Dragan Marković (političar)

Izvor: Wikipedija

Dragan Marković zvani Palma (Končarevo, 2. svibnja 1960.), srbijanski je političar i predsjednik Skupštine grada Jagodine. Bivši je gradonačelnik Jagodine.

Nadimak je dobio je po prijevozničko-trgovinskom poduzeću Palma čiji je vlasnik. Kasnije je osnovao i televiziju Palma Plus koja pokriva dvije trećine prostora Republike Srbije. Markovićeva kompanija zapošljava više od 100 radnika. Proglašen je za najboljeg menadžera i poduzetnika u Srbiji 1995. godine.

Ima srednjoškolsko obrazovanje. U politički život uključio se 1993. godine kad je sa Željkom Ražnatovićem - Arkanom i Borislavom Pelevićem osnovao Stranku srpskog jedinstva. Nakon Arkanovog ubojstva stranku su vodili Borislav Pelević i Dragan Marković. Marković se s pristašama odvojio se od SSJ 15. veljače 2004. godine i u Jagodini osnovao novu stranku, Jedinstvena Srbija, koja je osvojila najviše glasova u Jagodini i Pomoravlju. Od 2004. do 2012. godine bio je gradonačelnik grada Jagodine. Za njegova grad Jagodina doživljava velike ekonomske promjene, dobila je prvi zoološki vrt i akvapark. Na parlamentarnim izborima 2007. godine Markovićeva stranka Jedinstvena Srbija ušla je u koaliciju s Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom i osvojila dva zastupnička mjesta. Danas obnaša dužnost predsjednika Skupštine općine Jagodina.

Zbog javnih izjava protiv LGBT populacije protiv Markovića je Prvi osnovni sud u Beogradu studenoga 2011. godine donio presudu za teški oblik diskriminacije, definiran kao izazivanje i poticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti na osnovi seksualne orijentacije.[1]

Oženjen je, ima dva sina i petero unučadi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Палма осуђен због дискриминације. е-новине. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. svibnja 2014. Pristupljeno 19. travnja 2013.