Dodatak:Popis sarajevskih gradonačelnika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gradonačelnik Grada Sarajeva
Gradonačelnik Grada Sarajeva
Benjamina Karić (cropped).jpg
GradonačelnikBenjamina Karić (SDP BiH)
Osnovano1878.
SjedišteGradska uprava Grada Sarajeva,
Ul. Hamije Kreševljakovića br. 3, Sarajevo
ImenovateljGradsko vijeće Grada Sarajeva
Zastava Grada Sarajeva
Gradska vijećnica u Sarajevu je Ured gradonačelnika

Gradonačelnici kroz povijest grada Sarajeva.

Gradonačelnici[uredi | uredi kôd]

# Slika ime
Mandat Stranka
1 Mustaj-beg Fadilpasic.png Mustaj-beg Fadilpašić

(1830.–1892.)[1]

22. kolovoza 1878. 1. travnja 1892.
2. Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak.jpg Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak

(1839.–1902.)

1893. 1899.
3. Nezir Škaljić.jpg Nezir ef. Škaljić

(1844.–1905.)

1899. 1905.
4. Esad-beg Kulović.jpg Esad-beg Kulović

(1859.–1917.)

1905. 14. studenog 1910.[2] MNO
5. Fehim Čurčić.jpg Fehim ef. Čurčić

(1886.–1916.)

14. studenog 1910. 1915.
6. Aristotel Petrović.jpg Aristotel Petrović
(1881–1920.)
2. prosinca 1918.[3] studenog 1920.
7. Rudolf Zistler.jpg Rudolf Zistler[4]

(1880.–1960.)

1920. 1922.
8. Ibrahim Hadžiomerović.jpg Ibrahim Hadžiomerović

(1886.–?)

1922. 1927.
9. Edhem Bičakčić (1884–1941).jpg Edhem Bičakčić

(1884–1941)

listopada 1928. 1929. JMO
10. Asim-beg Mutevelić.jpg Asim-beg Mutevelić

(1883.–1956.)

1929. 1935.
11. Ibrahim Šarić.jpg Ibrahim Šarić

(1882.–1939.)

1935. 1935.
(9.) Edhem Bičakčić (1884–1941).jpg Edhem Bičakčić

(1884.–1941.)

1935. ožujka 1939. JMO
12. Muhamed Zlatar.jpg Muhamed Zlatar

(1890.–1943.)

ožujka 1939. 1941.
13. Atif Hadžikadić.jpg Atif Hadžikadić

(1884.–1941.)

1941. 1941.
14. Hasan Demirović.jpg Hasan Demirović

(1897.–1976.)

1941. 1942.
15. Mustafa Softić.jpg Mustafa Softić

(1898.–1990.)

1942. 1945.
16. Husein Brkić.jpg Husein Brkić

(1889.–1961.)

1945. 1947. KP BiH
17. Ferid Čengić.jpg Ferid Čengić

(1910.–1986.)

1947. 1948. KP BiH
18. Dane Olbina 2.jpg Dane Olbina

(1919.–2011.)

1948. 1955. KP BiH
19. Ljubo Kojo.jpg Ljubo Kojo

(1920.–1993.)

1955. 1962. SK BiH
20. Lazo Materić.jpg Lazo Materić

(1920.–1999.)

1962. 1963. SK BiH
21. Vaso Radić.jpg Vaso Radić

(1923.–2011.)

1963. 1965. SK BiH
22. Salko Lagumdžija.jpg Salko Lagumdžija

(1921.–1973.)

1965. 1967. SK BiH
23. Džemal Muminagić.jpg Džemal Muminagić

(1920.–2003.)

1967. 1973. SK BiH
24. Dane Maljković.jpg Dane Maljković

(1927.–2016.)[5]

1973. 1975. SK BiH
25. Anto Sučić.jpg Anto Sučić

(1929.–1985.)

1975. 1981. SK BiH
26. Emerik Blum.jpg Emerik Blum

(1911.–1984.)

1981. 1983. SK BiH
27. Ugljesa uzelac.jpg Uglješa Uzelac

(1938.–1997.)

1983. 1985. SK BiH
28. No image.png Kemal Hanjalić

(r. 1939.)

1985. 1987. SK BiH
29. Salko Selimović.jpg Salko Selimović

(1935.–2017.)

1987. 1989. SK BiH
30. Juraj Martinović.jpg Juraj Martinović

(1936.–2021.)

1989. 1990. SK BiH
31. Muhamed Kreševljaković.jpg Muhamed Kreševljaković

(1939.–2001.)

prosinca 1990. travnja 1994. SDA
32. No image.png Tarik Kupusović

(r. 1952.)

1994. 1996. SDA
33. No image.png Rasim Gačanović

(r. 1950.)

1998. 2000. SDA
34. No image.png Muhidin Hamamdžić

(r. 1936.)

2000. 29. ožujka 2005. SDP BiH
35. Semiha Borovac (cropped).jpg Semiha Borovac

(r. 1955)

29. ožujka 2005. 29. siječnja 2009. SDA
36. Alija behmen.jpeg Alija Behmen

(1940.–2018.)

29. siječnja 2009. 27. ožujka 2013. SDP BiH
37. Ivo Komsic Sarajevo 1353 (cropped).jpg Ivo Komšić

(r. 1948.)

27. ožujka 2013. 6. veljače 2017. SDU BiH
(2013.-2014.)
SDP BiH
(2014.-2017.)
38. Abdulah Skaka (cropped).jpg Abdulah Skaka

(r. 1983)

6. veljače 2017. 8. travnja 2021. SDA
39. Benjamina Karić (cropped).jpg Benjamina Karić

(r. 1991)

8. travnja 2021. trenutačno SDP BiH

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mustaj-beg Fadilpašić, prvi gradonačelnik Sarajeva. RadioSarajevo. 20. listopada 2012. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. siječnja 2014. Pristupljeno 9. travnja 2015.
  2. Kreševljaković, Hamdija. 1969. Sarajevo za vrijeme austrougarske uprave (1878-1918). Pristupljeno 10. travnja 2015.
  3. Donia, Robert J. 2006. Sarajevo: A Biography; page 142. ISBN 9780472115570. Pristupljeno 12. travnja 2015.
  4. Vijećnica Sarajevo, str. 68. issuu.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.
  5. Komšić se u ime Grada Sarajeva i građana oprostio od Daneta Maljkovića. Faktor. 13. veljače 2016. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. ožujka 2016. Pristupljeno 25. ožujka 2016.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Popis sarajevskih gradonačelnika.