Dragan Vrankić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dragan Vrankić (Trebižat, Čapljina, 23. siječnja 1955.6. listopada 2019.) bio je hrvatski bosanskohercegovački političar. Trenutačno obnaša dužnost ministra trezora i financija Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu. Član je Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Čapljini, a diplomirao ekonomiju na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Svoju karijeru započeo je u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u tijelima uprave. Svoju karijeru nastavlja kao šef Odjela za privredu i zamjenik načelnika za financijske i ekonomske poslove u općini Čapljina.

Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra financija u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, a poslije toga je dva puta biran za zastupnika u saboru Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2003. do 2006. godine je obnašao dužnost ministra financija Federacije Bosne i Hercegovine. Sudjelovao je u uspostavi Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, te je i sada član Upravnog odbora.

Na općim izborima 2006. godine je izabran za zastupnika u Zastupnički dom PS BiH, ali je napustio tu dužnost kada je izabran za ministra trezora i financija Bosne i Hercegovine. Također je i drugi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Nikole Špirića.