Dodatak:Popis potresa u Iranu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
(hrv.) Primarne litosferne ploče u okolici Irana

Popis potresa u Iranu obuhvaća najrazornije odnosno najsmrtonosnije potrese u iranskoj povijesti.

Kronologija[uredi VE | uredi]

Stari vijek[uredi VE | uredi]

Datum Vrijeme Epicentar Magnituda Žrtve Koordinate Opširnije...
330-ih pr. Kr. ? Raj ? 2000 naselja 36°10′N 54°21′E / 36.167°N 54.35°E / 36.167; 54.35 Potres u Raju 330-ih pr. Kr.

Srednji vijek[uredi VE | uredi]

Datum Vrijeme Epicentar Magnituda Žrtve Koordinate Opširnije...
22. prosinca 856. ? Damgan 7,9 200.000 36°10′N 54°21′E / 36.167°N 54.35°E / 36.167; 54.35 Potres u Damganu 856.
23. ožujka 893. ? Ardabil ? 150.000 38°15′N 48°17′E / 38.25°N 48.283°E / 38.25; 48.283 Potres u Ardabilu 893.
21. kolovoza 1042. ? Tabriz 7,6 40.000 38°0′N 46°2′E / 38°N 46.033°E / 38; 46.033 Potres u Tabrizu 1042.

Novi vijek[uredi VE | uredi]

Datum Vrijeme Epicentar Magnituda Žrtve Koordinate Opširnije...
18. studenog 1727. ? Tabriz ? 77.000 38°5′N 46°17′E / 38.083°N 46.283°E / 38.083; 46.283 Potres u Tabrizu 1042.
7. lipnja 1755. ? Kašan ? 40.000 33°59′N 51°27′E / 33.983°N 51.45°E / 33.983; 51.45 Potres u Kašanu 1755.
17. studenog 1893. 15:06 Kučan 6,6 18.000 37°12′N 58°24′E / 37.2°N 58.4°E / 37.2; 58.4 Potres u Kučanu 1893.
17. siječnja 1895. 11:30 Kučan 6,8 1000 37°06′N 58°24′E / 37.1°N 58.4°E / 37.1; 58.4 Potres u Kučanu 1895.

20. stoljeće[uredi VE | uredi]

Ruševine u Bujin-Zahri nakon potresa 1962.
Razrušena citadela u Bamu nakon potresa 2003.
Datum Vrijeme Epicentar Magnituda Žrtve Koordinate Opširnije...
23. siječnja 1909. ? Borudžerd 7,3 6000 33°24′N 49°6′E / 33.4°N 49.1°E / 33.4; 49.1 Potres u Borudžerdu 1909.[1]
25. svibnja 1923. ? Torbat-e Hejdarije 5,7 2200 33°24′N 59°6′E / 33.4°N 59.1°E / 33.4; 59.1 Potres u Torbat-e Hejdariji 1923.[2]
1. svibnja 1929. ? Kopet-Dag 7,4 3800 37°51′N 57°45′E / 37.85°N 57.75°E / 37.85; 57.75 Potres na Kopet-Dagu 1929.[2]
6. svibnja 1930. ? Salmas 7,2 2500 38°9′N 44°42′E / 38.15°N 44.7°E / 38.15; 44.7 Potres u Salmasu 1930.[2]
5. kolovoza 1947. ? Pasni 7,3 500 Potres u Pasniju 1947.
12. veljače 1953. ? Torud 6,5 970 Potres u Torudu 1953.
2. srpnja 1957. ? Mazandaran 7,1 1200 36°8′24″N 52°42′0″E / 36.14°N 52.7°E / 36.14; 52.7 Potres u Mazandaranu 1957.[1]
13. prosinca 1957. ? Sahne 7,1 1130 34°21′0″N 47°40′12″E / 34.35°N 47.67°E / 34.35; 47.67 Potres u Sahni 1957.[1]
1. rujna 1962. ? Bujin-Zahra 7,1 12.225 35°36′N 49°54′E / 35.6°N 49.9°E / 35.6; 49.9 Potres u Bujin-Zahri 1962.[1]
10. veljače 1965. 16:09 Bostanabad-e Bala 5,1 20 Potres u Bostanabad-e Bali 1965.
31. kolovoza 1968. ? Dašt-e BajazFirdus 7,3 7000 33°54′0″N 59°1′12″E / 33.9°N 59.02°E / 33.9; 59.02 Potresi u Dašt-e Bajazu i Firdusu 1968.[1]
10. travnja 1972. ? Kir 7,1 5054 28°24′N 52°48′E / 28.4°N 52.8°E / 28.4; 52.8 Potres u Kiru 1972.[2]
16. rujna 1978. ? Tabas 7,8 15.000 33°12′N 57°24′E / 33.2°N 57.4°E / 33.2; 57.4 Potres u Tabasu 1978.[2]
11. lipnja 1981. ? Rajen 6,9 3000 29°54′N 57°42′E / 29.9°N 57.7°E / 29.9; 57.7 Potres u Rajenu 1981.[2]
28. srpnja 1981. ? Golbaf 7,3 1500 30°0′N 57°48′E / 30°N 57.8°E / 30; 57.8 Potres u Golbafu 1981.[2]
20. lipnja 1990. 21:00:09 MandžilRudbar 7,4 40.000 37°0′N 49°24′E / 37°N 49.4°E / 37; 49.4 Potres u Mandžilu i Rudbaru 1990.[3]
28. veljače 1997. ? Ardabil 6,0 1100 38°15′N 48°17′E / 38.25°N 48.283°E / 38.25; 48.283 Potres u Ardabilu 1997.[4]
10. svibnja 1997. 07:57:29 Kajen 7,3 1567 33°49′12″N 59°48′0″E / 33.82°N 59.8°E / 33.82; 59.8 Potres u Kajenu 1997.[5]
14. ožujka 1998. 19:40:02 Golbaf 6,6 5 30°9′N 57°36′E / 30.15°N 57.6°E / 30.15; 57.6 Potres u Golbafu 1998.[6]

21. stoljeće[uredi VE | uredi]

Datum Vrijeme Epicentar Magnituda Žrtve Koordinate Opširnije...
22. lipnja 2002. 02:58:21 Kazvin 6,5 262 35°40′8.4″N 48°55′58.8″E / 35.669°N 48.933°E / 35.669; 48.933 Potres u Bujin-Zahri 2002.[7][8]
26. prosinca 2003. 01:56:52 Bam 6,6 30.000 29°0′14.4″N 58°20′13.2″E / 29.004°N 58.337°E / 29.004; 58.337 Potres u Bamu 2003.[9]
28. svibnja 2004. 12:38:46 Mazandaran 6,3 35 36°16′12″N 51°34′30″E / 36.27°N 51.575°E / 36.27; 51.575 Potres u Mazandaranu 2004.[10]
22. veljače 2005. 02:25:22 Zarand 6,4 602 30°44′27.6″N 56°52′37.2″E / 30.741°N 56.877°E / 30.741; 56.877 Potres u Zarandu 2005.[11][12]
27. studenog 2005. 10:22:19 Kešm 6,0 13 26°47′2.4″N 55°50′49.2″E / 26.784°N 55.847°E / 26.784; 55.847 Potres na Kešmu 2005.[13]
31. ožujka 2006. 01:17:01 Borudžerd 6,1 70 33°34′51.6″N 48°47′38.4″E / 33.581°N 48.794°E / 33.581; 48.794 Potres u Borudžerdu 2006.[14]
10. rujna 2008. 11:00:34 Kešm 6,1 7 26°44′34.8″N 55°49′40.8″E / 26.743°N 55.828°E / 26.743; 55.828 Potres u Bandar Abasu 2008.
27. kolovoza 2010. 23:56:34 Damgan 5,9 19 26°44′34.8″N 55°49′40.8″E / 26.743°N 55.828°E / 26.743; 55.828 Potres u Damganu 2010.
20. prosinca 2010. 22:12:01 Huseinabad 6,5 11 28°29′28″N 59°07′01″E / 28.491°N 59.117°E / 28.491; 59.117 Potres u Huseinabadu 2010.
15. lipnja 2011. 01:05:30 Kahnudž 5,3 2 27°58′34″N 57°34′26″E / 27.976°N 57.574°E / 27.976; 57.574 Potres u Kahnudžu 2011.
11. kolovoza 2012. 12:23:18 Tabriz 6,3 306 38°19′26″N 46°45′32″E / 38.324°N 46.759°E / 38.324; 46.759 Potresi u Tabrizu 2012.
9. travnja 2013. 16:22:50 Bušeher 6,3 30 28°30′N 51°35′E / 28.50°N 51.59°E / 28.50; 51.59 Potres u Bušeheru 2013.
16. travnja 2013. 10:44:13 Haš 7,8 1 28°04′N 62°05′E / 28.06°N 62.08°E / 28.06; 62.08 Potres u Beludžistanu 2013.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Earthquakes with 1,000 or More Deaths since 1900. United States Geological Survey (29. siječnja 2009.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Historic Worldwide Earthquakes. United States Geological Survey (29. siječnja 2009.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  3. Earthquake Information for 1990. United States Geological Survey pristupljeno 17. travnja 2013.
  4. Significant Earthquakes of the World: 1997. United States Geological Survey (16. srpnja 2008.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  5. Earthquake Information for 1990. USGS (22. travnja 2004.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  6. Today In Earthquake History - March 14. United States Geological Survey (18. veljače 2008.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  7. Magnitude 6.5 - Western Iran. United States Geological Survey (13. studenog 2003.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  8. Preliminary Earthquake Reconnaissance Report on the June 22, 2002 Changureh (Avaj), Iran Earthquake. International Institute of Earthquake Engineering and Seismology (19. srpnja 2002.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  9. Magnitude 6.6 - Southeastern Iran. United States Geological Survey (16. srpnja 2008.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  10. Magnitude 6.3 - Northern Iran. United States Geological Survey (16. srpnja 2008.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  11. Earthquake Summary Poster. United States Geological Survey (16. srpnja 2008.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  12. Magnitude 6.4 - Central Iran. United States Geological Survey (16. srpnja 2008.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  13. Magnitude 6.0 - Southern Iran. United States Geological Survey (16. srpnja 2008.) pristupljeno 17. travnja 2013.
  14. Magnitude 6.1 - Western Iran. United States Geological Survey (16. srpnja 2008.) pristupljeno 17. travnja 2013.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • (engl.) Ambraseys, Nicholas Neocles; Melville, Charles Peter (1982.). A History of Persian Earthquakes, Cambridge Earth Science Series. New York: Cambridge University Press, ISBN 9780521241120, OCLC 251672298.
  • (engl.) Planhol, Xavier (de); Berberian, Manuel [15. prosinca 1996.] (2. prosinca 2011.). "iii. In Persia; iv. The historical record of earthquakes in Persia", Earthquakes, Encyclopædia Iranica. New York: Columbia University.
  • (engl.) Tchalenko, John Stephen; Ambraseys, Nicholas Neocles; Berberian, Manuel; Iranmanesh, M. H.; Mohajer-Ashjai, Arsalan; Bailly, M.; Arsovsky, M. (1974.). Materials for the study of seismotectonics of Iran: North-central Iran, Reports XXIX. Tehran: Geological Survey of Iran, OCLC 2638495.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Potresi u Iranu