Prijeđi na sadržaj

Dragutin Repinc

Izvor: Wikipedija
Dragutin Repinc
Dragutin Repinc
Dragutin Repinc
Dragutin Repinc
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 19. studenog 1959.
Mjesto rođenja Zagreb
Opis vojnoga službovanja
Čin general bojnik
Ratovi Domovinski rat
Vojska Oružane snage Republike Hrvatske
Rod vojske Hrvatska kopnena vojska
Odlikovanja
 • Red kneza Branimira
 • General bojnik Dragutin Repinc (Zagreb, 19. studenog 1959.),[1] hrvatski general, bivši je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

  Životopis[uredi | uredi kôd]

  Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu, Zapovjednu stožernu školu u Hrvatskoj vojsci te Zapovjednu stožernu školu kopnene vojske u SAD-u.

  Završio je i više različitih tečajeva u zemlji i inozemstvu. Obnašao je različite dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a najznačajnije među njima su: savjetnik za operativno i ratno planiranje u Operativnoj zoni Zagreb, zapovjednik Časničke škole, načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske i načelnik Uprave za planiranje u Glavnom stožeru Oružanih snaga.

  Bio je voditelj kolegija Operativno umijeće i neratne operacije u Ratnoj školi OSRH "Ban Josip Jelačić" i vanjski suradnik i urednik područja Vojništvo za Hrvatsku opću enciklopediju.

  Odlikovan je s više odlikovanja, među kojima je i Red kneza Branimira i Red bana Jelačića. Od 2005. do 2007. bio je zapovjednik misije UN-a u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP), te je bio najviše pozicionirani hrvatski časnik u misijama UN.

  Imenovan je zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske 11. srpnja 2011.[2]

  Oženjen je te otac dvoje djece.

  Vojna odlikovanja i medalje[uredi | uredi kôd]

  Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.un.org
  2. Predsjednik RH imenovao general bojnika Dragutina Repinca novim zapovjednikom HKoV-a, www.morh.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. rujna 2011. Pristupljeno 11. srpnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. http://www.osrh.hr/data/hkovz_hr.asp