Dodatak:Popis predsjednika vlade Italije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovo je popis Predsjednika Ministarskog Savjeta Italije (tal. Presidente del Consiglio dei Ministri).

Predsjednici vlade Italije (1861. – danas)[uredi | uredi kôd]

Predsjednici ministarskog savjeta Kraljevine Italije (1861. – 1946.)[uredi | uredi kôd]

# Ime
(Rođen–umro)
Slika Mandat početak Mandat kraj Politička stranka
VIII SAZIV
1. Camillo Benso di Cavour
(1810. – 1861.)
Francesco Hayez 041.jpg 23. ožujka 1861. 6. lipnja 1861. Povijesna desnica
2. Bettino Ricasoli (1. put)
(1809. – 1880.)
Bettino Ricasoli.jpg 6. lipnja 1861. 3. ožujka 1862. Povijesna desnica
3. Urbano Rattazzi (1. put)
(1808. – 1873.)
Urbano Rattazzi.png 3. ožujka 1862. 8. prosinca 1862. Povijesna ljevica
4. Luigi Carlo Farini
(1812. – 1866.)
Luigi Carlo Farini 1.jpg 8. prosinca 1862. 24. ožujka 1863. Povijesna desnica
IX SAZIV
5. Marco Minghetti (1. put)
(1818. – 1886.)
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg 24. ožujka 1863. 28. rujna 1864. Povijesna desnica
6. Alfonso Ferrero La Marmora
(1804. – 1878.)
Alfonso Lamarmora.jpg 28. rujna 1864. 20. lipnja 1866. Povijesna desnica
7. Bettino Ricasoli (2. put)
(1809. – 1880.)
Bettino Ricasoli.jpg 20. lipnja 1866. 10. travnja 1867. Povijesna desnica
8. Urbano Rattazzi (2. put)
(1808. – 1873.)
Urbano Rattazzi.png 10. travnja 1867. 27. listopada 1867. Povijesna ljevica
9. Federico Luigi, Conte Menabrea
(1809. – 1896.)
Luigi Federico Menabrea.gif 27. listopada 1867. 14. prosinca 1869. Povijesna desnica
X i XI SAZIV
10. Giovanni Lanza
(1810. – 1882.)
Giovanni Lanza iii.jpg 14. prosinca 1869. 10. srpnja 1873. Povijesna desnica
XI i XII SAZIV
11. Marco Minghetti (2. put)
(1818. – 1886.)
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg 10. srpnja 1873. 25. ožujka 1876. Povijesna desnica
XII i XIII SAZIV
12. Agostino Depretis (1. put)
(1813. – 1887.)
Agostino Depretis.jpg 25. ožujka 1876. 24. ožujka 1878. Povijesna ljevica
13. Benedetto Cairoli (1. put)
(1825. – 1889.)
Benedetto Cairoli iii.jpg 24. ožujka 1878. 19. prosinca 1878. Povijesna ljevica
14. Agostino Depretis (2. put)
(1813. – 1887.)
Agostino Depretis.jpg 19. prosinca 1878. 14. srpnja 1879. Povijesna ljevica
15. Benedetto Cairoli (2. put)
(1825. – 1889.)
Benedetto Cairoli iii.jpg 14. srpnja 1879. 29. svibnja 1881. Povijesna ljevica
XIV i XV SAZIV
16. Agostino Depretis (3. put)
(1813. – 1887.)
Agostino Depretis.jpg 29. svibnja 1881. 29. srpnja 1887. Povijesna ljevica
XVI SAZIV
17. Francesco Crispi (1. put)
(1819. – 1901.)
Francesco Crispi.jpg 29. srpnja 1887. 6. veljače 1891. Povijesna ljevica
XVII SAZIV
18. Antonio Starabba, Marchese di Rudinì (1. put)
(1839. – 1908.)
Rudini.jpg 6. veljače 1891. 15. svibnja 1892. Povijesna desnica
XVII i XVIII SAZIV
19. Giovanni Giolitti (1. put)
(1842. – 1928.)
Young giolitti.jpg 15. svibnja 1892. 15. prosinca 1893. Povijesna ljevica
XIX SAZIV
20. Francesco Crispi (2. put)
(1819. – 1901.)
Francesco Crispi.jpg 15. prosinca 1893. 10. ožujka 1896. Povijesna ljevica
21. Antonio Starabba, Marchese di Rudinì (2. put)
(1839. – 1908.)
Rudini.jpg 10. ožujka 1896. 29. lipnja 1898. Povijesna desnica
XX SAZIV
22. Luigi Pelloux
(1839. – 1924.)
Luigi Pelloux.png 29. lipnja 1898. 24. lipnja 1900. Povijesna desnica
XXI SAZIV
23. Giuseppe Saracco
(1821. – 1907.)
Giuseppe Saracco.gif 24. lipnja 1900. 15. veljače 1901. Povijesna ljevica
24. Giuseppe Zanardelli
(1826. – 1903.)
Giuseppe Zanardelli iii.jpg 15. veljače 1901. 3. studenoga 1903. Povijesna ljevica
XXII SAZIV
25. Giovanni Giolitti (2. put)
(1842. – 1928.)
Young giolitti.jpg 3. studenoga 1903. 12. ožujka 1905. Povijesna ljevica
26. Tommaso Tittoni
(1855. – 1931.)
Tommaso Tittoni 01.jpg 12. ožujka 1905. 28. ožujka 1905. Povijesna desnica
27. Alessandro Fortis
(1842. – 1909.)
Alessandro Fortis.jpg 28. ožujka 1905. 8. veljače 1906. Povijesna ljevica
28. Sidney Sonnino (1. put)
(1847. – 1922.)
Sidney sonnino.jpg 8. veljače 1906. 29. svibnja 1906. Povijesna desnica
XXIII SAZIV
29. Giovanni Giolitti (3. put)
(1842. – 1928.)
Young giolitti.jpg 29. svibnja 1906. 11. prosinca 1909. Povijesna ljevica
30. Sidney Sonnino (2. put)
(1847. – 1922.)
Sidney sonnino.jpg 11. prosinca 1909. 31. ožujka 1910. Povijesna desnica
31. Luigi Luzzatti
(1841. – 1927.)
Luigi Luzzatti.jpg 31. ožujka 1910. 30. ožujka 1911. Povijesna desnica
XXIII i XXIV SAZIV
32. Giovanni Giolitti (4. put)
(1842. – 1928.)
Young giolitti.jpg 30. ožujka 1911. 21. ožujka 1914. Povijesna ljevica
33. Antonio Salandra
(1853. – 1931.)
Antonio Salandra.png 21. ožujka 1914. 18. lipnja 1916. Povijesna desnica
34. Paolo Boselli
(1838. – 1932.)
Paolo Boselli, dal 1858 al 1932 - Accademia delle Scienze di Torino 0043 C.jpg 18. lipnja 1916. 30. listopada 1917. Povijesna desnica
35 . Vittorio Emanuele Orlando
(1860. – 1952.)
Coat of arms of the Kingdom of Italy (1870).svg 30. listopada 1917. 23. lipnja 1919. Povijesna ljevica
XXV SAZIV
36. Francesco Saverio Nitti
(1868. – 1953.)
Coat of arms of the Kingdom of Italy (1870).svg 23. lipnja 1919. 15. lipnja 1920. Radikalna Stranka
37. Giovanni Giolitti (5. put)
(1842. – 1928.)
Young giolitti.jpg 15. lipnja 1920. 4. srpnja 1921. Povijesna ljevica
XXVI SAZIV
38. Ivanoe Bonomi (1. put)
(1873. – 1951.)
Ivanoe Bonomi.jpg 4. srpnja 1921. 26. veljače 1922. Talijanska Reformacijska Socijalistička Stranka
39. Luigi Facta
(1861. – 1930.)
26. veljače 1922. 31. listopada 1922. Talijanska Liberalna Stranka
XXVI, XXVII, XXVIII, XIX i XXX SAZIV
40. Benito Mussolini
(Od 1925. de facto diktator)
(1883. – 1945.)
Mussolini-ggbain.jpg 31. listopada 1922. 25. srpnja 1943. Nacionalna Fašistička Stranka
41. Pietro Badoglio
(1871. – 1956.)
Pietro Badoglio 1921.jpg 25. srpnja 1943. 18. lipnja 1944. privremena vojna uprava
42. Ivanoe Bonomi (2. put)
(1873. – 1951.)
Ivanoe Bonomi.jpg 18. lipnja 1944. 19. lipnja 1945. Radnička Demokratska Stranka
43. Ferruccio Parri
(1890. – 1981.)
Stamp of Kyrgyzstan parri.jpg 21. lipnja 1945. 8. prosinca 1945. Stranka Akcije
44. Alcide De Gasperi
(1881. – 1954.)
Alcide De Gasperi.jpg 10. prosinca 1945. 10. srpnja 1946. Kršćanska Demokracija

Predsjednici Ministarskog Savjeta Republike Italije (1946.-danas)[uredi | uredi kôd]

# Ime
(Rođen–Umro)
Slika Mandat početak Mandat kraj Politička stranka Vlada
Koalicija
USTAVOTVORNA SKUPŠTINA
44 Alcide De Gasperi
(1881. – 1954.)
Alcide De Gasperi.jpg 10. srpnja 1946. 2. veljače 1947. Kršćanska Demokracija Gasperi II
DC-PSI-PCI-PRI
2. veljače 1947. 31. svibnja 1947. Gasperi III
DC-PSI-PCI
31. svibnja 1947. 23. svibnja 1948. Gasperi IV
DC-PSDI-PLI-PRI
I SAZIV
44 Alcide De Gasperi
(1881. – 1954.)
Alcide De Gasperi.jpg 23. svibnja 1948. 27. lipnja 1950. Kršćanska Demokracija Gasperi V
DC-PSDI-PLI-PRI
27. lipnja 1950. 26. srpnja 1951. Gasperi VI
DC-PSDI-PRI
26. srpnja 1951. 16. srpnja 1953. Gasperi VII
DC-PRI
II SAZIV
44. Alcide De Gasperi
(1881. – 1954.)
Alcide De Gasperi.jpg 16. srpnja 1953. 17. kolovoza 1953. Kršćanska Demokracija Gasperi VIII
DC
45. Giuseppe Pella
(1902. – 1981.)
Italy-Emblem.svg 17. kolovoza 1953. 12. siječnja 1954. Kršćanska Demokracija Pella
DC
46. Amintore Fanfani
(1908. – 1999.)
Amintore Fanfani.JPG 18. siječnja 1954. 8. veljače 1954. Kršćanska Demokracija Fanfani I
DC
47. Mario Scelba
(1901. – 1991.)
Italy-Emblem.svg 10. veljače 1954. 2. srpnja 1955. Kršćanska Demokracija Scelba
DC-PSDI-PLI
48. Antonio Segni
(1891. – 1972.)
Antonio Segni.jpg 6. srpnja 1955. 15. svibnja 1957. Kršćanska Demokracija Segni I
DC-PSDI-PLI
49. Adone Zoli
(1887. – 1960.)
Italy-Emblem.svg 19. svibnja 1957. 1. srpnja 1958. Kršćanska Demokracija Zoli
DC
III SAZIV
50. Amintore Fanfani
(1908. – 1999.)
Amintore Fanfani.JPG 1. srpnja 1958. 15. veljače 1959. Kršćanska Demokracija Fanfani II
DC-PSDI
51. Antonio Segni
(1891. – 1972.)
Antonio Segni.jpg 15. veljače 1959. 23. ožujka 1960. Kršćanska Demokracija Segni II
DC
52. Fernando Tambroni
(1882. – 1963.)
Italy-Emblem.svg 23. ožujka 1960. 26. srpnja 1960. Kršćanska Demokracija Tambroni
DC
53. Amintore Fanfani
(1908. – 1999.)
Amintore Fanfani.JPG 26. srpnja 1960. 21. veljače 1962. Kršćanska Demokracija Fanfani III
DC
21. veljače 1962. 21. lipnja 1963. Fanfani IV
DC-PSDI-PRI
IV SAZIV
54. Giovanni Leone
(1908. – 2001.)
Giovanni Leone.jpg 21. lipnja 1963. 4. prosinca 1963. Kršćanska Demokracija Leone I
DC
55. Aldo Moro
(1916. – 1978.)
Aldo Moro br.jpg 4. prosinca 1963. 22. srpnja 1964. Kršćanska Demokracija Moro I
DC-PSI-PSDI-PRI
22. srpnja 1964. 23. veljače 1966. Moro II
DC-PSI-PSDI-PRI
23. veljače 1966. 24. lipnja 1968. Moro III
DC-PSI-PSDI-PRI
V SAZIV
56. Giovanni Leone
(1908. – 2001.)
Giovanni Leone.jpg 24. lipnja 1968. 12. prosinca 1968. Kršćanska Demokracija Leone II
DC
57. Mariano Rumor
(1915. – 1990.)
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg 12. prosinca 1968. 5. kolovoza 1969. Kršćanska Demokracija Rumor I
DC-PSI-PSDI-PRI
5. kolovoza 1969. 27. ožujka 1970. Rumor II
DC
27. ožujka 1970. 6. kolovoza 1970. Rumor III
DC-PSI-PSDI-PRI
58. Emilio Colombo
(1920. – )
Italy-Emblem.svg 6. kolovoza 1970. 17. veljače 1972. Kršćanska Demokracija Colombo
DC-PSI-PSDI-PRI
59. Giulio Andreotti
(1919. – )
Andreotti Giulio.jpg 17. veljače 1972. 26. lipnja 1972. Kršćanska Demokracija Andreotti I
DC
VI SAZIV
59. Giulio Andreotti
(1919. – )
Andreotti Giulio.jpg 26. lipnja 1972. 7. srpnja 1973. Kršćanska Demokracija Andreotti II
DC-PSDI-PLI
60. Mariano Rumor
(1915. – 1990.)
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg 26. srpnja 1973. 14. ožujka 1974. Kršćanska Demokracija Rumor IV
DC-PSI-PSDI-PRI
14. ožujka 1974. 23. studenoga 1974. Rumor V
DC-PSI-PSDI
61. Aldo Moro
(1916. – 1978.)
Aldo Moro br.jpg 23. studenoga 1974. 12. veljače 1976. Kršćanska Demokracija Moro IV
DC-PSI
12. veljače 1976. 29. srpnja 1976. Moro V
DC
VII SAZIV
62. Giulio Andreotti
(1919. – )
Andreotti Giulio.jpg 29. srpnja 1976. 11. ožujka 1978. Kršćanska Demokracija Andreotti III
DC
11. ožujka 1978. 20. ožujka 1979. Andreotti IV
DC
20. ožujka 1979. 4. kolovoza 1979. Andreotti V
DC-PSDI-PRI
VIII SAZIV
63. Francesco Cossiga
(1928. – 2010.)
Cossiga Francesco.jpg 4. kolovoza 1979. 4. travnja 1980. Kršćanska Demokracija Cossiga I
DC-PSDI-PLI
4. travnja 1980. 18. listopada 1980. Cossiga II
DC-PSI-PRI
64. Arnaldo Forlani
(1925. – )
Italy-Emblem.svg 18. listopada 1980. 28. lipnja 1981. Kršćanska Demokracija Forlani
DC-PSI-PSDI-PRI
65. Giovanni Spadolini
(1925. – 1994.)
GSpadolini.jpg 28. lipnja 1981. 23. kolovoza 1982. Talijanska Republikanska Stranka Spadolini I
DC-PSI-PSDI-PRI-PLI
23. kolovoza 1982. 1. prosinca 1982. Spadolini II
DC-PSI-PSDI-PRI-PLI
66. Amintore Fanfani
(1908. – 1999.)
Amintore Fanfani.JPG 1. prosinca 1982. 4. kolovoza 1983. Kršćanska Demokracija Fanfani V
DC-PSI-PSDI-PLI
IX SAZIV
67. Bettino Craxi
(1934. – 2000.)
Craxi.jpg 4. kolovoza 1983. 1. kolovoza 1986. Talijanska Socijalistička Stranka Craxi I
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
1. kolovoza 1986. 17. travnja 1987. Craxi II
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
68. Amintore Fanfani
(1908. – 1999.)
Amintore Fanfani.JPG 17. travnja 1987. 28. srpnja 1987. Kršćanska Demokracija Fanfani VI
DC i neovisni
X SAZIV
69. Giovanni Goria
(1943. – 1994.)
Italy-Emblem.svg 28. srpnja 1987. 13. travnja 1988. Kršćanska Demokracija Goria
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
70. Ciriaco De Mita
(1928. – )
Luigi Ciriaco de Mita.jpg 13. travnja 1988. 22. srpnja 1989. Kršćanska Demokracija De Mita
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
71. Giulio Andreotti
(1919. – )
Andreotti Giulio.jpg 22. srpnja 1989. 12. travnja 1991. Kršćanska Demokracija Andreotti VI
DC-PSI-PRI-PSDI-PLI
12. travnja 1991. 24. lipnja 1992. Andreotti VII
DC-PSI-PSDI-PLI
XI SAZIV
72. Giuliano Amato
(1938. – )
Amato2009.jpg 28. lipnja 1992. 28. travnja 1993. Talijanska Socijalistička Stranka Amato I
DC-PSI-PLI-PSDI
73. Carlo Azeglio Ciampi
(1920. – )
Ciampi ritratto.jpg 28. travnja 1993. 10. svibnja 1994. neovisni Ciampi
DC-PSI-PLI-PSDI
i lijevo orijentirani neovisni
XII SAZIV
74. Silvio Berlusconi
(1936. – )
Silvio Berlusconi ritratto.jpg 10. svibnja 1994. 17. siječnja 1995. Forza Italia Berlusconi I
FI-AN-LN-CCD
75. Lamberto Dini
(1931. – )
Lamberto dini.jpg 17. siječnja 1995. 17. svibnja 1996. neovisni Dini
Tehnokracija
XIII SAZIV
76. Romano Prodi
(1939. – )
Prodi27032007.jpg 17. svibnja 1996. 21. listopada 1998. Maslina Prodi I
PDS-PPI-

RI-FV

77. Massimo D'Alema
(1949. – )
Massimo D'Alema 3.jpg 21. listopada 1998. 22. prosinca 1999. Lijevi Demokrati D'Alema I
DS-PPI-RI-FV-PdCI-SDI-UDR
22. prosinca 1999. 25. travnja 2000.

D'Alema II
DS-PPI-RI-FV-PdCI-DEMO-UDEUR

78. Giuliano Amato
(1938. – )
Amato2009.jpg 25. travnja 2000. 11. lipnja 2001. Maslina Amato II
DS-PPI-RI-FV-

PdCI-SDI-DEMO-UDEUR

XIV SAZIV
79. Silvio Berlusconi
(1936. – )
Silvio Berlusconi ritratto.jpg 11. lipnja 2001. 23. travnja 2005. Naprijed Italija Berlusconi II
FI-AN-LN-UDC
23. travnja 2005. 17. svibnja 2006. Berlusconi III
FI-AN-LN-UDC
XV SAZIV
80. Romano Prodi
(1939. – )
Prodi27032007.jpg 17. svibnja 2006. 8. svibnja 2008. Maslina;
Demokratska Stranka
Prodi II
DS-DL-PRC-RnP-PdCI-IdV-FV-UDEUR
XVI SAZIV
81. Silvio Berlusconi
(1936. – )
Silvio Berlusconi ritratto.jpg 8. svibnja 2008. 16. studenog 2011. Narod Sloboda Berlusconi IV
PdL-LN-MpA
82. Mario Monti
(1943. – )
Il Presidente del Consiglio incaricato Mario Monti (cropped).jpg 16. studenog 2011. 28. travnja 2013 neovisni Monti
neovisni
XVII SAZIV
83. Enrico Letta
(1966. – )
Enrico Letta 2013.jpg 28. travnja 2013. 22. veljače 2014. Demokratska Stranka Letta
PD-PdL-SC
84. Matteo Renzi
(1975. – )
Matteo Renzi Portrait.png 22. veljače 2014. 12. prosinca 2016. Demokratska Stranka Renzi
PD-NCD-SC-PI
85. Paolo Gentiloni
(1954. – )
Paolo Gentiloni EP Parliament (cropped).jpg 12. prosinca 2016. 1. lipnja 2018. Demokratska Stranka Gentiloni
PD-NCD-SC-PI
XVIII SAZIV
86. Giuseppe Conte
(1964. – )
Giuseppe Conte Official.jpg 1. lipnja 2018. 13. veljače 2021. Nezavisni Conte
Nezavisni-M5S-Liga
87. Mario Draghi
(1947. – )
Mario Draghi 2021 cropped.jpg 13. veljače 2021. Aktualan Nezavisni Draghi
Nezavisni-M5S-Liga-PD-IV-Leu-Fl-CD-Ncl

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]