Dragonair

Izvor: Wikipedija
Dragonair

Japansko ime ハクリュー, Hakuryū
Redni broj 148
Generacija prva
Vrsta Zmaj
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Dratinija
Razvija se u Dragonitea
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 4,0 m
Masa 16,5 kg
Sposobnost Svlačenje kože (Shed Skin)

Dragonair (ハクリュー Hakuryū u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Dragonaira u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime "Dragonair" dolazi od engleskih riječi "dragon" = zmaj, odnoseći se na njegov tip, i "air" = zrak, odnoseći se na njegovu sposobnost letenja. U početku, Dragonair se trebao zvati "Dragyn".

Njegovo japansko ime dolazi od japanske riječi "Haku" = stariji brat, što se u ovom slučaju odnosi na to da je Dragonair stariji (evoluirani) oblik Dratinija. "Haku" bi isto tako moglo označavati bjelinu, stvarajući dojam da je njegovo ime zapravo "bijeli zmaj".

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Tajanstveni Pokémon koji zrači nježnom aurom. Posjeduje sposobnost upravljanja vremenskim prilikama.
  • Pokémon Yellow: Sudeći prema svjedocima, njegovo je tijelo okruženo neobičnom aurom koja mu daje tajanstven izgled.
  • Pokémon Gold: Kažu da, kada počne zračiti aurom, postaje sposoban upravljati vremenskim prilikama.
  • Pokémon Silver: Kristalne kugle ovom Pokémonu daju moć slobodoumnog upravljanja vremenskim prilikama.
  • Pokémon Crystal: Nazvan je božanskim Pokémonom. Kada čitavo njegovo tijelo poprimi blagi sjaj, vremenske se prilike mijenjaju.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Dragonair pohranjuje nevjerojatne količine energije unutar svog tijela. Kažu kako je sposoban upravljati vremenskim prilikama otpuštajući istoimenu energiju iz kristalnih kugla na vratu i repu.
  • Pokémon Emerald: Dragonair pohranjuje nevjerojatne količine energije unutar svog tijela. Kažu kako je sposoban upravljati vremenskim prilikama otpuštajući istoimenu energiju iz kristalnih kugla na vratu i repu.
  • Pokémon FireRed: Kažu da živi u morima i jezerima. Iako nema krila, viđen je kako povremeno leti.
  • Pokémon LeafGreen: Tajanstveni Pokémon koji zrači nježnom aurom. Posjeduje sposobnost upravljanja vremenskim prilikama.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Ako njegovo tijelo zrači aurom, vremenske prilike oko njega se mijenjaju. Kažu da živi u morima i jezerima.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

U Pokémon Red i Blue videoigrama, Dragonaira se ne može pronaći u divljini, ali ga se može razviti iz Dratinija, koji je dostupan u divljini. U Pokémon Yellow, FireRed i LeafGreen videoigrama, Dragonaira se može pronaći pecajući u Safari zoni. U Pokémon Gold, Silver i Crystal videoigrama, Dragoniara se može pronaći na Stazi 45 i u Zmajevom blogu.

Iako je Dragonair najpoznatiji po svojoj sposobnosti kontroliranja vremena, prirodno ne uči nijedan od napada koji mijenja vrijeme u borbi, poput Plesa kiše (Rain Dance), Sunčanog dana (Sunny Day) ili Tuče (Hail).

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Omatanje (Wrap) Normalni
Opaki pogled (Leer) Normalni
Gromoviti val (Thunder Wave) Električni
Tornado (Twister) Zmaj
Zmajev bijes (Dragon Rage) Zmaj
Tresak (Slam) Normalni
Okretnost (Agility) Psihički
Vodeni rep (Aqua Tail) Vodeni 33
Zmajev nalet (Dragon Rush) Zmaj 39
Tjelesni čuvar (Safeguard) Normalni 47
Zmajev ples (Dragon Dance) Zmaj 53
Nasilje (Outrage) Zmaj 61
Snažna zraka (Hyper Beam) Normalni 67

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 61
 
Attack: 84
 
Defense: 65
 
Special: 70
 
SpAtk: 70
 
SpDef: 70
 
Speed: 70
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Dragonair se prvi put pojavio u zabranjenoj epizodi, EP035, u kojoj ga je čuvar Safari zone štitio. Epizoda je sadržavala brojne kontroverzne situacije (poput korištenja vatrenog oružja), te je iz tog razloga zabranjena u svim zemljama, iako je istovremeno stvorila veliku rupu u zapletu, jer je Ash Ketchum tijekom iste epizode uhvatio 30 Taurosa.

Dratini Vođe dvorane grada Blackthorna, Clair, razvio se u Dragonaira tijekom epizode Beauty is Skin Deep, u borbi protiv Tima Raketa.

Tijekom epizode On Olden Pond, Dragonair je živio u jezeru na kojem je poslovan čovjek namjeravao izgraditi luksuzno utočište.