao Gogu Ştefănescu - rumunjski boksač (1914. - 1936.)
  12. Bao Ksišun (236 cm) - do 2008. najviši čovjek po Guinessovoj knjizi rekorda[4]
  13. Sun Ming-Ming (236 cm) – bivši drugi najviši živući čovjek, trenutno treći
  14. Raduane Šarbib (235 cm) – uz Baa Ksišuna i Sun Ming-Minga po Guinessovoj knjizi rekorda najviši živući čovjek[4]
  15. Ri Mjung Hun (235 cm) – bivši sjevernokorejski košarkaški reprezentativac
  16. George Bell (234 cm) – najviši živući Amerikanac[5]
  17. Jasutaka Okajama (234 cm) – najviši japanski košarkaš u povijesti
  18. Neil Fingleton (233 cm) - najviša osoba rođena u UK=[6][7]
  19. Grgo Kusić (237 cm)[8], najviši Hrvat svih vremena
  20. Alam Channa (232 cm) – najviši čovjek pred svoju smrt 1998.[9][10]
  21. Vehbo Ferhatović (232 cm) [11]
  22. Daniel Gilchrist (231,6 cm) - najviši glumac[12]
  23. Manute Bol (231 cm) - najviši košarkaš u povijesti NBA
  24. Gheorghe Mureşan (231 cm) - najviši košarkaš u povijesti NBA
  25. Kenny George (231 cm) - najviši košarkaš Divizije I. NCAA-e[13]
  26. Slavko Vraneš (229 cm) - najviši crnogorski košarkaš
  27. Jorge Gonzalez (229 cm) - najviši hrvač
  28. Yao Ming (229 cm) - trenutno najviši košarkaš u NBA
  29. Matthew McGrory (229 cm) - drugi najviši glumac
  30. Shawn Bradley (229 cm) - drugi najviši košarkaš [14]
  31. Vladimir Cuk (210 cm) - najviši glumac u Holiwoodu [15]

Najviše žene[uredi VE | uredi]

  1. Zeng Jinlian (249 cm) - najviša žena ikad
  2. Jane Bunford (231 cm) - treća najviša žena u povijesti i moguće najviša osoba na svijetu pred svoju smrt u travnju 1922.[16]
  3. Sandy Allen (232 cm) - najviša žena [17] prije svoje smrti 2008.[18]

Hrvati[uredi VE | uredi]

Najviši Hrvat trenutno je košarkaš Bruno Šundov (221 cm). Najviši Hrvat ikad bio je Grgo Kusić (237 cm)[19], premda neki tvrde da je došlo do pogrješnog preračunavanje starih jedinica i da je zapravo iznosio 218 (danas toliko iznose i Hrvati Ante Tomić i Stojko Vranković, oba sadašnji ili bivši košarkaši).

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Popis najviših ljudi