Dora Delbianco

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dora Delbianco (Pula, 1980.), hrvatska dramatičarka.

Diplomirala 2005. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odsjek dramaturgija. Kao dramaturginja radila na projektima u kazalištima HNK Zagreb, GDK Gavella, Istarsko narodno kazalište (Pula), HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka). Kao dramatičarka debitira 2003. komedijom Motel Mrak u režiji Marice Grgurinović i izvedbi Kazališta Komedija.
Aktivna i kao scenaristica popularnih TV-serija Luda kuća (HRT) , Ne daj se, Nina (RTL Televizija) i Bibin svijet (RTL Televizija).
Živi i radi u Zagrebu. Od 2012. godine zaposlena je kao kućni dramaturg u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Autorica je drama ˝Dirigent˝ (izvedeno u ITD-u i u produkciji Dramskog programa HR-a, objavljeno u časopisu Nova Istra), ˝Don Juan u režiji B.S.Trigorina˝, ˝Motel Mrak˝ (kazalište ˝Komedija˝ i Dramski program HR-a), ˝Epitaf˝ (kazalište ˝Komedija˝, kazališta u Kragujevcu, Požarevcu, Beogracu, Zenici, Banjoj Luci i Torontu, Dramski program HR-a) , ˝Prokleti ne idu na Bali˝ (HNK Ivana pl.Zajca, Rijeka), ˝Odron˝ (Dramski progam HR-a; tekst je izabran za predstavljanje drame regiona u Narodnom pozorištu u Beogradu te je izveden u režiji Snežane Trišić), ˝Ništa osobno˝ (Dramski program HR-a), ˝Rupa˝ (Dramski program HR-a) i drugih... Kao dramaturg surađivala je s HRT-om (emisija Žutokljunac), RTL-om (Bibin svijet) te s Dramskim programom Hrvatskoga radija. Kao dramaturg radila je u kazalištu ˝Gavella˝ 2001. na predstavi ˝Sluškinje˝ Jeana Geneta (redatelj Damir Zlatar Frey), u ITD-u na predstavi ˝Božanska glad˝ prema romanu Slavenke Drakulić 2003. (redatelj Damir Zlatar Frey). Surađivala je s INK-om iz Pule gdje 2009. adaptira roman Fulvija Tomizze ˝Posjetiteljica˝ (redatelj Damir Zlatar Frey). Dramaturg je u SNG-u Maribor na predstavi ˝Tramvaj poželenje˝ Tennesseeja Williamsa 2008. (redatelj Damir Zlatar Frey). Za kazalište Merlin adaptirala je pripovijetku Ivane Brlić Mažuranić ˝Kako je Potjeh tražio istinu˝ koja je izvedena preko 200 puta. 2012. bila je dramaturg na predstavi ˝Odisej˝ Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog i u koprodukciji šest teatara, i to Teatra „Ulysses“ (Brijuni), Kazališta ˝Gavella˝ (Zagreb), SNG-a (Maribor), Atelje 212 (Beograd), Teatra na navigatorot (Skopje) i SNP-a (Novi Sad). 2013. Za kazalište ˝Gavella˝ adaptira roman ˝Osmi povjerenik˝ Renata Baretića u režiji Saše Anočića. 2013. surađuje s kazalištem ˝Tvornica lutaka˝ te piše tekst ˝Pasivni otpor˝ u režiji Marija Kovača. Od 2012. dramaturg je u Satiričkom kazalištu ˝Kerempuh˝ te je do sada radila na predstavama: ˝Gospođa Ministarka˝ Branislava Nušića (redatelj Oliver Frljić), ˝Svećenikova djeca˝ Mate Matišića (redatelj Mario Kovač), ˝Cabaret Chishche Lishche˝ (autorski projekt banda ˝Chishche Lishche˝), ˝Kod Martinovih˝ (autorski projekt Renate Carole Gatice) i ˝Sasvim obične besmislice˝ Daniila Harmsa (redatelj Aleksandar Popovski).

Praizvedbe[uredi VE | uredi]