Dodatak:Popis splitskih knezova i kapetana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

–Popis gradskih upravitelja i nositelja gradske uprave u Splitu.

Splitski priori i knezovi[uredi | uredi kôd]

Mletačka uprava (1322. – 1357.)[uredi | uredi kôd]

Splitski knezovi (1357. – 1420.)[uredi | uredi kôd]

  • Gentilis Callionshi, potestat (1357. – 1358.)
  • Kurjak Disislavić, knez (1358. – 1359.)
  • ban Nikola Seč, knez (1359. – 1363.)
  • Ivan de Grisogonis, knez (1363. – 1369.)
  • Rafael de Sorba, knez (1369. – 1372.)
  • Gilbert Cornuto, knez (1372. – 1375.)
  • Maffeo de Matafaris, knez (1375. – 1379.)
  • ban Nikola Seč, knez (1379. – 1380.)
  • Saracen iz Padove, knez (1382. – 1383.)
  • ban Stjepan Lacković, knez (1383. – 1384.)
  • Malatesta di Simoni iz Ankone, generalni kapetan rata (1388. – 1390.)
  • Nikola II. i Ivan VII. Gorjanski (1395. – 1402.)
  • Mihovil Naplatić, potestat (1402. – 1403.)
  • Ivaniš Nelipčić Cetinski, knez (1403.)
  • Hrvoje Vukčić Hrvatinić, splitski herceg (1403. – 1413.)
  • Jakov Angelov de Ragnis, potestat (1414.)
  • Blaž Andrijin, knez (1415. – 1416.)
  • Petar Pavao de Bonfiliis, potestat (1416. – 1418.)
  • Ivaniš Nelipčić Cetinski, knez (1419. – 1420.)

Mletačka uprava (1420. – 1797.)[uredi | uredi kôd]

  • Vettor Bragadino, providur (1420. – 1421.)
  • Bertuccio Diedo, knez (1421. – 1423.)
  • Michel Salomono, knez (1423. – 1425.)
  • Giacomo Gabriel, knez (1425. – 1428.)
  • Francesco Cauco, knez (1428. – 1430.)
  • Giovanni Gradonico, knez (1430. – 1432.)
  • Marco Mauroceno, knez (1432. – 1434.)
  • Andrea Gritti, knez (1434. – 1437.)
  • Vittore Delfino, knez (1437. – 1439.)
  • Bernardo Diedo, knez (1439. – 1441.)
  • Demetrio Quirino, knez (1441. – 1443.)
  • Cristoforo Marcello, knez (1443. – 1445.)
  • Marco Memmo, knez (1445. – 1447.)
  • Alessandro Marcello (1447. – 1449.)
  • Donato Barbano (1449. – 1451.)
  • Vittore Delfino (1451. – 1453.)
  • Bartolomeo Soranzo, knez (1453. – 1455.)
  • Albano Sagredo, zamjenik kneza (1455.)
  • Marco Soranzo, knez (1455. – 1456.)
  • Stefano Erizzo, knez (1456. – 1458.)
  • Matteo Barbano, knez (1458. – 1461.)
  • Andrea Venier, knez (1461. – 1464.)
  • Marco Giorgi, knez (1464. – 1465.)
  • Giacomo Marcello, knez (1465. – 1467.)
  • Antonio Loredano, knez i kapetan (1467. – 1469.)
  • Maffeo Leoni, knez i kapetan (1469. – 1472.)
  • Nicolo Michel, knez i kapetan (1472. – 1475.)
  • Paolo Belegno, knez i kapetan (1475. – 1476.)
  • Andrea Giorgi, knez i kapetan (1476. – 1478.)
  • Marco Bondulmer, knez i kapetan (1478. – 1481.)
  • Giovanni Bollani, knez i kapetan (1481. – 1484.)
  • Girolamo Venier, knez i kapetan (1484. – 1486.)
  • Fantino Coppo, providur (1486. – 1488.)
  • Pietro Foscanini, knez i kapetan (1488. – 1491.)
  • Fantino Pizzamano, knez i kapetan (1491. – 1494.)
  • Giacomo Renier, knez i kapetan (1494. – 1497.)
  • Marino Moro, knez i kapetan (1497. – 1499.)
  • Pietro Trivisan, knez i kapetan (1499. – 1500.)
  • Girolamo Baffo, knez i kapetan (1500. – 1502.)
  • Gian Antonio Dandolo, providur (1502. – 1503.)
  • Girolamo Bernardo, knez i kapetan (1503. – 1504.)
  • Aloisio Capello (1504. – 1507.)
  • Pietro Maripietro, knez i kapetan (1507. – 1509.)
  • Giacomo Leoni, knez i kapetan (1509. – 1511.)
  • Andrea Basilio Beseggio, knez i kapetan (1511. – 1512.)
  • Bernardino da Riva, knez i kapetan (1512. – 1515.)
  • Mapheo Micheli, knez i kapetan (1515. – 1517.)
  • Francesco Celsi, knez i kapetan (1517. – 1520.)
  • Marc Antonio da Canal, knez i kapetan (1520. – 1523.)
  • Gian Battista da Molin, knez i kapetan (1523. – 1526.)
  • Nicolo Memmo, knez i kapetan (1526. – 1528.)
  • Andrea Marcello, knez i kapetan (1528. – 1531.)
  • Leonardo Bollani, knez i kapetan (1531. – 1534.)
  • Urbano Bollani, knez i kapetan (1534. – 1537.)
  • Federico Contareno, knez i kapetan (1537. – 1538.)
  • Gian Luigi Delfino, knez i kapetan (1538. – 1539.)
  • Pietro Gritti, knez i kapetan (1539. – 1540.)
  • Giovanni Faliero, knez i kapetan (1540. – 1543.)
  • Marco Cornaro, knez i kapetan (1543. – 1546.)
  • Lorenzo Minio, knez i kapetan (1546. – 1548.)
  • Giulio Donato, knez i kapetan (1548. – 1549.)
  • Benedetto da Mula, knez i kapetan (1549. – 1552.)
  • Gerolamo Civran, knez i kapetan (1552. – 1554.)
  • Luiggi Ferro, knez i kapetan (1554. – 1557.)
  • Giambattista Calbo, knez i kapetan (1557. – 1560.)
  • Giovanni Minio, knez i kapetan (1560. – 1561.)
  • Luigi Bono, knez i kapetan (1561. – 1564.)
  • Antonio Pasqualigo, knez i kapetan (1564. – 1567.)
  • Francesco Gritti, knez i kapetan (1567. – 1569.)
  • Andrea Michieli, knez i kapetan (1569. – 1573.)
  • Giovanni Faliero, knez i kapetan (1573. – 1575.)
  • Marco Cornaro, knez i kapetan (1575. – 1578.)
  • Federico Cornaro, knez i kapetan (1578.)
  • Giovanni Falier, providur konjaništva, zamjenik kneza (1578.)
  • Luigi Loredano, knez i kapetan (1578. – 1580.)
  • Nicolo Correr, knez i kapetan (1580. – 1583.)
  • Giulio Bragadin, knez i kapetan (1583.)
  • Giovanni Bollani, kamerlengo i kaštelan, zamjenik kneza (1583.)
  • Alessandro Valier, providur konjaništva zamjenik kneza (1583.)
  • Marco Barbadico, knez i kapetan (1583. – 1586.)
  • Nicolo Bragadin, knez i kapetan (1586. – 1589.)
  • Tommaso Soranzo, knez i kapetan (1589. – 1592.)
  • Domenico da Molin, knez i kapetan (1592. – 1594.)
  • Baldassare Contarini, knez i kapetan (1594. – 1597.)
  • Leonardo Bollani, knez i kapetan (1597. – 1600.)
  • Andrea Renier, knez i kapetan (1600. – 1602.)
  • Paolo Trevisan, knez i kapetan (1602. – 1605.)
  • Marino Bondumier, knez i kapetan (1605. – 1608.)
  • Cesare Dolfin, knez i kapetan (1608. – 1611.)
  • Marino Mudazzo, knez i kapetan (1611. – 1613.)
  • Giacomo Contarini, knez i kapetan (1613. – 1616.)
  • Marino de Gorzoni, knez i kapetan (1616. – 1619.)
  • Francesco Morosini, knez i kapetan (1619. – 1621.)
  • Giacomo Michiel, knez i kapetan (1621. – 1624.)
  • Gian Francesco Venier, knez i kapetan (1624. – 1626.)
  • Antonio Lippomano, knez i kapetan (1626. – 1627.)
  • Bartolo Pisani, knez i kapetan (1627. – 1629.)
  • Cipriano Civran, knez i kapetan (1629. – 1632.)
  • Vincenzo da Riva, knez i kapetan (1632. – 1635.)
  • Pietro Basadonna, knez i kapetan (1635. – 1638.)
  • Costanzo Pesaro, knez i kapetan (1638. – 1641.)
  • Girolamo Querini, knez i kapetan (1641. – 1643.)
  • Marc Antonio Minotto, knez i kapetan (1643. – 1645.)
  • Antonio Lippomano, izvanredni providur (1645. – 1646.)
  • Luca Falier, knez i kapetan (1646. – 1647.)
  • Luigi Cocco, izvanredni providur (1647. – 1649.)
  • Marco Morosini, knez i kapetan (1649. – 1650.)
  • Michel Malipiero, izvanredni providur (1650. – 1651.)
  • Girolamo Loredan, izvanredni providur (1651.)
  • Nicolo Zanne, knez i kapetan (1651. – 1653.)
  • Pietro da Canal, izvanredni providur (1653. – 1654.)
  • Pietro Gabriel, izvanredni providur (1654.)
  • Lorenzo Tiepolo, knez i kapetan (1654. – 1656.)
  • Gian Francesco Aurio, izvanredni providur (1656. – 1657.)
  • Nicolo Salamon, knez i kapetan (1657. – 1658.)
  • Gian Francesco Aurio, izvanredni providur (1658.)
  • Marc Antonio Soranzo, zamjenik kneza (1658. – 1659.)
  • Nicolo Bernardo, izvanredni providur (1659. – 1660.)
  • Marco Manolesso, knez i kapetan (1660. – 1661.)
  • Antonio Zeno, izvanredni providur (1661. – 1665.)
  • Tomaso Barbadico, knez i kapetan (1665. – 1668.)
  • Lorenzo Tiepolo, knez i kapetan (1668. – 1670.)
  • Andrea Zen, knez i kapetan (1670. – 1671.)
  • Gian Giacomo Farsetti, zamjenik kneza (1671.)
  • Andrea Zen, knez i kapetan (1671. – 1672.)
  • Giacomo Loredan, knez i kapetan (1673. – 1675.)
  • Girolamo Priuli, knez i kapetan (1675. – 1678.)
  • Andrea Marcello, knez i kapetan (1678. – 1681.)
  • Marin da Riva, knez i kapetan (1681. – 1683.)
  • Alessandro Priuli, knez i kapetan (1683. – 1686.)
  • Alessandro Priuli q. Federico, knez i kapetan (1686. – 1689.)
  • Bartolo Gritti, knez i kapetan (1689. – 1691.)
  • Carlo Donato, knez i kapetan (1691. – 1694.)
  • Benetto Giorgio Querini, knez i kapetan (1694. – 1696.)
  • Melchior Querini, knez i kapetan (1696. – 1699.)
  • Enrico Pappafava, knez i kapetan (1699. – 1702.)
  • Nicolo Venier, knez i kapetan (1702. – 1704.)
  • Giulio Pasqualigo, knez i kapetan (1704. – 1707.)
  • Domenico Loredano, knez i kapetan (1707. – 1710.)
  • Stefano Malipietro, knez i kapetan (1710. – 1713.)
  • Giulio Dona, knez i kapetan (1713. – 1715.)
  • Antonio Priuli, knez i kapetan (1715. – 1718.)
  • Pietro Bembo, knez i kapetan (1718. – 1723.)
  • Antonio Basilio, knez i kapetan (1721. – 1723.)
  • Marino Natali, knez i kapetan (1723. – 1726.)
  • Vincenzo Dona, knez i kapetan (1726. – 1729.)
  • Gian Bortolo Vitturi, knez i kapetan (1729. – 1731.)
  • Antonio Priuli, knez i kapetan (1731. – 1734.)
  • Giambattista Badoer, knez i kapetan (1734. – 1737.)
  • Francesco Molin (1737. – 1739.)
  • Francesco Antonio Pasqualigo (1739. – 1742.)
  • Giovanni Pasqualigo, knez i kapetan (1742. – 1746.)
  • Angelo Trevisan, knez i kapetan (1746. – 1748.)
  • Sebastian Corner, knez i kapetan (1748.)
  • Giuseppe Maria Venier, zamjenik kneza (1748. – 1749.)
  • Pietro Falier g. Zan Vidal, knez i kapetan (1749. – 1751.)
  • Zan Pietro Trevisan, knez i kapetan (1751. – 1754.)
  • Giuseppe Condulmer, knez i kapetan (1754. – 1757.)
  • Daniel Balbi g. Francesco, knez i kapetan (1757. – 1759.)
  • Zan Antonio Trevisan, knez i kapetan (1759. – 1762.)
  • Zuane Bragadin, knez i kapetan (1762.)
  • Antonio Dolfin g. Vittorio, knez i kapetan (1762. – 1765.)
  • Nicolo Bon del fu Alvise, knez i kapetan (1765. – 1766.)
  • Francesco Diedo, knez i kapetan (1766. – 1767.)
  • Pietro Soranzo, knez i kapetan (1767. – 1768.)
  • Antonio Orio, knez i kapetan (1768. – 1770.)
  • Nicolo Bombini, knez i kapetan (1770. – 1773.)
  • Zan Francesco Pasqualigo, knez i kapetan (1773. – 1776.)
  • Orso Pantecipazio Badoer, knez i kapetan (1776. – 1777.)
  • Bernardo Zorzi, kamerlengo, kaštelan i zamjenik kneza i kapetana (1777. – 1778.)
  • Pier Zuane Semitecolo, knez i kapetan (1778. – 1781.)
  • Andrea Paruta, knez i kapetan (1781. – 1784.)
  • Anzolo Orio, knez i kapetan (1784. – 1787.)
  • Vincenzo Bembo, knez i kapetan (1787. – 1789.)
  • Iseppo Pizzamano, knez i kapetan (1789. – 1792.)
  • Zan Francesco Pizzamano, knez i kapetan (1792. – 1795.)
  • Nicolo Barozzi, knez i kapetan (1795. – 1797.)

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Novak, Grga, Povijest Splita I, Čakavski sabor, Split, 1978.
  • Novak, Grga, Povijest Splita III, Čakavski sabor, Split, 1978.